Εμπιστοσύνη στο Λόγο του Θεού, καθαρή ομολογία Πίστεως, ασκητικό φρόνημα, περιφρόνηση των δαιμόνων είναι μόνο μερικές από τις αρετές που απαρτίζουν την ένθεο πολιτεία του Αγίου Αντωνίου, της φαεινής αυτής προσωπικότητος της Εκκλησίας. Αυτό υπογράμμισε στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο οποίος προεξήρχε της πανηγύρεως του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, κατά το διήμερο 16-17 Ιανουαρίου.

Χοροστατών κατά τον Εσπερινό που τελέσθηκε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, ο σεβαστός Ποιμενάρχης ομίλησε περί της χαρισματικής προσωπικότητας του Αγίου Αντωνίου, του μεγάλου αυτού ασκητού και Καθηγητού της ερήμου: «Πολλά και θαυμαστά μας υπαγορεύει σήμερα ο βίος και η πολιτεία του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος ενδύθηκε τον μοναχικό τρίβωνα, αφιερώνοντας ολόκληρη τη ζωή του στην αγάπη του Χριστού και των ανθρώπων.

Κατ’ αρχάς, μας παροτρύνει να έχουμε εμπιστοσύνη στον Ευαγγελικό Λόγο, διότι το Ευαγγέλιο είναι η καινή διδαχή -ο Λόγος του Θεού, τον οποίο λαμβάνουμε όπως την Θεία Μετάληψη και θα πρέπει να τον εφαρμόζουμε απόλυτα. Γι’ αυτό, μας λέγει, το Ευαγγέλιο είναι η πυξίδα της ζωής μας. Αυτό είναι που έχει διαφυλάξει η Εκκλησία πάνω στην Αγία Τράπεζα δύο χιλιάδες χρόνια τώρα και το παραδίδει από Κληρικό σε Κληρικό.

Κάτι άλλο που μας διδάσκει το τρανό παράδειγμα του Αγίου Αντωνίου είναι να μην αφήνουμε ποτέ τις δοκιμασίες να μας αποθαρρύνουν. Να ενδιατρίβουμε με καρτερία ψυχής και ασκούμενοι πνευματικώς και σωματικώς, ώστε να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ψυχραίνεται, αλλά να αυξάνεται ο ζήλος της πίστεώς μας προς τον Θεό. Αυτό συμβούλευε και τους μαθητές του, με την φώτιση του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντάς τους την πνευματική επιστήμη, την επιστήμη των επιστημών, την εμπειρική Θεολογία.

Η θαυμαστή βιωτή του μεγάλου ασκητού μας μαθαίνει επίσης να περιφρονούμε τους δαίμονες, οι οποίοι καλλιεργούν τον φόβο για τον Θεό και τον πλησίον. Να αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις του διαβόλου, που μηχανεύεται τα πάντα για να μας εμποδίσει να ενωθούμε με το Θεό. Μας μαθαίνει γι’ αυτό να αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε εκείνα που μένουν στην αιωνιότητα· την αγάπη, την πραότητα και την δικαιοσύνη. Μας νουθετεί να γινόμαστε στη ζωή μας κανόνας αρετής ακριβέστατος και να φυλάσσουμε την καρδιά μας από κάθε μολυσμό κακού λογισμού, από φιλήδονους ερεθισμούς και παράφορο θυμό. Μόνο έτσι μπορούμε, κατά τον Μέγα Αντώνιο, να ομολογούμε με θάρρος τον αληθινό Θεό».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.