ΕΠΙΔΟΜΑ 534 ΕΥΡΩ: Σήμερα θα καταβληθεί σύμφωνα το επίδομα των 534 ευρώ για όσους εργαζομένους ήταν σε αναστολή εργασίας όλο το μήνα Μάιο, ή μέρος αυτού, διότι οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή.

Εργαζόμενοι που δικαιούνται τα 800 ευρώ

Στο μεταξύ σήμερα, εκπνέει η προθεσμία και για την υποβολή αιτήσεων όσον αφορά τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που δικαιούνται αποζημίωση 800 ευρώ.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις- εργοδότες και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ.

Το ίδιο χρονοδιάγραμμα ισχύει και για τους υπόλοιπους που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες, όπως ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, φορτοεκφορτωτές, αθλητές, μισθωτοί του τουρισμού με επίδομα ανεργίας που έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 κ.α.

Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ ΟΓΑ Ιουλίου 2020

Βέβαια, ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος πληρωμής της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ για αυτές τις ειδικές κατηγορίες, καθώς πρώτα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες διασταυρώσεις και οι έλεγχοι με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού.

Να σημειωθεί πάντως ότι την περασμένη Παρασκευή 5/6 εγκρίθηκε η καταβολή της αποζημίωσης των 800 ευρώ σε 48.691 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών και τα χρήματα θα εμφανίζονται τμηματικά (ανάλογα με την τράπεζα) στους λογαριασμούς των δικαιούχων, έως και σήμερα.

Χθες ήταν η τελευταία προθεσμία που είχαν οι εργοδότες να υποβάλουν τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις στο σύστημα Εργάνη και να ξεκλειδώσει η διαδικασία πληρωμών των έως και 534 ευρώ τον μήνα στους εργαζόμενους που είχαν σε αναστολή.

Η σχετική προθεσμία έληγε νωρίτερα, όμως δόθηκε παράταση μέχρι και χθες.

Έτσι οι επιχειρήσεις που έμειναν με κρατική εντολή δεν λειτούργησαν όλο Μάιο ή αυτών που επαναλειτούργησαν σταδιακά εντός του περασμένου μήνα ή, τέλος, των επιχειρήσεων που ήταν εξαρχής πληττόμενες βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, μπορούσαν να υποβάλλουν αιτήσεις.

Όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί από χθες, Τετάρτη 10 Ιουνίου, έως και την Παρασκευή 12 Ιουνίου στους μισθωτούς επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν τον Μάιο ή θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Τελικά όμως οι πληρωμές θα γίνουν την Παρασκευή.

Τσαντίρης Νίκος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.