Με την τέλεση του μεθέορτου πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, το εσπέρας του Σαββάτου 29 Ιουνίου ε.έ., ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης προς τιμήν των δύο Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε εις το Ιερό Προσκύνημα Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Δερβενίου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος από Ιερείς της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ενώ το αναλόγιο λάμπρυναν με την παρουσία τους, οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πανοράματος, συνεπικουρούμενοι από τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας «ο Απόστολος Παύλος».

Στην Εσπερινή ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, το οποίο με περισσή ευλάβεια προσήλθε και παρέστη συμπροσευχόμενο, σε αυτό το όμορφο σημείο, όπου ευλόγησε με την διάβασή του, ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος και ένας από τους μεγαλύτερους διδασκάλους και παιδαγωγούς της Οικουμένης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στην προτροπή του Αποστόλου Παύλου, «…στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθητε είτε δια λόγου είτε δι’ επιστολής ημών…» (Β’ Θεσσαλονικείς κεφ. β’,15), την οποία και ανέλυσε εκτενώς σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι εύκολο κανείς να πέσει από την ζωή της Πίστεως στην απιστία και από την ζωή της σταθερότητας προς την αστάθεια.

Γι΄ αυτό το «στήκετε» του Αποστόλου Παύλου είναι μία προτροπή, η οποία θα πρέπει να αγγίζει την υπαρξιακή αγωνία του καθενός μας, παρόλο τις ποικίλες πιέσεις που δεχόμαστε».

»Ο Χριστιανός θα πρέπει να αγωνίζεται συνεχώς και γι΄ αυτό Χριστιανός σημαίνει ισόβιος αγωνιστής της σταθερότητας της Πίστεως μας, αλλά και την συνέχισης της πορείας προς την όντως ζωή, που είναι η αιώνιος ζωή της Βασιλείας του Θεού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος σε άλλο σημείο του λόγου του για να συμπληρώσει αναφέροντας ότι «όλοι στην ζωή μας δεχόμαστε επήρειες και επηρεασμούς, είτε πνευματικής φύσεως είτε μέσα στην μέσα στην καθημερινότητα μας. Εκείνο που έχει σημασία είναι να κατανοήσουμε ότι διά της «Μετανοίας και των Δακρύων», μπορούμε να επανέλθουμε, αρκεί να έχουμε σταθερότητα. Αν κανείς δεν έχει σταθερότητα πάνω σε θέματα Πίστεως και ζωής, και αν δεν έχει συνέπεια στις επιλογές του, τότε κινείται μέσα στην αβεβαιότητα, η οποία τον οδηγεί σε λύσεις, απελπισίας και οδύνης.

»Παράδοση δεν είναι η αντιγραφή του παλαιού, αλλά η συνέχεια του πρώτου. Παράδοση στην Αγία μας Εκκλησία, είναι η ζωή του Κυρίου, η ζωή των Αγίων, των Μαρτύρων, των Αποστολικών Πατέρων και των Νεομαρτύρων, η οποία συνεχίζεται και δεν διακόπτεται. Επομένως, ο καθένας από εμάς, θα πρέπει να συνδέσει την ζωή του με τον κρίκο της αγάπης του Ιησού Χριστό, όπως το είχαν πράξει και οι Απόστολοι Παύλος και Πέτρος, ζώντας μέσα στην Ενότητα και την Κοινωνία της Πίστεως».

Καταλήγοντας προέτρεψε τους παρισταμένους λέγοντας τους ότι «θα πρέπει να παραμένουμε πάνω σε σταθερές πνευματικές αξίες, μέσα σε έναν κόσμο, ο οποίος μπορεί να μεταβάλλεται συνεχώς, αλλά εκείνο που δεν αλλάζει είναι η Πίστη στον Κύριο, ο οποίος είναι «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας».

Εκείνο που εξασφαλίζει την Σωτηρία μας, είναι η εν Χριστώ Ζωή και η Ενότητα μας με το Σώμα Ιησού Χριστού».
»Το έργο μέσα στην ζωή της Εκκλησίας και την διακονία του καθενός μας μέσα σε αυτή, είναι η Αποκάλυψη και η επιταγή Ουρανίων πραγμάτων, που βιώνει ο άνθρωπος στην καθημερινότητα του. Η Πίστη μας είναι μοναδική και γι’ αυτό θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι, παραμένοντας σταθεροί σε αυτά που παραλάβαμε και μας δίδαξε ο Απόστολος Παύλος που είναι η αιώνιος διδασκαλία του Ευαγγελίου Ιησού Χριστού».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.