Τις τρέχουσες προτεραιότητες και τα άμεσα σχέδια, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό, τη δημόσια και πολιτιστική διπλωματία και τη στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού, παρουσίασε σε συνέντευξή της, η Μάιρα Μυρογιάννη, γενική γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενη στον ρόλο της Εκκλησίας, η κ. Μυρογιάννη υπογράμμισε ότι είναι καθοριστικός σε κάθε επίπεδο, καθώς μέσα από αυτήν διατηρήθηκε ζωντανός ο Ελληνισμός επί αιώνες. Όπως σημείωσε, η Εκκλησία λειτούργησε διαχρονικά ως θεμέλιο της ελληνικής κοινότητας σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της Γενικής Γραμματείας περιλαμβάνονται δράσεις που αναδεικνύουν τον ρόλο της Εκκλησίας και ενισχύουν τους δεσμούς με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, οι οποίοι αποτελούν συνεκτικό παράγοντα μεταξύ του μητροπολιτικού κέντρου και της Ομογένειας.

Κεντρικό στοιχείο της ατζέντας, αποτελεί η δημιουργία μιας εσωτερικής ψηφιακής πλατφόρμας, που θα επιτρέπει τη διάχυση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, απ’ όλα τα υπουργεία προς τις διπλωματικές αρχές ανά τον κόσμο. Στόχος είναι η άμεση και συντονισμένη προβολή των ελληνικών θέσεων και δράσεων, με την πλατφόρμα να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2026.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών, με την προκήρυξη 145 θέσεων για διοικητικό και προξενικό προσωπικό. Επιπλέον, αξιοποιούνται ψηφιακά εργαλεία, όπως το myConsulLive και ένας ψηφιακός βοηθός, για την άμεση ενημέρωση των πολιτών, ενώ δρομολογείται η ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων.

Η κ. Μυρογιάννη υπογραμμίζει τη σημασία του Απόδημου Ελληνισμού και τονίζει την ανάγκη για διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και γλώσσας. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΞ ενισχύει τις έδρες ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, προσφέρει υποτροφίες για σπουδές στην Ελλάδα, σε ομογενείς φοιτητές και μη και στηρίζει προγράμματα φιλοξενίας και διαπολιτισμικής ανταλλαγής.

Σημαντική είναι επίσης η προσπάθεια για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής και των προϊόντων πολιτισμού, με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τέχνης και τη στήριξη της παραδοσιακής χειροτεχνίας.

Αναφορικά με το brain gain, η κ. Μυρογιάννη σημειώνει ότι η Ελλάδα προσφέρει πλέον σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες και ένα ασφαλές και ελκυστικό περιβάλλον διαβίωσης και εργασίας, καλώντας τους Έλληνες του εξωτερικού να εξετάσουν την επιστροφή τους. Παράλληλα, αναγνωρίζει την αξία της διασποράς ως πρεσβευτών της χώρας και της ελληνικής κουλτούρας ανά τον κόσμο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.