Παρουσία εκατοντάδων πιστών εορτάστηκε σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 η Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Πολιούχων του Κορυδαλλού.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Γεώργιο Ζώρζο, τους συνεφημερίους και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε σε κλίμα συγκίνησης την χειροτονία σε Διάκονο του Θεολόγου Βόγλη, υιού ιερέως και έγγαμου.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε πατρικές ευχές και νουθεσίες προς τον χειροτονούμενο και ακόμη αναφέρθηκε στους βαθμούς της ιερωσύνης τονίζοντας πως: «Οι διάκονοι συμβολίζουν τους Αγγέλους».

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Αγία Γραφή αναφέρεται συχνά στους Αγγέλους και στο πολύτιμο έργο τους, το οποίο προσεγγίζει ευλαβικά και η Ιερά Παράδοση. Σύμφωνα με τη σχετική διδασκαλία της Εκκλησίας δημιουργήθηκαν πριν από τον υλικό κόσμο. Ο ιερός Χρυσόστομος διδάσκει, ότι σκοπός της δημιουργίας τους ήταν αφενός η συνεχής συμμετοχή τους στη Θεία Μακαριότητα και αφετέρου η προστασία των ανθρώπων».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος τόνισε: «Ο αριθμός των Αγγέλων είναι άπειρος. Ενδεικτικά, ο Κύριος ομιλεί στη Γεθσημανή για πάνω από δώδεκα λεγεώνες. Οι αναρίθμητοι Άγγελοι είναι οργανωμένοι σε εννέα τάγματα και τρεις ιεραρχίες ή ταξιαρχίες: Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι – Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες – Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι. Κάθε ιεραρχία επιτελεί συγκεκριμένο έργο».

«Γνωρίζουμε τον Γαβριήλ από την εμφάνισή του στους Προφήτες Δανιήλ και Ζαχαρία, καθώς και στην Θεοτόκο. Ο Μιχαήλ, με το προσωνύμιο «τις ως ο Θεός ημών», εμφανίζεται συχνά στην Παλαιά Διαθήκη. Ο Ραφαήλ, με προσωνύμιο «ο Κύριος θεραπεύει», εμφανίζεται στον Τωβίτ, μεταφέροντας τις ανθρώπινες προσευχές στον Θεό. Τη νύχτα των Χριστουγέννων εμφανίσθηκε «πλήθος στρατιάς Ουρανίου, που αινούσε τον Θεό» για την Σάρκωση του Υιού. Έτσι διακονούν το έργο της Θείας Οικονομίας» – πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: «Ο Άγγελος παρηγορεί στις θλίψεις, συμπάσχει με τον άνθρωπο, τον οδηγεί στη μετάνοια και τον προστατεύει από ορατούς και αοράτους εχθρούς. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά εξαρχής τους Αγγέλους, όπως εξέφρασε στην Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Ετήσιος Λειτουργικός Κύκλος επανέρχεται στην τιμή του Αγγελικού Κόσμου, με κορυφαία εορτή την 8η Νοεμβρίου, κατά την οποία εορτάζεται η Σύναξη των Αγγέλων υπό τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ως αντίσταση κατά της αποστασίας του Εωσφόρου».

Τους ύμνους της εορτής έψαλλε πολυμελής βυζαντινός χορός του Ιερού Ναού υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ευάγγελου Βασιλείου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, παρουσία του Δημάρχου Κορυδαλλού κ. Νικολάου Χουρσαλά, βουλευτών, εκπροσώπων φορέων και μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι την Εικόνα συνόδευαν αντιπροσωπείες των Σχολείων του Δήμου υπό τους ήχους των φιλαρμονικών του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ την τήρηση της τάξεως είχε αναλάβει το Αστυνομικού Τμήμα και η Τροχαία Κορυδαλλού.

Τέλος, μετά το πέρας της λιτανείας ο Μητροπολίτης Νικαίας ευχαρίστησε τους βουλευτές και τους τοπικούς άρχοντες για την παρουσία τους στον σημερινό εορτασμό, συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Ζώρζο για την άριστη διεξαγωγή της πανηγύρεως και συνεχάρη τα παιδιά των σχολείων που συμμετείχαν στην λιτανεία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.