Παραδειγματικά να αναφέρουμε ότι το βράδυ της Πέμπτης οι νοσηλείες ασθενών με covid-19 ήταν 4480. Εκείνη την ημέρα είχαμε επίσης 481 νέες εισαγωγές και μόνο 349 εξιτήρια. Δηλαδή η ψαλίδα ανάμεσα στις εισαγωγές νέων περιστατικών και εξιτηρίων αυξήθηκε και πάλι αρκετά πάνω από τις 100.

Παράλληλα, σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα διαπιστώνουμε μείωση των νέων κρουσμάτων όμως την ίδια ώρα δε γνωρίζουμε και τον αριθμό των τεστ που γίνονται σε αυτά. Από την άλλη για να υπάρχει ασφάλεια για ένα άνοιγμα της κοινωνίας, θα πρέπει να μιλάμε για διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων ή για ένα πολύ χαμηλό τριψήφιο στα αστικά κέντρα. Από τα παραπάνω διαφαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο μέσα σε 2 εβδομάδες να πετύχουμε το θαύμα της ραγδαίας αποκλιμάκωσης των αρνητικών επιδημιολογικών δεικτών.

Να αναφέρουμε επίσης ότι στο πρώτο lockdown η κορύφωση των κρουσμάτων ήταν κάτι λιγότερο από 600 κατά τη δεύτερη εβδομάδα, ενώ την έκτη εβδομάδα όταν αποφασίστηκε η πρώτη φάση της άρσης των μέτρων με την κατάργηση των sms ήταν της τάξης των περίπου 15 ημερησίως. Βέβαια τότε τα τεστ που γίνονταν ήταν περί τα 2.000 ημερησίως.

Χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ήταν ξεκάθαρη: “Αν και έχουμε μια σαφή μείωση στα νέα κρούσματα κορονοϊού, αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που περιμέναμε.

Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει και δυστυχώς αναμένουμε μια συνεχιζόμενη πίεση στο Ε.Σ.Υ. τις επόμενες 7-14 μέρες. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην Επιτροπή μας και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας.

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι περισσότερα από 25.000 κρούσματα είναι αυτή τη στιγμή ενεργά. Αυτό σημαίνει ότι τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα είναι τόσα καθώς ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στις νέες διαγνώσεις που έγιναν τις τελευταίες 12 ημέρες. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα συνολικά κρούσματα στην κοινότητα τα οποία φυσικά είναι πολλαπλάσια.

Το κρίσιμο λοιπόν στοιχείο δεν είναι να διαπιστωθεί η υποχώρηση των ενεργών κρουσμάτων, αλλά η απόλυτα μεγάλη μείωσή τους ώστε αυτά τα οποία θα υπάρχουν να μην ενεργοποιήσουν άμεσα ένα νέο κύμα, το οποίο δεν θα αφήσει το Ε.Σ.Υ. να πάρει καμιά ανάσα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.