Ολόκληρη η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής.

Χωρίς προβλήματα έγινε η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων προς ασφαλή σημεία ενώ υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί διά θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για την φωτιά στη Ρόδο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως είπε, «η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Κιοταρίου. Κατά την πορεία της έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρόλες τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων και γαιοπροωθητών για την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο». Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι. «Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου πλέον έχει αποκλιμακωθεί», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και επισήμανε ότι «οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού».

Παράλληλα όπως είπε, «έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές» και προσέθεσε ότι διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται σύσκεψη του συντονιστικού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού και εκπροσώπων του ΕΚΑΒ , του ΓΕΕΘΑ, και των σωμάτων ασφαλείας . Όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατικό οχηματαγωγό και φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επιπλέον , υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο, Κυριακή, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας και σε νησιά Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου ενώ πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στην υπόλοιπη χώρα. «Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών . Στην ακραία αυτή κατάσταση που βιώνουμε επιβάλλεται η προσοχή όλων μας», κατέληξε.

22/07/2023 21:05
Φωτογραφία από δορυφόρο με τον καπνό από τη φωτιά στη Ρόδο

22/07/2023 21:01
Βίντεο: «Πήραν πρώτα γυναίκες και παιδιά, μας έδωσαν δωρεάν νερό και φαγητό» λέει Βρετανή τουρίστρια
Χιλιάδες τουρίστες που φιλοξενούνταν στα ξενοδοχεία στο Κιοτάρι της Ρόδου και έλαβαν εντολή εκκένωσης από το 112, απομακρύνθηκαν προς το Γεννάδι της Ρόδου.

Η μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων έγινε με την συμβολή εθελοντών, καταστηματαρχών, εργαζομένων αλλά και αστυνομικών, λιμενικών και στρατιωτικών που εκλήθησαν να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση.

Μέχρι αυτή την ώρα η εκκένωση εξελίσσεται ομαλά, δεδομένης της βιαιότητας του φαινομένου της πυρκαγιάς που απείλησε το Κιοτάρι και κατέστησε υποχρεωτική την αποχώρηση των ταξιδιωτών από τα καταλύματά τους.

«Πήραν πρώτα τις γυναίκες και τα παιδιά» λέει η Βρετανή τουρίστρια Jane Plomgren που διέμενε στο Lindos Imperial και αποχώρησε από την παραλία δίπλα στο ξενοδοχείο με τη βοήθεια των εργαζομένων σε μια παρακείμενη εγκατάσταση water sports. Και συνεχίζει ευχαριστώντας τους καταστηματάρχες, τα super market και τους εστιάτορες που τους έδωσαν νερό και φαγητό δωρεάν.

«Δεν μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε αρκετά» λέει η Βρετανή Jane Plomgren. Την ευγνωμοσύνη τους για το πώς εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης των ξενοδοχείων εκφράζουν ακόμη δύο Βρετανίδες τουρίστριες, ή μία με το μωρό της στην αγκαλιά.

«Μας πρόσεξαν, δεν μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε αρκετά» συνεχίζουν οι τουρίστριες και δηλώνουν εντυπωσιασμένες από το πόσο ομαλά εξελίχθηκε η απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές όπου περνούσαν τις διακοπές τους.

22/07/2023 20:59
Βίντεο: Δημιουργία πυροστρόβιλου στη δασική πυρκαγιά της Ρόδου

22/07/2023 20:54
Επικοινωνία Φάμελλου με Κικίλια για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Ρόδο
Με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, επικοινώνησε ο Σωκράτης Φάμελλος προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Ρόδο και τις επιχειρήσεις διάσωσης, εκκένωσης κοινοτήτων και τουριστικών μονάδων και πυρόσβεσης, καθώς και για τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη και ζήτησε να μεταφερθεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όσους επιχειρούν στα μέτωπα της πυρκαγιάς και στην διάσωση πολιτών, κατοίκων και τουριστών. Δήλωσε δε ότι αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών και των στελεχών της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας, καθώς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών των πολιτών και των επιχειρήσεων.

22/07/2023 20:49
Γιάννης Αρτοποιός: «Η ένταση του φαινομένου στη Ρόδο έχει πλέον αποκλιμακωθεί»
Η ένταση του φαινομένου στη Ρόδο έχει πλέον αποκλιμακωθεί ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ για την κατάσταση στο νησί των Ιπποτών. Διαβάστε εδώ τη συνέχεια

22/07/2023 20:47
Πολιτική Προστασία: «Οι τουρίστες απομακρύνονται με ασφάλεια»
«Οι τουρίστες απομακρύνονται με ασφάλεια από τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Ανακατευθύνονται σε άλλα ξενοδοχεία του νησιού» αναφέρει η Πολιτική Προστασία στο Twitter.

22/07/2023 20:38
Πολιτική Προστασία: «Οι πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% της συνολικής τουριστικής χωρητικότητας της Ρόδου»
«Οι πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% της συνολικής τουριστικής χωρητικότητας της Ρόδου» αναφέρει η Πολιτική Προστασία στο Twitter.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.