Σε Λαμία, Στυλίδα και Λοκρίδα τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το διήμερο 16 και 17 Ιουλίου την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.

Το απόγευμα της Παρασκευής 16 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών κατόπιν προσκλήσεως του Φρουράρχου Λαμίας, Διοικητού του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου Ταξιάρχου Μιχαήλ Κριτσωτάκη, χοροστάτησε και μίλησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον περικαλλή Ναό της Αγίας Μαρίνας, εντός του Στρατοπέδου ΚΕΥΠ στη Λαμία.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών σημείωσε, τι είναι τελικά αυτό που κάνει έναν άνθρωπο, μία νεαρά κοπέλα σαν την Αγία Μαρίνα, να αφιερώσει και να θυσιάσει τον εαυτο της, την ύπαρξή και την ζωή της ολόκληρη στο Θεό.

“Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δίνονται ολόκληροι ψυχή και σώμα στον Θεό και το μυστικό και η απάντηση είναι, ότι όλοι αυτοί οι Άγιοι και οι Μάρτυρες της πίστεως, όπως και η Αγία Μαρίνα, αγάπησαν ολοκληρωτικά τον Θεό. Δεν ήταν μία επιλογή, ενδεχομένως καλύτερη από κάθε άλλη ο Θεός στην ζωή της Αγίας Μαρίνας, αλλά ήταν η αγάπη της καρδιάς της, ήταν αυτό που της έδινε νόημα να ξεπερνάει κάθε δυσκολία στη ζωή της, αυτό που την έκανε να υπερβαίνει κάθε αντιξοότητα και εμπόδιο.

Διότι όταν αγαπάς κάποιον πραγματικά, τότε μπορείς να κάνεις θαύματα. Έχουμε ανάγκη να εισπράξουμε και να δώσουμε μια καθολικότητα αγάπης και να διδάξουμε με την ζωή μας και τους άλλους ανθρώπους”, σημείωσε ο κ. Συμεών.

Ανήμερα της εορτής της Αγίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργια στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας στο ομώνυμο χωριό της Στυλίδος.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος από την Αγία Μαρίνα Στυλίδος αναφέρθηκε σε ένα σπουδαίο ερώτημα. Τελικά ο άνθρωπος γεννιέται ή δημιουργείται; Τα χαρακτηριστικά δηλαδή της προσωπικότητός του τα λαμβάνει από την γέννησή του, ή τα δημιουργεί μετά με τον τρόπο της ζωή του.

“ Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά ο Ιερός Υμνογράφος για την Αγία Μαρίνα.” Ἀθλητικὴν ὁδεύσασα ὁδόν, προγονικὴν ἐξέφυγες βουλήν”. Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε καταδικασμένη να ζει σε ένα ειδωλολατρικό περιβάλλον. Ο Πατέρας της δεν ήταν απλώς ένας ειδωλολάτρης, αλλά ένας ιερέας ειδωλολάτρης. Η Αγία Μαρίνα ανέτρεψε την προγονική της αφετηρία, ξέφυγε από το «πεπρωμένο» της, από την «ειμαρμένη».“Ἀθλητικὴν ὁδεύσασα ὁδόν”. Ναι! ο άνθρωπος αλλάζει. Κάποιος που γεννήθηκε από εγκληματίες γονείς, μπορεί να γίνει Άγιος ,να γίνει σπουδαίος, μονάχα όμως αν οδεύσει αθλητική οδό. Μονάχα αν μπορέσει να εργαστεί και να κοπιάσει για την ζωή του. Το παρελθόν υπάρχει για να μας διδάσκει. Το μέλλον είναι η ζωή μας. Ένας άνθρωπος αγωνιστής όταν προσπαθήσει και πιστέψει μπορεί με τον ασκητικό κάματο και με την χάρη του Θεού να αλλάξει και να μετατρέψει τα αρνητικά σε θετικά.

Αυτό είναι και ένα μήνυμα που στέλνει η Αγία Μαρίνα σε όλους μας και κυρίως στους νέους ανθρώπους. Να μην φοβηθούμε από τις δυσκολίες της ζωής, αλλά αξίζει να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε.

Στις φουρτούνες της ζωής η Αγία Μαρίνα δίνει παράδειγμα, αισιοδοξία, ελπίδα και έμπνευση”.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές και Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, Αντιδήμαρχοι και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Φρούραρχος Λαμίας Ταξίαρχος Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Αξιωματικοί της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και εκπρόσωποι άλλων φορέων και Συλλόγων του τόπου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.