«Αφορισμένο» το «Πες το ναι!», που προωθεί διαφημιστικό σποτ με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και προκάλεσε διάβημα διαμαρτυρίας επτά ιερωμένων προς τον πρωθυπουργό με ευθείες αναφορές περί «παρέκκλησης και διαστροφής της φύσεως» - «Δεν είναι αρμόδιοι να κρίνουν» απαντά η πλευρά των ΛΟΑΤΚΙ+ και βάζει στόχο να ξεπεράσει τις 100.000 υπογραφές υποστήριξης έως το τέλος Ιουνίου.

Σαν μια άγρια κόντρα με επίδικο τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να διέπουν την τυπική επισημοποίηση της αγάπης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η διαμάχη ανάμεσα σε μερίδα ιερέων της Ελληνορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας από τη μία και τις οργανώσεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από την άλλη.

Σε πρώτη ανάγνωση, η συγκεκριμένη διαμάχη μοιάζει παράδοξη και άνευ αντικειμένου, εφόσον η πεμπτουσία του χριστιανισμού είναι, ακριβώς, η απεριόριστη και άνευ όρων αγάπη προς τον πλησίον, όποιος και όπως κι αν είναι αυτός. Παρ’ όλα αυτά, η αντιπαράθεση είναι απολύτως υπαρκτή – και μάλιστα διογκώνεται και οξύνεται, ασχέτως του αν η πλευρά των ΛΟΑΤΚΙ+ ισχυρίζεται ότι η Εκκλησία είναι αναρμόδια να κρίνει το αίτημα υπέρ της θεσμοθέτησης και πλήρους νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην Ελλάδα.

Την, ενδεχομένως γενική, δυσαρέσκεια του κλήρου ανέλαβαν αυτοβούλως να εκφράσουν επίσημα επτά ιερείς με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας την οποία απηύθυναν προς τον πρωθυπουργό. Το έναυσμα γι’ αυτό το δυναμικό διάβημα ήταν η κυκλοφορία ενός διαφημιστικού σποτ, σε σενάριο του Γιώργου Καπουτζίδη, για την προώθηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης υπέρ του γάμου ομοφύλων με τίτλο «Πες το ναι!». Σε ένα βίντεο διαρκείας 60 δευτερολέπτων παρουσιάζεται μια διαφορετική άποψη για την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Δείτε το βίντεο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης υπέρ του γάμου ομοφύλων με τίτλο «Πες το ναι!»
Πες το Ναι!

Το κεντρικό σύνθημα είναι ότι «ήμασταν πάντα εδώ» και με το ανάλογο σκηνικό, κοστούμια κ.λπ. στην οθόνη εναλλάσσονται ομόφυλα ζευγάρια σε στιγμές οικιακής καθημερινότητας. Το πρωτότυπο -και μάλλον αναπάντεχο- στοιχείο του σποτ έγκειται στην άμεση αμφισβήτηση της αντίληψης ότι «οι ΛΟΑΤΚΙ+ είναι καινούριο φαινόμενο. Παλαιότερα αυτά τα πράγματα ήταν αδιανόητα». Σύμφωνα με το φιλμάκι, υπάρχουν γκέι ζευγάρια, ανδρών και γυναικών, το 1952, το 1974, το 2004 και το 2022, τα οποία ζουν πάντοτε κανονικά, ήρεμα και ευτυχισμένα, όπως αμέσως διακρίνει ο θεατής από τις εκδηλώσεις στοργής, τα χαμόγελα, τα πειράγματα κ.λπ. Ταυτόχρονα, το σπικάζ ανακοινώνει ότι «ήμασταν πάντα εδώ. Μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία, τον ίδιο ενθουσιασμό και ελπίδα.

Αλλά όχι τα ίδια δικαιώματα. Μέχρι τώρα. Είναι η ευκαιρία μας να γράψουμε ιστορία. Πες το ναι! Πανελλήνια καμπάνια για την ισότητα στον γάμο. Υπόγραψε στο pestonai.gr». Και όντως, μέσα στις πρώτες 30 ώρες από την έναρξη δημόσιας προβολής του σποτ, συγκεντρώθηκαν 20.000 υπογραφές, στοιχείο που καθιστά ασφαλή την πρόγνωση ότι έως ότου ολοκληρωθεί η καμπάνια «Πες το ναι!» ο αρχικός στόχος των 60.000 υπογραφών θα έχει ξεπεραστεί κατά πολύ, φτάνοντας ενδεχομένως ακόμη και πάνω από τις 100.000 υπογραφές έως το τέλος Ιουνίου. Το σχέδιο του περιοδικού «Antivirus», το οποίο έχει αναλάβει ρόλο διοργανωτή της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, είναι η αξιοποίηση της ευρείας ανταπόκρισης τόσο από τους απλούς πολίτες όσο και από αναγνωρίσιμες προσωπικότητες του πολιτικού, πολιτιστικού, καλλιτεχνικού κ.λπ. χώρου.

Το επόμενο βήμα, όπως εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, εκδότης του «Antivirus», συνιδρυτής και διευθυντής της ΑΜΚΕ «Homo Evolution», είναι «η άσκηση πίεσης προς το ελληνικό κράτος προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας, ειδικά για το ζήτημα του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Στην παρούσα φάση ο νόμος στη χώρα μας αναγνωρίζει το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά δεν επιτρέπει τη σύναψη πολιτικού γάμου από ομόφυλα ζευγάρια. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατή η από κοινού τεκνοθεσία, η αναγνώριση οικογενειακών δεσμών, ενώ δημιουργείται μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στην περίπτωση ύπαρξης παιδιού. Στην Ελλάδα αναγνωρίζεται μόνο ο ένας γονέας, καθώς δεν γίνεται δεκτή η ύπαρξη δύο πατεράδων ή δύο μητέρων.

Δείτε το βίντεο: Γιώργος Καμπουτζίδης: «Η δική μου ομοφυλοφιλία δεν με εμπόδισε ποτέ να κάνω τα ονειρά μου»
Καπουτζίδης:Η δική μου ομοφυλοφιλία δεν με εμπόδισε ποτέ από το να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα

Αρα, στην περίπτωση που ο κατά τον νόμο γονέας πάθει κάτι και δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του, το άλλο μέλος του ζευγαριού δεν έχει κανένα δικαίωμα. Και η κηδεμονία του παιδιού του θα ανατεθεί σε τρίτο πρόσωπο, συγγενή ή ακόμη και δομή φροντίδας ορφανών παιδιών. Παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται σε ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης, κληρονομικά κ.λπ. Τέτοιου είδους ανισότητες αποπειράται να αναδείξει η καμπάνια μας και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με αυτές την ευρύτερη κοινότητα».

Οργή ιερέων

Εκτός από τον Γιώργο Καπουτζίδη, ο οποίος συμβάλλει με την επιπλέον ιδιότητά του ως δημιουργού -αν και όχι ως μέλους του οργανωτικού μηχανισμού-, την καμπάνια υποστηρίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, οι τραγουδίστριες Αννα Βίσση και Νατάσσα Μποφίλιου, ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου, ο παρουσιαστής και επιχειρηματίας Φώτης Σεργουλόπουλος, ενώ οι διοργανωτές αναμένουν πολλούς άλλους να προστεθούν στον κατάλογο των φίλα διακείμενων επωνύμων το προσεχές διάστημα.

Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, χαιρέτισε την έναρξη της καμπάνιας «Πες το ναι!» μέσω Instagram παραπέμποντας σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2015 για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου: «Καμία ένωση δεν είναι τόσο βαθιά όσο ο γάμος, καθώς ενσωματώνει τα ανώτατα ιδεώδη της αγάπης, της πίστης, της αφοσίωσης, της θυσίας και της οικογένειας. […] Θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν σέβονται την ιδέα του γάμου. Η αλήθεια είναι ότι τον σέβονται – και τον σέβονται τόσο βαθιά που αποζητούν την προσωπική τους ολοκλήρωση μέσα από αυτόν. Προσδοκούν ότι δεν θα είναι καταδικασμένοι να ζουν στη μοναξιά, αποκλεισμένοι από έναν εκ των παλαιότερων θεσμών του πολιτισμού μας.

Δείτε το βίντεο που δείχνει ιερέα σε εκκλησία της Καλλιθέας να διώχνει τρανσέξουαλ από συσσίτιο λέγοντάς της ότι «είσαι άνδρας με βυζιά»!

«Εσύ είσαι άνδρας με βυζιά και κάνεις την γυναίκα» Η χυδαία επίθεση ιερέα σε τρανς γυναίκα (4/5/22)

Επιζητούν την ισότητα στην αξιοπρέπεια έναντι του νόμου. Το Σύνταγμα τους αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα». Προφανώς, σε διαμετρικά αντίθετη θέση βρίσκονται οι εππτά ιερείς οι οποίοι αποτάθηκαν στον πρωθυπουργό, αφού θορυβήθηκαν από την καμπάνια «Πες το ναι!» και το αίτημα περί της νομιμοποίησης του γάμου ομοφύλων. Ενδεικτικά, στην επιστολή τους οι επτά πατέρες κατακεραυνώνουν την ομοφυλοφιλία, επικαλούμενοι τις περί του ζητήματος κρίσεις του Αποστόλου Παύλου: «Για το φαινόμενο της ομοφυλοφιλίας, η θέση της Εκκλησίας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρη.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι θεμιτή σεξουαλική επιλογή, αλλά παρέκκλιση και διαστροφή της φύσεως. Είναι, κατά τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, βαρύ, θανάσιμο σαρκικό αμάρτημα το οποίο, αν ο άνθρωπος που το διαπράττει δεν μετανοήσει, τον αποκλείει από τη βασιλεία του Θεού». Οι επτά ιερείς τονίζουν κατηγορηματικά ότι «κάθε λογής “εναλλακτικές μορφές” οικογένειας είναι εισαγόμενα υποπροϊόντα αποχριστιανισμένων κοινωνιών. Σε καμιά περίπτωση η Εκκλησία δεν αποδέχεται και δεν συμβιβάζεται με την αμαρτία. Σε καμιά περίπτωση δεν συναινεί η εκτροπή από τους νόμους της φύσης που όρισε ο Θεός να γίνει “ελεύθερη επιλογή” και “δικαίωμα” του ανθρώπου».

Τέλος, στο κείμενο της επιστολής τους οι κληρικοί αναφέρουν επίσης ότι «η ιστορία είναι αρκετά παλιά. Ισχνές μειοψηφίες, καλά οργανωμένες με γερές προσβάσεις στα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, πιέζουν εδώ και χρόνια κυβερνήσεις και κόμματα για νομοθετική αναγνώριση της σεξουαλικής τους παρέκκλισης. Οι χριστιανοί -ακόμη κι εκείνοι που διατηρούν χαλαρή σχέση με την Εκκλησία- γνωρίζουμε ότι ο Θεός δημιούργησε δύο φύλα, τον άνδρα και τη γυναίκα. Τρίτο φύλο δεν υπάρχει. Ο γάμος στη χριστιανική Εκκλησία θεωρείται “μυστήριον μέγα”, μυστήριο αγάπης, πηγή και λίκνο της ανθρώπινης ζωής και οδός που οδηγεί στη χριστιανική τελειότητα συζύγους και παιδιά».

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Ο κ. Παπαγιαννόπουλος διευκρινίζει ότι «η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί σε τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι ότι η δική μας επιδίωξη για την καμπάνια “Πες το ναι!” είναι να έχει θετικό αντίκτυπο. Δεν θέλουμε να κρίνουμε αρνητικά οτιδήποτε. Λέμε, όμως, ότι η αναγνώριση του δικαιώματος στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ζήτημα που δεν αφορά κανέναν ιερέα – όπως δεν αφορά οποιονδήποτε άλλον πέρα από την Πολιτεία. Εμείς διεδικούμε τα δικαιώματά μας από την Πολιτεία, δεν ανοίγουμε διάλογο με την Εκκλησία, διότι απλώς δεν είναι αρμόδια». Παρεμπιπτόντως, εκτός από ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, ο κ. Παπαγιαννόπουλος είναι απόφοιτος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με ειδίκευση στη Θεωρητική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων.

Η δε εκστρατεία «Πες το ναι!», η πιο μαζική από κάθε παρόμοια που έχει γίνει προηγουμένως στην Ελλάδα, υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Homo Evolution (ή ΗΟΜΟ). Η οποία με τη σειρά της αξιοποιεί πόρους από το πρόγραμμα «Active Citizens Fund» (Ταμείο Ενεργών Πολιτών), συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, ως μια δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Το πρόγραμμα «Active Citizens Fund» στοχεύει στην ουσιαστική εδραίωση και διεύρυνση της Κοινωνίας των Πολιτών, στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενθάρρυνση των πολιτών να συμμετέχουν πιο ενεργά στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.