Με κατάνυξη και συμμετοχή πιστών οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον όσιο Παΐσιο στην Κόνιτσα. Του π. Ηλία Μάκου. Με κατάνυξη, τηρουμένων παράλληλα των υγειονομικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, επί ένα τριήμερο, και με τη συμμετοχή πιστών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κόνιτσα, τίμησε τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν τη Δευτέρα 12 Ιουλίου με πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο των Μητροπολιτών Κονίτσης Ανδρέου, Κηφισίας Κυρίλλου και Γλυφάδος Αντωνίου.

Κατά το κήρυγμα ο προεξάρχων Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος αναφέρθηκε, στις σχέσεις πίστης και επιστήμης, με αφορμή μια σχετική επιστολή του π. Παϊσίου.

Άλλα τα όρια της επιστήμης, είπε, και άλλα τα όρια της πίστης και συνέστησε να αποφεύγονται οι συνωμοσιολογίες.

Να δίνεται η βαρύτητα στην επιστήμη και όχι στο διαδίκτυο, επεσήμανε.

Την παραμονή, Κυριακή 11 Ιουλίου, τελέστηκε πολυαρχιερατικός εσπερινός, χωρίς την καθιερωμένη λιτανεία.

Μίλησε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος μεταφέροντας προσωπικά του βιώματα από τον όσιο Παΐσιο.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από το δήμο Κόνιτσας και τη Μητρόπολη Κονίτσης, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο Κονιτσιώτης υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφαλά, ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου κ. ά.

Οι πιστοί ένιωσαν, εκεί στον τόπο της καταγωγής και των παιδικών και εφηβικών χρόνων του αγίου Παϊσίου, ότι η ζωή του δεν ήταν ένα καράβι αταξίδευτο, είχε προορισμό, είχε κατεύθυνση, τη θέωση. Και δεν παρασύρθηκε κατά την πλεύση από την ηδονή, τον πλούτο, τη δόξα, το ναρκισσισμό.

Η εδραιωμένη πίστη του ότι ο Χριστός ήταν δίπλα του σε κάθε στιγμή του, του εξασφάλισε ένα επίγειο ταξίδι, που «άξιζε τον κόπο».

Ένα ταξίδι, που πάνω απ΄ όλα και πέρα απ’ όλα ξεχώρισε για την φωτεινότητά του, αφού δεν στιγματίστηκε από τη μικρότητα και την αβεβαιότητα του κόσμου, αλλά καθορίστηκε από το μεγαλείο και τη βεβαιότητα του Θεού.

Διαβάστε επίσης 11 άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα.

Εορτή Αγίου Παϊσίου Κόνιτσα

Εορτή Αγίου Παϊσίου Κόνιτσα 2021

Στα χνάρια του Οσίου Παϊσίου

Την Κυριακή 11 Ιουλίου 2020 πιστοί ανέβηκαν πεζοπορώντας από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στην χαράδρα του Αώου έως τη Μονή Στομίου, ακολουθώντας, μάλιστα, το παλαιό μονοπάτι, απ’ όπου διερχόταν ο άγιος Παΐσιος.

Παρακολούθησαν τον όρθρο και τη θεία λειτουργία στο νέο ναό τον αφιερωμένο στ΄ όνομά του και ξεναγήθηκαν στο κελί του και στη Μονή.

Και αισθάνθηκαν τον όσιο από το ύψος της μεγαλοσύνης του να σκύβει, όπως το έπραττε και στη γη, μέχρι κάτω στο χώμα για τους ανθρώπους.

Να κάμπτει τα φιλάνθρωπα σπλάγχνα του πάνω στις χωματένιες υπάρξεις.

Να συγκαταβαίνει στους κόπους τους καθημερινούς, στον πόνο, στον ιδρώτα, στον καημό, στον στεναγμό, στη λάσπη των ψυχών.

Στην Πατρική Οικία του Αγίου Παϊσίου

Εξάλλου το Σάββατο 10 Ιουλίου πιστοί επισκέφτηκαν την πατρική οικία του Παϊσίου και ξεναγήθηκαν από κληρικούς της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.

Το απόγευμα εψάλη παράκληση του Οσίου στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Ακολούθησε πορεία μερικών προσκυνητών από την αγία Βαρβάρα προς το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και προς την εκκλησία του Αγίου Αρσενίου από το μονοπάτι, στο οποίο βάδιζε ο Όσιος Παΐσιος.

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο οποίος ευλαβείται τον Όσιο Παΐσιο και με τις ταπεινές του δυνάμεις κάνει ό,τι μπορεί για να εκφράσει την καρδιακή ανταπόδοση εκ μέρους του ποιμνίου του για το έργο της εξύψωσης και της σωτηρίας, που επιτέλεσε και επιτελεί ο άγιος.

Διαβάστε επίσης για τη μορφή του Οσίου Παϊσίου που παραμένει ολοζώντανη και αποτελεί πόλο έλξης στην Κόνιτσα.

Συνοδοιπόρος του ανθρώπου

Ο Άγιος Παΐσιος έδειξε και δείχνει ότι ο Θεός είναι ο συνοδοιπόρος του ανθρώπου.

Έστω και αν ο άνθρωπος είναι θηρευτής λαχιανιασμένος των κοσμικών επιδιώξεων, με ατελέσφορες τις προσπάθειές του, γι’ αυτό και απογοητευμένος.

Έστω και αν ο άνθρωπος έχει τσακισμένα τα όνειρά του από τη φρικτή διάψευση της στυγνής πραγματικότητας.

Έστω και αν ο άνθρωπος έχει μουσκεμένο το πρόσωπό του από τον αγώνα του σήμερα και την αγωνία του αύριο και την ύπαρξή του σκονισμένη από την ευτέλεια.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο όσιος Παΐσιος φωνάζει:

Σήκωσε το κεφάλι σου.

Μπορείς. Σήκωσέ το με τέλεια ελπίδα προς το Θεό.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Διαβάστε και δείτε εικόνες από τη γιορτή του Αγίου Παϊσίου στη Σουρωτή σήμερα 12 Ιουλίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.