Στην ακίδα της Επιτροπής Περιβάλλοντος, μπήκε το θέμα της υπό ανέγερση Μονής, στο Κάβο Γκρέκο, με τον Βουλευτή Αμμοχώστου του ΕΛΑΜ Λίνο Παπαγιάννη, να καταγγέλλει ότι στα 100 μέτρα από την υπό ανέγερση Μονή, υπάρχει αίθουσα δεξιώσεων.
Η αναφορά του Βουλευτή του ΕΛΑΜ, επιβεβαιώθηκε και από άλλους παρευρισκόμενους ενώπιον της Επιτροπής, με τον Λίνο Παπαγιάννη να διερωτάται, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διαπίστωσαν τον εν λόγω χώρο και γιατί δεν έγινε περεταίρω έρευνα. Παράλληλα σύμφωνα με όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής το υποστατικό χρησιμοποιείται ως αίθουσα δεξιώσεων, την ώρα που η άδεια που κατέχει είναι για σπίτι.
Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας επεσήμανε, ότι όντως υπάρχει το υποστατικό, είπε ότι πρόκειται για σπίτι και ίσως να γίνονται πάρτι, ενώ όπως σημείωσε για το εν λόγω υποστατικό έχουν σταλεί επιστολές ενώ ενημερώθηκε και η Αστυνομία, τονίζοντας ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και τα εργαλεία που διαθέτουν οι Τοπικές Αρχές, οι διαδικασίες ελέγχου και αναστολής λειτουργίας τέτοιων υποστατικών είναι χρονοβόρες.
Αναφορικά με την υπό ανέγερση Μονή, όλοι όσοι παρευρεθήκαν ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, συμφώνησαν ότι το κτίσμα βρίσκεται σε περιοχή Natura και ως εκ τούτου είναι παράνομο.
Σε τοποθέτηση της η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, ανέφερε πως «στις 17 Μαρτίου, υποβλήθηκε γραπτή καταγγελία στο Υπουργείο για διενέργεια αυθαίρετων χωματουργικών επεμβάσεων.» Ακολούθως, όπως σημείωσε η υπουργός και συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου, το Τμήμα Περιβάλλοντος πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη, όπου επιβεβαίωσε την καταγγελία. Ενώ, ενημερώθηκε σχετικά τόσο η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, όσο και ο Δήμος Αγίας Νάπας.
Όπως ακούστηκε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, από τις αρμόδιες Αρχές, η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, στις 20 Απριλίου και αφότου έλαβε τις σχετικές επιστολές, υπέβαλε εκ των υστέρων (ex-post) αίτηση χορήγησης Πολεοδομικής Άδειας κατά παρέκκλιση. Παράλληλα, αφότου επιδόθηκε στην Μητρόπολη, από τις Πολεοδομικές αρχές της περιοχής επιστολή με την οποία καλούσαν την οικεία Μητρόπολη όπως ετοιμαστεί σχέδιο κατεδάφισης και αποκατάστασης της περιοχής, η Μητρόπολη κίνησε διαδικασίες για Ιεραρχική Προσφυγή, ενώ, όπως έγινε γνωστό από πλευράς Μητρόπολης αν δε καρποφορήσει η προσπάθεια της Ιεραρχικής Προσφυγής, τότε δεν αποκλείεται το όλο θέμα να φθάσει μέχρι και τις δικαστικές αίθουσες.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, αφού σημείωσε ότι το εν λόγω περιστατικό δεν αποτελεί τιμή για κανέναν, ξεκαθάρισε ότι για την ώρα δεν μπορεί να γίνει κάτι πέραν από το ότι σταμάτησαν τα έργα, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Ιεραρχικής Προσφυγής. Σημείωσε δε ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι χρονοβόρες.
Αυτό, πάντως, που ξένισε τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, είναι το γεγονός ότι από όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές, πρόστιμο στην Μητρόπολη επέβαλε η Υπηρεσία Θήρας. Ειδικότερα η Υπηρεσία, εξέδωσε πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων ευρώ, λόγω της υποβάθμισης βιοτόπου και όχλησης της άγριας πανίδας.
Οι εργασίες, σύμφωνα με την οικεία Μητρόπολη διακόπηκαν, ενώ για την ανέγερση της εν λόγω Μονής, η Μητρόπολη είχε κάνει προσπάθεια συλλογής υπογραφών από πολίτες της περιοχής. Παράλληλα, πέραν, από τις καταγγελλόμενες, παρανομίες για το κτίσιμο της εκκλησίας στο Κάβο Γκρέκο, διερευνάται και παράνομη διενέργεια εράνου μέσω λαχνών. Για το συγκεκριμένο θέμα, τοποθετήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και όπως ανέφερε, όποιος πολίτης αγόρασε λαχνούς μπορεί αν το επιθυμεί να ζητήσει τα χρήματα του από την Μητρόπολη.
Αναφορικά με τις περιοχές Natura, υπάρχει και σχετική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της οδηγίας για τους οικότοπους, «τα σχέδια και τα έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε περιοχές Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε εκτίμηση επιπτώσεών πριν από την έγκρισή τους. Τα σχέδια και τα έργα μπορούν να εγκρίνονται, με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων, μόνον αν δεν βλάπτουν την ακεραιότητα της περιοχής.
Πάντως, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, προ ημερών, δεν είναι πρώτη φορά που διενεργείται παρανομία από πλευράς της οικείας Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, καθώς όπως υπέδειξε,«η Μητρόπολη έχει ένα ιστορικό βεβαρημένο σε αυτά τα θέματα, καθώς υπάρχει τουλάχιστον άλλη μια περίπτωση που γνωρίζω, στον Πρωτάρα, όπου έχει κτιστεί παράνομα εκκλησία μέσα σε κρατικό τεμάχιο».