ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ: Η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων τελείται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή τής Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τη γιορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων (εάν τύχει καθημερινή, εκτός Σαββάτου την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής), εις μνήμη εορταζομένου Αγίου (που εμπίπτει μέσα στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή), την παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνος, τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη.

Η Εκκλησία μας, λοιπόν, όρισε, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, επειδή ο πανηγυρικός χαρακτήρας της Θείας Ευχαριστίας δεν συμφωνεί με τον πένθιμο χαρακτήρα της περιόδου αυτής.

Ο Άρτος που θα χρησιμοποιηθεί, καθαγιάζεται την προηγούμενη Κυριακή, εμποτίζεται στο Άγιο Αίμα του Κυρίου μας και φυλάσσεται στο Άγιο Αρτοφόριο της Αγίας Τράπεζας, για να προσφερθεί στους πιστούς τις καθημερινές μέρες της εβδομάδας, ως πνευματική τροφή, προκειμένου να τους ενδυναμώνει στον πνευματικό τους αγώνα. Οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων μεταλάμβαναν συχνά, γι’ αυτό και η Εκκλησία καθιέρωσε την τέλεση της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Η Λειτουργία αυτή είναι κανονικά εσπερινή, γι’ αυτό τελείται μετά του Εσπερινού, και οι Χριστιανοί μέχρι να κοινωνήσουν, θα πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε τροφή, από τα μεσάνυχτα μέχρι την ώρα της Θείας Κοινωνίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.