Η Μονή μας καταγγέλλει το «κόλπο» των καταληψιών-μελών της «εκκλησία ΓΟΧ Ελλάδος» να μεταφέρουν το θέμα της συζήτησης από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αγίου Όρους (το Α.Ο. ανήκει σε μονάζοντες της Ανατολική Ορθόδοξης Εκκλησίας) στο αν η ορθόδοξη αδελφότητα μας είναι αιρετική ή ορθόδοξη.

Εμείς απαντάμε πως την υπόθεση της κατάληψης δεν αφορά αυτό το θέμα που χρησιμοποιούν οι καταληψίες για να αποπροσανατολίσουν την συζήτηση από την ουσία της. Δηλαδή, δεν μας αφορά να εξετάσουμε την δογματική τους πιστότητα όσον αφορά το θέμα της κατάληψης.
Αν μας ρωτήσει ένας χριστιανός, ποια είναι η γνώμη μας και αν τον ευλογούμε να μεταστραφεί σε ΓΟΧ, σαφώς θα τον προειδοποιήσουμε. Αλλά για το θέμα της κατάληψης αυτή η συζήτηση είναι άσχετη. Το ποιανής εκκλησίας είναι ιδιοκτησία το Άγιο Όρος δεν εξαρτάται από το ποιος είναι «πιο καλός».

Προφανώς ως ορθόδοξοι θεωρούμαστε «αιρετικοί», «κακοί», «απομακρυσμένοι από την ευαγγελική αλήθεια και τους πατέρες» από πολλές άλλες χριστιανικές «εκκλησίες» και χριστιανικά δόγματα.

Αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε μέλος άλλης εκκλησίας να καταλαμβάνει μέρος του Αγίου Όρους. Αλίμονο, αν με το ίδιο σκεπτικό καταλάβουν μονές του Άγιου Όρους προχαλκηδόνιοι, προτεστάντες και λοιποί χριστιανοί. Έτσι και οι καταληψίες θέλουν να επιμηκύνουν την κατάληψη στο διηνεκές ανάγοντας το σε θέμα «διαλόγου» μεταξύ της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του θρησκευτικού νομικού προσώπου «εκκλησία ΓΟΧ Ελλάδος». Με δυο λόγια τραγελαφική, παράλογη κατάσταση.

Τέλος, οι καταληψίες δεν είναι «ζηλωτές» ανήκοντες στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία όπως αυτοπαρουσιάζονται για να αποπροσανατολίσουν. Δεν μπορεί κάποιος να είναι και «ζηλωτής» στην μια Εκκλησία και πιστό μέλος εξαρχής στην άλλη εκκλησία-Θ.Ν.Π.. Βεβαίως και υπάρχουν ορισμένοι «ου κατ’επίγνωση ζηλωτές» στο Άγιο Όρος, όμως οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας δεν συγκαταλέγονται σε αυτούς.
Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου, αρχ. Βαρθολομαίος

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.