Με μια πανέμορφη εκδήλωση που έλαβε χώρα το Σάββατο 1η Ιουλίου τ.έ., στις 8 η ώρα το βράδυ, στο υπαίθριο αμφιθέατρο του ΑΓΑΠΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ στη Γαλάτιστα, έληξαν για φέτος τα μαθήματα της Βυζαντινής Μουσικής που γίνονται με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ στον ευλογημένο χώρου του Ιδρύματος.

Από τη 1η Σεπτεμβρίου του 2023 ο σεπτός μας Ποιμενάρχης κάλεσε τον μαΐστορα της Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης Καθηγητή κ. Στυλιανό Ζαχαρίου για να προστή της όλης προσπάθειας της Ιεράς μας Μητροπόλεως να γεμίσουν και πάλι τα Ψαλτήρια και τα Αναλόγια των Ενοριών μας με την πατρώα και ευλογημένη Μουσική που οι Πατέρες μας ώρισαν να ακούγεται κάτω από τους θόλους και τους τρούλους των Ιερών μας Ναών. Πρόκειται για το Βυζαντινό Αναλόγιο που είναι η συνέχεια της Μουσικής των Αρχαίων Ελλήνων, της Δημοτικής και Παραδοσιακής Ελληνικής Μουσικής και η βάση όσων αναπτερώνουν το φρόνημα του Λαού μας μέσα από το Λαϊκό, ακόμα και το ρεμπέτικο τραγούδι.

Για φέτος φοίτησαν στη Σχολή αυτή περί τους 25 σπουδαστές, αρχάριους μαζί και προχωρημένους και έφτασαν στο σημείο τον αμητό της φετινής τους χρονιάς να εκθέσουν και να παρουσιάσουν με κέφι και τον απαιτούμενο σεβασμό μπροστά από τους γονείς τους, τον Ιερό Κλήρο και το Πλήρωμα της Εκκλησίας μας.

Χάρμα οφθαλμών να βλέπης ανθρώπους κάθε ηλικίας και ιδίως παιδάκια να γεμίζουν τον χώρο του Αγαπείου με τη θαλπωρή της ψυχής τους και το περίσσευμα της αγάπης τους να μεταγγίζουν στον κόσμο!

Είχε την έμπνευση ο Δάσκαλός τους να παρουσιάση, σε αδρές γραμμές βεβαίως, το μαθησιακό αντικείμενο της χρονιάς, απαντώντας έτσι στο τι είναι Παραδοσιακή Βυζαντινή Μουσική, ποια είναι η προέλευσή της, οι ρίζες της μ’ άλλα λόγια και σε τι αποβλέπει. Άλλωστε η Εκκλησία δεν είναι σημερινή μονάχα, αλλά και χθεσινή και αυριανή και παντοτινή και ξέρει κυρίως αυτή της τη ρότα μέσα στους αιώνες να την τιμά και να την προβάλλη δεόντως.

Έτσι το ΔΙ – ΓΑ- ΒΟΥ – ΠΑ… ακούστηκε από τα στόματα των μαθητών, ψάλθηκε με παρτιτούρες σε Ήχους, κρατήθηκε το μέτρο που τους έμαθε ο Δάσκαλος και ο αίνος προς τον Θεό πλήρωσε την ατμόσφαιρα της βραδιάς.

Δεν έφτασε μόνο αυτό, αλλά ορχήστρα με Παραδοσιακά Όργανα, συνεργάτες του κ. Ζαχαρίου, συνώδευσε μελωδικά – γνωστά ψαλτοτράγουδα και κρυφούς αναστεναγμούς της Πόλης των ονείρων μας, της Σμύρνης, της Ιωνίας, της Μικρασίας, του Αιγαίου…, όπως ‘’Τζιβαέρι μου’’, ‘’Έχε γεια Παναγιά’’, ‘’Περιβολαριά’’, ‘’Τη θάλασσα τη γαλανή’’ κ.ά. Όντως συγκίνησαν, ξεσήκωσαν το ακροατήριο, που σιγοψιθύριζε και ρυθμικά με χειροκροτήματα κρατούσε το ‘’ίσο’’ στους μουσικούς μας!

Στο τέλος της βραδιάς επιδόθηκαν από τον Σεβασμιώτατο, τον Γενικό μας Αρχιερατικό Επίτροπο π. Δωρόθεο Ζέρβα, τον Παν. Αρχιμ. π. Θεόκλητο Παρδάλη, τους Αιδ. Πρωτ. π. Αργύριο Καραμόσχο και π. Γεώργιο Σκονδράνη, τον Δάσκαλο κ. Ζαχαρίου, τον Πρόεδρο της Γαλάτιστας κ. Εμμανουήλ Σειρά και την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠΟ κα Μαρία Αβέρη, στους σπουδαστές βεβαιώσεις για τις φετινές σπουδές τους, με τις συνοδευτικές ευχές του Μητροπολίτου μας, του Δασκάλου τους και των γονέων τους.

Μακάρι τα Ψαλτήρια μας να γεμίσουν με του Βυζαντινού Αναλογίου τη χάρη και των Αγίων Αγγέλων τα ψελλίσματα!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.