Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια και μέσα στο κλίμα της Αναστάσιμης περιόδου που ακόμα διανύουμε τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Σύναξης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εν τω Άδειν στον πανηγυρίζοντα και κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ενοριακό Ναό της Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας.
Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος, με απλό, άμεσο και μεστό λόγο, αναφέρθηκε στη θαυμαστή πορεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας, από τη γυναικεία Μονή της Παναγίας στο Ρεϊσδερέ όπου φυλασσόταν, στη Χίο, στη Λήμνο και το Άγιον Όρος, μέχρι να καταλήξει στην Ιεράπετρα, όπου δέθηκε με τον τόπο. Όπως τόνισε, οι ξερριζωμένοι Έλληνες της Μικρασίας ήλθαν εδώ ρακένδυτοι χωρίς να πάρουν μαζί τους υλικά αγαθά, όμως μαζί τους μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας ως πολύτιμο κειμήλιο από τη γη της Ιωνίας για να τους δίνει κουράγιο, ελπίδα και δύναμη και να τους φροντίσει να ορθοποδίσουν και να φέρουν την ανάπτυξη και την πρόοδο στη νέα τους πατρίδα. Η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής στην Ιεράπετρα μαρτυρεί την ευλάβεια των Μικρασιατών προγόνων μας προς τη Μητέρα του Υιού του Θεού και μητέρα όλου του κόσμου, αλλά και την πίστη τους στα ιερά και τα όσια της πατρίδος μας, τις άϋλες και πνευματικές αξίες του Γένους μας.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα χαρίσματα της Θεοτόκου και στη διακονία του σχεδίου της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, σημειώνοντας ότι κατέχει τα «δευτερεία της Αγίας Τριάδος» και όλοι μας είμαστε υπόχρεοι στο ιερό πρόσωπό της. Υπογράμμισε ότι η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας της Ρεϊσδεριανής είναι πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας το «Άξιον εστί» που είναι αποθησαυρισμένη στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Μίλησε, ακόμα, για το θαυμαστό γεγονός της παράδοσης του αρχαγγελικού ύμνου «Άξιον εστίν» στον Μοναχό στο Κελλί «εν τω Άδειν» του Άθωνα τον 10ο αιώνα, αλλά και για την τιμή την οποία η απόγονοι των Μικρασιατών συνεχίζουν να αποδίδουν προς την Παναγία την Ρεϊσδεριανή μέχρι και σήμερα. Την τιμούν ως την Ιατρό, την παρηγορήτρια, την επλίδα και την απαντοχή όλων όσοι με πίστη, ευλάβεια και αυθόρμητα προστρέχουν στη μητρική της αγκαλιά και προστασία. Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε ως εξής: «Ας την παρακαλέσουμε να παραμείνει η μεσίτριά μας στον Υιό της και Θεό μας και να είναι η διαρκής προστασία, η βοηθός και η παντοτεινή παρηγοριά και σκέπη όλων μας».
Στον Μέγα πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής έλαβαν μέρος έλαβαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Προρφύριος Αγγελάκης, Προϊστάμενος του Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Αιδεσ. Σκευοφ. π. Μιχαήλ Ξυδιανός, συνταξ. Εφημέριος, ο Αιδεσ. Πρωτ. Γεώργιος Κανάρης, Εφημέριος της Ενορίας Κεντρίου, ο Αιδεσ. Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεταμορφ. Σωτήρος Ιεράπετρας, ο Αιδεσ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Προϊστάμενος της πανηγυρίζουσας Ενορίας και Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Προϊστάμενος του Ι.Μ. Ναού Αγίυ Γεωργίου και Αρχιερ. Επίτροπος Α΄ Αρχιερ. περιφέρειας, ο Αιδεσ. Οικονόμος Κων/νος Λιοντάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας, οι Αιδεσ/τοι. Ιερείς Γεώργιος Λογκάκης και Γεώργιος Σμυρνιωτάκης, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, η Βουλευτής Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Νικόλαος Τζουμάκας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης, Φωτεινή Περακάκη, Νεκτάριος Παπαδάκης και Εμμανουήλ Τζώρτζης και πλήθος ευσεβών χριστιανών της πόλης, οι οποίοι με ευλάβεια προσήλθαν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας και να παρακολουθήσουν την ακολουθία.