Η Θράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος από άποψη πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος​. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την ευρεία σύσκεψη εργασίας είχε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστο Μέτιο.

Αντικείμενο της σύσκεψης εργασίας ήταν η πορεία των έργων Πολιτισμού, που εκτελούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και ο σχεδιασμός και η ωρίμανση των έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί 24 έργα συνολικού προϋπολογισμού 38.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του ΠΕΠ ΑΜΘ- ΕΣΠΑ 2014-2020. Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για 9 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΥΠΠΟΑ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στη σύσκεψη έγινε διεξοδική συζήτηση για τα έργα Πολιτισμού, που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ΠΕΠ ΑΜΘ- ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, συζητήθηκε η ποιοτική και σταθερή λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής με την συμμετοχή του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργου Κουμεντάκη. Η ΕΛΣ θα αναλάβει το συντονισμό της λειτουργίας του Μεγάρου μέσω ενός προγράμματος συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ, της ΕΛΣ και της Περιφέρειας με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «η Θράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος από άποψη πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Με τον Περιφερειάρχη και τις Υπηρεσίες του έχουμε μία εξαιρετικά θετική συνεργασία, η οποία έχει αποδώσει καρπούς. Στη σύσκεψη εργασίας, επαναλάβαμε έναν τρόπο δουλειάς τον οποίο έχουμε καθιερώσει με όλες τις Περιφέρειες, με παρούσες όλες τις κεντρικές διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, που εμπλέκονται στην υλοποίηση, στο σχεδιασμό και στην αδειοδοτική διαδικασία των έργων, με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων κάθε Περιφερειακής Ενότητας, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, προκειμένου να έχουμε όλοι σαφή εικόνα της εξέλιξης των έργων. Διατρέξαμε όλα τα έργα τα οποία υλοποιούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ δια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη για τα έργα που αφορούν την δική του Περιφέρεια και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ κάναμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για τα έργα, τα οποία προσβλέπουμε να ενταχθούν στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027, η οποία ξεκινά τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό παρακάλεσα τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη, να είναι σήμερα μαζί μας προκειμένου λύσουμε οριστικά το θέμα της συνεχούς και ποιοτικής λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Στις αρχές Μαρτίου, θα είμαστε ξανά εδώ, προκειμένου να δούμε, με λεπτομέρειες, τον προγραμματισμό. Θεωρούμε ότι με τα έργα τα οποία έγιναν και γίνονται, καθώς και αυτά που τελούν υπό σχεδιασμό και ωρίμανση δημιουργούμε τους πολιτιστικούς πόλους, που θα οδηγήσουν στην αρχή μίας δυναμικής ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή».

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Χρήστος Μέτιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πάντα μεγάλη η χαρά μας, όταν μας επισκέπτεται η Υπουργός Πολιτισμού, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να συζητούμε μαζί της μια σειρά από θέματα που έχουμε συνδιαμορφώσει και έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουν και αφορούν σε σημαντικά έργα και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Έργα που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ και υλοποιούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων. Δόθηκαν κατευθύνσεις και έγινε μια πρώτη συζήτηση για το ποια έργα θα ενταχθούν στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Έχουμε συμφωνήσει σε όλα, ώστε και αυτά να προχωρήσουν. Θέλω να ευχαριστήσω τη Λίνα Μενδώνη για την ουσιαστική στήριξη σε όλα τα θέματα στην Περιφέρειά μας».

Η Λίνα Μενδώνη μίλησε για την Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, που έγινε στην Κομοτηνή παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Θράκη αποτελούσε ανέκαθεν χώρο συνθέσεων, της φύσης και των δημιουργημάτων του ανθρώπου, της μνήμης και της ιστορίας με την σύγχρονη δυναμική, το γηγενές με το εισαγόμενο, μοναδική σύνθεση πολυπολιτισμικότητας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΤΑΑ υλοποιεί ένα πρόγραμμα άνω των 60.000.000 ευρώ, ενώ σε στάδιο σχεδιασμού και ωρίμανσης βρίσκονται έργα προϋπολογισμού επιπλέον 25.000.000, και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Τα έργα αφορούν στην προστασία και τη αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, στην ενίσχυση της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής και δημιουργίας και στη δημιουργία σύγχρονων μουσειακών και πολιτιστικών υποδομών», είπε η κ. Μενδώνη.

«Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς η περιοχή αποτελεί ιδανικό τόπο για την ανάπτυξή του. Δημιουργούμε πολιτιστικές διαδρομές που μπορούν να υποστηρίξουν νέα τουριστικά προϊόντα και οι οποίες οδηγούν σε ένα νέο είδος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας στενά συνδεδεμένης με τον πολιτισμικό πλούτο κάθε περιοχής», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού.

Ολόκληρη η ομιλία της Λίνας Μενδώνη:
Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευμερίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Στα τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης συγκροτήσαμε την Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας για κάθε Περιφέρεια της χώρας. Τον οδικό χάρτη για την ανάδειξη του Πολιτισμού ως στρατηγικού αναπτυξιακού πόρου και ως σημαντικού παράγοντα κοινωνικής συνοχής και ευημερίας.

Βρισκόμαστε σε έναν τόπο ευλογημένο, με πλήθος μνημείων και εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον. Η Θράκη αποτελούσε ανέκαθεν χώρο συνθέσεων, της φύσης και των δημιουργημάτων του ανθρώπου, της μνήμης και της ιστορίας με την σύγχρονη δυναμική, το γηγενές με το εισαγόμενο, μοναδική σύνθεση πολυπολιτισμικότητας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΤΑΑυλοποιεί ένα πρόγραμμα άνω των 60.000.000 ευρώ, ενώ σε στάδιο σχεδιασμού και ωρίμανσης βρίσκονται έργα προϋπολογισμού επιπλέον 25.000.000, και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Τα έργα αφορούν στην προστασία και την αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, στην ενίσχυση της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής και δημιουργίας και στη δημιουργία σύγχρονων μουσειακών και πολιτιστικών υποδομών.

Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς η περιοχή αποτελεί ιδανικό τόπο για την ανάπτυξή του. Δημιουργούμε πολιτιστικές διαδρομές που μπορούν να υποστηρίξουν νέα τουριστικά προϊόντα και οι οποίες οδηγούν σε ένα νέο είδος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας στενά συνδεδεμένης με τον πολιτισμικό πλούτο κάθε περιοχής.

Στη Δράμα εκτός από τα έργα επί μνημείων, στον παλαιό ναό της Αγίας Σοφίας και στο Αράπ Τζαμί, επενδύουμε σε υποδομές ενίσχυσης του διεθνούς «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους», στο στρατόπεδο Ανδρικάκη με τη δημιουργία audiovisualcluster (6 εκατ. €), και στην αναβάθμιση των σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών της πόλης –του κινηματογράφου Ολύμπια και του Δημοτικού Ωδείου (1,5 εκατ. €).

Η Πολιτιστική διαδρομή του Εβρου ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και φθάνει στην Ορεστιάδα συμπεριλαμβάνοντας και την Σαμοθράκη, εμπεριέχοντας μεταξύ άλλων: Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης (2,68 εκατ. €) –το εγκαινιάσαμε τον Ιούνιο 2022- το αρχαιολογικό πάρκο στην Αρχαία Ζώνη (2,68 εκατ. €), το Ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας των Φερών, το Βυζαντινό Μουσείο στο Διδυμότειχο, το Τέμενος Βαγιαζήτ (12,72 εκατ. €) –το οποίο επλήγη από τη φωτιά το 2017 και χρειάστηκε να φθάσουμε στο 2020 για να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασής του- το Κάστρο στο Διδυμότειχο –η μελέτη αποκατάστασης του οποίου έχει ξεκινήσει- τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησίδια, την Πλωτινόπολη, τον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας Ζώνης (10,97 εκατ. €), την αναβίωση της πλούσιας χειροτεχνίας της περιοχής και τη λειτουργία σχετικών εκπαιδευτικών δομών υφαντικής, κεραμικής, ξυλογλυπτικής στο Σοφικό, το Αδράνιο, στο Σουφλί (1,44 εκατ. €), αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Σαμοθράκη (1,97 εκατ. €), το Ιερό των Μεγάλων Θεών, τον Πύργο του Φονιά.

Στην Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας, και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο οποίος περιλαμβάνεται στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ είναι σε εξέλιξη μείζον αναστηλωτικό έργο, παράλληλα με την λειτουργική αναβάθμιση του χώρου και την προστασία του από φαινόμενα της κλιματικής κρίσης (6,6 εκατ. €). Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου στη Θάσο (3,5 εκατ. €) προχωρεί με στόχο να μπορεί να φιλοξενήσει παραστάσεις το καλοκαίρι του 2023, ενώ δρομολογείται η αποκατάσταση του προσκηνίου του. Παράλληλα, με τις αρχαιολογικές και αναστηλωτικές εργασίες που εξελίσσονται στο εμβληματικό Κάστρο της Καβάλας, αναβαθμίζουμε το υπαίθριο θέατρο στον εξωτερικό περίβολο του Φρουρίου και την Δημοτική Πινακοθήκη (1,1 εκατ. €).

Στην Ξάνθη, το έργο της αναβάθμισης και ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων στα Αβδηρα (1,6 εκατ. €) στοχεύει στη διασύνδεση πολιτιστικού και οικολογικού τουρισμού. Το έργο θα συνεχίσει και στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Σε φάση σχεδιασμού και ωρίμανσης βρίσκεται η ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου της Ξάνθης και η δημιουργία μουσειακών χώρων στις καπναποθήκες ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης, αναδεικνύουμε την ιστορική φυσιογνωμία του αστικού ιστού με παρεμβάσεις στο βυζαντινό κάστρο της πόλης (3,3 εκατ. €), αποκατάσταση του Ιμαρέτ (2,5 εκατ. €), της Παλαιάς Μητρόπολης (1,3 εκατ. €), την αποκατάσταση και επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου (7 εκατ. €). Παράλληλα, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια βρήκαμε λύση για την συνεχή και ποιοτική λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε Πολιτιστικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Οι παρεμβάσεις μας επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή, όπως στην Μαξιμιανούπολη (1,5 εκατ. €) και στα Σύμβολα (1 εκατ. €). Στη Μαρώνεια συνεχίζονται τα έργα στο αρχαίο θέατρο, ενώ δρομολογείται η ανάδειξη και η ενοποίηση των ρωμαϊκών και των βυζαντινών μνημείων στον Αγιο Χαράλαμπο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα που αφορά σε επενδύσεις Πολιτισμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Παράλληλα, θα πρέπει να προστεθεί το ανασκαφικό έργο που εκτελείται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των δημοσίων έργων κοινής ωφέλειας που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών, η Περιφέρεια και οι Δήμοι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.