ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Υπό «ομηρία» κρατά ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Ουκρανία σε ένα σκληρό παιχνίδι «πόκερ» με τη Δύση προς ανάκτηση της σοβιετικής σφαίρας επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη, με ορατό πλέον τον κίνδυνο στρατιωτικής ανάφλεξης ανά πάσα στιγμή.

Στην πρώτη γραμμή, Ουκρανοί στρατιώτες προετοιμάζονται για ρωσική εισβολή· οπλισμός παραδίδεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους στο Κίεβο, ενώ η διπλωματία επιχειρεί να «αγοράσει» χρόνο με την Ουάσινγκτον να βάζει στο «τραπέζι» ακόμη και νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΣχετικάΆρθρα

Ρωσία σε ΗΠΑ: Αν μας επιβάλλετε κυρώσεις σταματούν οι διπλωματικές μας σχέσεις
13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2022

Χαμηλές προσδοκίες για τις συνομιλίες ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την Ουκρανία
12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2022

Η βία στο Καζακστάν αποτελεί ευκαιρία ή εφιάλτη για τον Πούτιν;
9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2022

Η Μόσχα απαιτεί να γίνει σεβαστή η συμπεφωνημένη έκβαση του Ψυχρού Πολέμου, με την επιστροφή -επί της ουσίας- στα ΝΑΤΟϊκά «συνόρα» του 1997.

Και επ’ αυτού, αναμένει την προσεχή εβδομάδα τις γραπτές απαντήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών επί των σχετικών νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας που έχει θέσει επί τάπητος, με κύριο άξονα τον αποκλεισμό ΝΑΤΟϊκού μέλλοντος για την Ουκρανία και τη Γεωργία και την απόσυση συμμαχικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από χώρες που εντάχθηκαν στις βορειοατλαντικές δομές μετά το 1997, περιλαμβανομένων Πολωνίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για αιτήματα στα οποία ουδέποτε θα συναινέσει η Ουάσινγκτον, και η Μόσχα εξ αρχής το γνώριζε, η διπλωματία διεφάνη ότι ενδεχομένως «αγοράζει» κάποιο χρόνο μετά τη συνάντηση των Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στο ουδέτερο έδαφος της Γενεύης -όπου και διατυπώθηκε η πρόταση εκ μέρους των ΗΠΑ για νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσημη απάντηση ως προς το ενδεχόμενο αμερικανο-ρωσικής συνάντησης κορυφής δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος από τη ρωσική πλευρά, ούτε και έχει δοθεί κάποιο θετικό ή αρνητικό «νεύμα» από τη Μόσχα σχετικά την πρόταση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Η Μόσχα διαμηνύει πως «όλα εξαρτώνται» από τις ενέργειες των ΗΠΑ, «δείχνοντας» στις εγγυήσεις ασφαλείας και τις γραπτές απαντήσεις που αναμένει από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ, και μολονότι επίσημα παγίως διαψεύδει ότι σχεδιάζει εισβολή, προειδοποιεί για επερχόμενη κρίση «με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» εάν αγνοηθούν οι απαιτήσεις της.

Στο διπλωματικό μέτωπο, επίκεινται ταυτόχρονα επαφές μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου με επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, στο Λονδίνο και της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών, Λις Τρας, στη Μόσχα, σε ημερομηνίες που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. H επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έχει ανεβάσει τους τόνους μιλώντας για ρωσική «απόπειρα αναβίωσης της Σοβιετικής Ένωσης», την ώρα που ενισχύεται η βρετανική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Την προσεχή εβδομάδα συνεδριάζει επίσης σε επίπεδο αντιπροσώπων το «Σχήμα της Νορμανδίας», με πολιτικούς συμβούλους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία να συναντώνται στο Παρίσι για συνομιλίες, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα στο ευρωπαϊκό πεδίο έχει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας με τη διαδικτυακή παρουσία του Άντονι Μπλίνκεν.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η κυβέρνηση στο Κίεβο, αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη συγκέντρωση επαρκών δυνάμεων στα σύνορα που θα της επέτρεπαν ευρείας κλίμακας εισβολή. Η ρωσική δύναμη φθάνει τους 129.000 στρατιώτες, ενώ η Ουκρανία έχει περικυκλωθεί και από το βορρά μέσω της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Αναγγέλθηκαν, δε, από τη Ρωσία και ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, στις οποίες θα συμμετάσχουν 140 πλοία από το σύνολο του ρωσικού στόλου. Ήδη έξι πλοία έχουν αποπλεύσει από τη Βαλτική Θάλασσα και πιστεύεται ότι κατευθύνονται προς την Ουκρανία, με ορατή τώρα, όπως επισημαίνει ο βρετανικός Guardian, και την απειλή αμφίβιας επίθεσης εφόσον η Ρωσία τελικά εισβάλει.

Περί μικρής και μεγάλης εισβολής…
Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν και μόνο, χωρίς έως και σήμερα να έχει καταστεί σαφές εάν έχει καταλήξει ήδη στο τι ακριβώς θα πράξει και κυρίως σε ποια κλίμακα.

Το ζήτημα της… κλίμακας της ρωσικής επιθετικότητας έφερε μάλλον ατυχώς στο προσκήνιο ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος,Τζο Μπάιντεν, κατά την προ ημερών συνέντευξη Τύπου για τον έναν χρόνο της προεδρίας του, παραδεχόμενος ουσιαστικά με την επίμαχη δήλωση περί «μικρής εισβολής» πως επικρατεί διαίρεση στους κόλπους των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων για το βαθμό της αντίδρασης έναντι της Ρωσίας.

Ήταν μία άβολη αλήθεια σε μία επικίνδυνη στιγμή που έστρεψε τους «προβολείς» σε διαφωνίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ευρώπη, αναφορικά με την απάντηση προς τη Ρωσία, ενόσω επιχειρείται εδώ και εβδομάδες ακριβώς το αντίθετο: Να παρουσιαστεί ένα ισχυρό, δυτικό μέτωπο απέναντι στο Κρεμλίνο.

«Είναι ένα θέμα εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε να τσακωνόμαστε τι να κάνουμε ή να μην κάνουμε. Αλλά εάν πράγματι κάνουν αυτό που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν, με τις δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, αυτό θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλουν περαιτέρω στην Ουκρανία» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν εμμέσως πλην σαφώς μόλις έδωσε το «πράσινο φως» για μικρής κλίμακας εισβολή-επιδρομή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος αφού αναγνώρισε πως… «μάλλον ακούστηκε έτσι», αποσαφήνισε ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή «εάν ρωσικές δυνάμεις περάσουν τα σύνορα, σκοτώνοντας Ουκρανούς μαχητές». Όμως η δήλωση προκάλεσε σύγχυση και αμφιβολίες για το πόσο σκληρές θα είναι τελικά οι κυρώσεις με τις οποίες απειλείται η Ρωσία.

Αποκαλύπτοντας δημόσια -χωρίς να είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν μιλά ανοιχτά- όσα συζητούνται στις ΗΠΑ και μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών εταίρων, ο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχουν διαφωνίες στο ΝΑΤΟ αναφορικά με το τι προτίθενται να κάνουν οι χώρες [σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις], ανάλογα με το τι θα συμβεί». Επισήμανε ότι είναι καίριας σημασίας οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι να βρίσκονται στην ίδια γραμμή -«και περνάω πολύ χρόνο, προσπαθώντας να κάνω ακριβώς αυτό, υπάρχουν διαφορές», είπε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, έσπευσε εντός μισαώρου από τη συνέντευξη Τύπου να εκδόσει διευκρινιστική ανακοίνωση για τα περί «μικρής εισβολής», τονίζοντας ότι οποιαδήποτε ρωσική κίνηση πέραν των συνόρων θεωρείται εισβολή και θα έχει την κατάλληλη απάντηση -και ότι η αντίδραση σε μικρότερης εμβέλειας ενέργειες, όπως ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση, θα είναι αναλογική.

Για να αποσαφηνίσει τις δηλώσεις Μπάιντεν «επιστρατεύτηκε» και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας σε συνέντευξή της πως η απάντηση στη Μόσχα θα είναι σκληρή, ενώ ακολούθησαν και νέες δημόσιες δηλώσεις του ίδιου του Αμερικανού προέδρου.

«Υπάρχει δόση αλήθειας εδώ, αλλά δεν χρειαζόταν να ειπωθεί δημοσίως» σχολίασε ενδεικτικά διπλωμάτης στο ΝΑΤΟ μιλώντας στο CNN. Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στάθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας πως «υπάρχει αλήθεια στη δήλωση Μπάιντεν», διερωτώμενος ωστόσο εάν ήταν πολιτικά ορθό να προχωρήσει σε μία τέτοια αναφορά.

Η Ουκρανία φάνηκε ότι περιήλθε σε κατάσταση σοκ ακούγοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, με τον πρόεδρό της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να απευθύνεται προσωπικά στον Μπάιντεν, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ούτε μικρές εισβολές, ούτε μικρά έθνη, λίγος πόνος ή ελάχιστες απώλειες.

Σαφής ήταν ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, λέγοντας πως η Δύση παίζει «σκάκι» (ως προς τις κινήσεις της και το συντονισμό σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο μπροστά στα γεγονότα), όμως η παρτίδα του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πόκερ…

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.