ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Σε νέα διάσταση τοποθετεί το ζήτημα της Αγιας Σοφιάς και της παρεμβάσεως της Τουρκικής Κυβερνήσεως ο Σεβ Μητροπολίτης Λαγκαδά κ Ιωάννης σε συνέντευξή του σήμερα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Για το ζήτημα της Τουρκικής προκλητικότητας, την Αγια Σοφιά και τη στάση του Πατριαρχείου:

Ο Ναός της του Θεού Σοφίας, είναι ένα μνημείο που ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά. Είναι ένα μνημείο το οποίο έχει διατηρηθεί τόσα χρόνια με τη βοήθεια διεθνών φορέων και οργανισμών.

Απαιτείται μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή του. Απο πλευράς Τουρκικής Κυβερνήσεως μέχρι σήμερα υπήρξαν διάφορες στιγμές που έκριναν την όλη υπόθεση άλλοτε με θετική , άλλοτε με αρνητική προσημείωση.

Βεβαίως κατά καιρούς ακούστηκαν πολλά γύρω από το θέμα της χρήσεως του μνημείου. Ανεξάρτητα από τα όσα μέχρι σήμερα έχουν λεχθεί , θα πρέπει να επικρατήσει μια ψυχραιμία, και από πλευράς του Προέδρου Ερντογάν καλό θα ήταν να αναζητηθεί μια ουσιαστική αντιμετώπιση του όλου θέματος σύμφωνα με τα θέσμια του Κορανίου αλλά σύμφωνα επίσης και με τα όσα ισχύουν διεθνώς για τη διατήρηση των μνημείων.

Εαν δεν είχε η Τουρκία τζαμιά, θα μπορούσε να δικαιολογήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν τη δημιουργία ενός Τεμενους, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποχαρακτηρίσει την ταυτότητα ενός ιστορικού μνημείου και εξ αποψεως ταυτοτητος από μια διαχρονική θεώρηση του θέματος και δη υποκειμενική, η Αγια Σοφιά ήταν είναι και παραμένει Ναός ανεξάρτητα ποια είναι η χρήση που κανείς διαμορφώνει διαχρονικά.

Στη χρηματοδότητη των μνημείων υπάρχει κωδικός που προβλέπει την επαναφορά του μνημείου στην αρχική του χρήση.

Τα κονδύλια δηλαδή από την UNESCO έχουν ως στόχο και το να επανέλθουν τα μνημεία στη λειτουργική τους χρήση.

Αν λοιπόν γίνει μια τέτοια έρευνα τότε ασφαλώς ο Πρόεδρος Ερντογάν θα έπρεπε να αναγγείλει τη δημιουργία του της του Θεού Σοφίας ως Χριστιανικού Ναού αφού για χριστιανικός Ναός ανεγέρθηκε και λειτούργησε και η όλη του παρουσία συνδέεται με την Χριστιανική Παράδοση.

Μια τέτοια πράξη θα ήταν ένα αυθεντικό στοιχείο που οδηγεί στην εγγύτητα των λαών, στον αλληλοσεβασμό της διαφορετικότητος του άλλου και δεν θα μειώσει κατ ελάχιστον τα οικονιμικά συμφέροντα της Τουρκίας διότι και η αύξησις των προσκυνητών θα υπάρξει αλλά θα υπάρξει και σεβασμός σε αυτό που λέγεται πολιτισμός.

Καλό θα ήταν να αποφασίσει με ψυχραιμία, όχι με κίνητρα υποκειμενικού φανατισμού. Η ιστορία αυτού του μνημείου δεν είναι απλώς μια ιστορία, είναι η ταυτότητα του μνημείου.

Αυτή η ταυτότητα ομιλεί για Ναό ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι ανεξάρτητα από τις περιπέτειες λόγω χρήσεων και αντιμετωπίσεων διαφόρων προβλημάτων.

Τι θα γίνει σε ενδεχόμενη επανεμφάνιση του Κορονοιού- Ποια θα είναι η στάση της Εκκλησίας ;

Υποθετικά είναι δύσκολο και επικίνδυνο να απαντούμε. Σημαντική όμως είναι η πρόληψη και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και κάθε δοκιμασία. Το προλαμβάνεις έιναι πιο εύκολο από θεραπεύειν.

Μεχρι σήμερα τα μέτρα είχαν αποτελέσματα. Καποια στοιχεία υπερβολής δεν θα χρειαστεί να υπάρξουν, η εμπειρία μας διδάσκει ότι μπορούμε να λάβουμε μέτρα και να υπάρχουμε σε μια μορφή κανονικότητος .

Μορούν να υπάρχουν λύσεις και στη λειτουργική μας ζωή που δεν θα είναι ακραίες. Το πρόβλημα βρίσκεται όταν δεν λαμβάνουμε τα μέτρα εγακίρως. Αν υπάρξει πρόληψη δεν θα υπάρξει και πρόβλημα.

Καραγιάννης Ανδρέας
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.92 (12 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.