Σε ηλικία 86 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο αρχιαναστενάρης Αναστάσιος Γκαϊντατζής, μέλος του συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά».

Ο Λαγκαδάς θρηνεί τον μεγαλύτερο σε ηλικία αναστενάρη, τον κυρ Τάσο όπως τον γνώριζε ο κόσμος, τον Αναστάσιο Γκαϊντατζή. Η οικογένεια του έφτασε στο Λαγκαδά το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, προερχόμενη από το Κωστί της Ανατολικής Ρωμυλίας. Από εκεί μετέφεραν και το έθιμο – τα Αναστενάρια– μαζί και με άλλα στοιχεία του λαϊκού τους πολιτισμού.

Ο εκλιπών μαζί με τη σύζυγό του Φωτεινή και στη συνέχεια με τα παιδιά του, διατήρησαν το έθιμο, δημιούργησαν τον σύλλογο «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» και κάθε χρόνο, με εξαίρεση τη διετία της πανδημίας, 21 -23 Μαΐου, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συγκεντρώνονταν στο κονάκι τους, στον οικισμό Παπακυριαζή, πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει το πανάρχαιο έθιμο.

Επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο

Ο κυρ Τάσος και η οικογένειά του, με μπροστάρη τον γιο του Σωτήρη, κάθε χρόνο, υποδέχονταν στο κονάκι επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους ήταν δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, ερευνητές που επιθυμούσαν να καταγράψουν το έθιμο και να δουν από κοντά την πυροβασία στα κάρβουνα και το φαινόμενο της ακαΐας.

Ήταν ίσως ο μοναδικός που πυροστατούσε στη φωτιά, παρέμενε δηλαδή ακίνητος, και όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο υιός του Σωτήρης, το έθιμο πηγαίνει από γενιά σε γενιά με την οικογένειά του να έχει τα εικονίσματα από το Κωστί της Ανατολικής Θράκης. Ο αγαπητός κυρ Τάσος πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια πολλά στον τόπο του και στην παράδοση.

Η εξόδιος ακολουθία του Αναστάσιου Γκαϊντατζή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 11.00 π.μ. στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Λαγκαδά.

* Η φωτογραφία του εκλιπώντος είναι από την αναβίωση του εθίμου Μάιο του 2019.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.