Η τουρκική πλευρά έκανε «εποικοδομητικές και δημιουργικές ιδέες, καλή προσπάθεια, αλλά η αδιάλλακτη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες λύσης», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως το Κυπριακό είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι «η αδιάλλακτη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες λύσης». Επίσης είπε ότι «η πρωτοβουλία για τα Βαρώσια (άνοιγμα της περίκλειστης πόλης) είναι πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο».

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «πρέπει να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ασφάλεια του ‘τουρκοκυπριακού λαού’. Η λύση πρέπει να είναι δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη».

Υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά έκανε «εποικοδομητικές και δημιουργικές ιδέες, καλή προσπάθεια, αλλά η αδιάλλακτη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες λύσης». «Αυτή η νοοτροπία, που κατέστρεψε το κράτος εταιρικής σχέσης το 1963, απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004. Το 2017` εγκατέλειψε το τραπέζι στο Κραν Μοντανά. Πέρυσι, είδαμε την ίδια ανειλικρινή στάση από αυτούς στη Γενεύη. Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το μοντέλο ομοσπονδίας από την αρχή. Τώρα, όταν είπαμε ‘η ομοσπονδία δεν μπορεί να υπάρξει πλέον` άρχισαν να αγκαλιάζουν αυτό το μοντέλο», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα στην δική της υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι οι ισότιμοι και κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού. Αυτό το έχει δείξει μέχρι τώρα στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή η αποφασιστικότητα ισχύει ακόμη σήμερα».

Από την πλευρά του, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι «το Κυπριακό δεν είναι μόνο ζήτημα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, είναι θέμα του τουρκικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.