Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους-Αγαπητοί αδελφοί, σήμερα, τρίτη Κυριακή του Πάσχα γιορτάζουμε τις άγιες μυροφόρες γυναίκες , τους δυο κρυφούς μαθητές του Χριστού, καθώς και τον Άγιο Πέτρο τον Επίσκοπο Άργους αφού η μνήμη του (3 Μαΐου) συνέπεσε για εφέτος την σημερινή Κυριακή. Οι μυροφόρες γυναίκες και οι δυο κρυφοί μαθητές είναι αυτοί που υπηρέτησαν το Χριστό στον τάφο του. Οι δυο μαθητές τόλμησαν και ζήτησαν από τον Πιλάτο το σώμα του Χριστού, το κατέβασαν από τον Σταυρό και το ενταφίασαν. Οι γυναίκες ακολούθησαν το Χριστό από τη Γαλιλαία, ανέβηκαν μαζί του στα Ιεροσόλυμα, βάδισαν κοντά του στο Σταυρό, κάθισαν απέναντι στον τάφο όταν ενταφιαζόταν και ετοιμάστηκαν για να πάνε την τρίτη ημέρα να συνεχίσουν τα της ταφής.

Όπως κατά τις Κυριακές της Σαρακοστής μελετούσαμε το Πάθος του Χριστού, τώρα τις Κυριακές του Πάσχα, μελετούμε την Ανάστασή του. Γιορτάζουμε τις εμφανίσεις του Χριστού, όπως μας τις περιγράφουν τα ευαγγέλια, και μελετούμε την μαρτυρία των μαθητών στον κόσμο, όπως την γνωρίζουμε από την ιστορία της πρώτης κοινότητας των χριστιανών, τις Πράξεις των Αποστόλων.

Σ’ Αυτόν τον Αναστάντα Κύριο πίστεψε με όλη του τη καρδιά και ο Άγιος μας, Πέτρος επίσκοπος Άργους. Μας δίνετε λοιπόν σήμερα η δυνατότητα με την ευκαιρία της μνήμης του να αναφερθούμε στο βίο του πολύ σύντομα.

Ο Άγιος Πέτρος κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη και γεννήθηκε περί τα μέσα του 9ου αιώνα μ.Χ. Οι γονείς του διακρίνονταν όχι μόνο κατά τον επίγειο πλούτο τους, αλλά και στην ευσέβεια και στη φιλανθρωπία. Τα ονόματά τους δεν είναι γνωστά. Γνωρίζουμε μόνο ότι σε ατμόσφαιρα αρετής και σωφροσύνης, αγάπης και ελεημοσύνης, ευλάβειας και ευσέβειας, εξέθρεψαν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου τα πέντε τέκνα τους: Παύλο, Διονύσιο, Πέτρο, Πλάτωνα και την θυγατέρα τους.
Γονείς και τέκνα με ένθεο ζήλο επιλέγουν την άσκηση της μοναχικής ζωής και αποσύρονται σε μονή. Εκεί ο Πέτρος, από νεαρή ηλικία, απερίσπαστος από κοσμικές ή άλλες φροντίδες, αφοσιώνεται με όλες του τις δυνάμεις στην άσκηση και τον αγώνα της αρετής. Αναδεικνύεται ο αυστηρός ασκητής της ερήμου, κοσμούμενος με τις αρετές της ταπεινοφροσύνης, της σωφροσύνης, της φιλαλήθειας, της συμπάθειας, της φιλανθρωπίας, της υπομονής, της εγκράτειας, της προσευχής. Μελετά την Αγία Γραφή και τους Πατέρες, αλλά και τη θύραθεν σοφία, την αρχαία ελληνική γραμματολογία, έχοντας ως πρότυπο τον Μέγα Φώτιο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Αφού έμαθε τις αρετές του Αγίου Πέτρου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαος ο Μυστικός, άνδρας προικισμένος με σοφία, ικανότητα, διορατικότητα και αποφασιστικότητα, επιθυμούσε διακαώς να αναβιβάσει τον Άγιο στο αξίωμα της αρχιεροσύνης και τον κάλεσε προκειμένου να πληρώσει τη χηρεύουσα Μητρόπολη Κορίνθου. Ο Άγιος Πέτρος διστάζει να ανταλλάξει την αγαπητή του ειρηνική ζωή με την τύρβη του κόσμου. Με μετριοφροσύνη αποποιείται την τιμή, ευχαριστεί και αρνείται. Ο Πατριάρχης τότε στρέφεται προς τον αδελφό του Αγίου, Παύλο, τον οποίο καθιστά Μητροπολίτη Κορίνθου. Αλλά και δεν παύει να προσπαθεί να πείσει τον Πέτρο να αποδεχθεί την αρχιεροσύνη. Εξαιτίας τούτου και για να μην πικραίνει τον Πατριάρχη, ο Άγιος αποφασίζει να κατέλθει στην Κόρινθο, τον θρόνο της οποίας κοσμούσε ο αδελφός του Παύλος, για να εφησυχάσει κοντά του.

Όταν χήρεψε η Επισκοπή Άργους, η οποία εξαρτιόταν από την Μητρόπολη Κορίνθου, Αργείοι και Ναυπλιείς απευθύνονται προς τον Επίσκοπο Κορίνθου Παύλο ζητώντας επίμονα ως Επίσκοπο της περιοχής τους τον Άγιο Πέτρο. Ο Άγιος κάμπτεται και αποδέχεται τη θέση του Επισκόπου Άργους.
Ως Επίσκοπος αναδεικνύεται τύπος των πιστών σε όλα. Δίδασκε αδιάλειπτα με τα λόγια και τα έργα, στήριζε τους κλονιζόμενους, έτρεφε τους πεινώντες, θεράπευε τους πάσχοντες, εξαγόραζε αιχμαλώτους των Σαρακηνών. Όλοι φωτίζονται από το φως της αλήθειας και το άγιο παράδειγμά του. Ο δωρεοδότης Θεός επιβραβεύει τις αρετές του Αγίου και απαντά στις δεήσεις υπέρ του ποιμνίου του, χαρίζοντας πλούσιες τις ευλογίες Του. Χάρη στην επέμβαση και τις προσευχές του Αγίου, επιτελούνται θαύματα. Ως άλλος προφήτης Ηλίας τρέφει σε καιρό λιμού τους κατοίκους της περιοχής με λίγο αλεύρι. Λυτρώνει με την επίμονη προσευχή του νεαρή αιχμάλωτη των Σαρακηνών. Θεραπεύει γυναίκα δαιμονισμένη.

Ακόμη ο Άγιος, πολυμαθής και σοφός, είναι ο παιδευτικός και ευφράδης διδάσκαλος. Τούτο μαρτυρούν οι διασωθέντες επτά λόγοι του.
Επί τρεις ημέρες η γλυκιά φωνή του Αγίου Πέτρου νουθετεί από το κρεβάτι τα τέκνα του και τα ευλογεί. Με την προσευχή και το σημείο του Σταυρού κοιμήθηκε με ειρήνη περίπου το 925 μ.Χ. Το πρόσωπό του φαινόταν ως να ζούσε και να κοιμόταν, φωτισμένο με φως. Ιερείς και πλήθος λαού, με συγκίνηση και ευλάβεια, ενταφιάζουν το ιερό λείψανο στην αριστερή πλευρά του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου . Τα τίμια λείψανά του προξενούν πολλά θαύματα . Όμως, στις 21 Ιανουαρίου του 1421 μ.Χ, ο Λατίνος Επίσκοπος (Secuntus Nani) άρπαξε τα λείψανα του αγίου, για να τα μεταφέρει στη Ρώμη και παρέμειναν εκεί , μέχρις ότου ευλογηθούν από το Θεό οι συνεχείς προσπάθειες του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Ιακώβου ώστε τον Ιανουάριο του 2008 να επιστραφούν τα λείψανα του Αγίου στην πόλη του Άργους όπου και θησαυρίζονται σήμερα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου.

Αδελφοί μου, ο Άγιος Πέτρος ο σημειοφόρος που γιορτάζουμε σήμερα, υπηρέτησε ως επίσκοπος Άργους και Ναυπλίας τον λαό του Θεού και οι μυροφόρες γυναίκες μαζί με τον Ιωσήφ και τον Νικόδημο υπηρέτησαν τον Χριστό, μας δίνουν ένα μήνυμα. Ο δρόμος προς την Ανάσταση περνάει μέσα από τη συμμετοχή μας στη διακονία των άλλων, που είναι διακονία προς το Χριστό. Έτσι έγινε με όλους τους Αγίους, δεν είναι δυνατό να γίνει διαφορετικά με εμάς. Είθε ο Θεός να μας αξιώσει να κατανοήσουμε ότι, μέσα από τη διακονία των άλλων θα φθάσουμε κοντά Του. Αμήν.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.