Καθαρά Δευτέρα: Λαγάνα μοναστηριακή, μια εύκολη και αυθεντική συνταγή από το Άγιον Όρος, καθώς η Καθαρά Δευτέρα πλησίασε και φέτος.

Καθαρά Δευτέρα: Λαγάνα αυθεντική συνταγή από το Άγιον Όρος

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρά Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται.

Στην Ορθοδοξία η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος που καταναλώνεται την Καθαρά Δευτέρα και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής.
Τέτοιος άρτος πρόχειρος χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Λαγάνα μοναστηριακή με αυθεντική συνταγή από το Άγιον Όρος για την Καθαρά Δευτέρα

Υλικά που θα χρειαστούν

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα νερό
3 κουτ.σ. ελαιόλαδο
2 κουτ.σ. ξύδι
1 κουτ.γλ. αλάτι
1 κουτ.γλ. ζάχαρη
γλυκάνισος
σουσάμι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το νερό με το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σφίγγει.

Ξεκινάμε το ζύμωμα με τα χέρια έως ότου σηκώσει όλο το αλεύρι και πετύχουμε μια ζύμη μαλακή που δε θα κολλάει στα χέρια.

Πασπαλίζουμε λίγο γλυκάνισο πάνω στη ζύμη και ζυμώνουμε λίγο ακόμα μέχρι να σκορπίσει μέσα στο ζυμάρι.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, μεταφέρουμε το ζυμάρι και το ανοίγουμε σε πλατύ σχήμα με το χέρι μας.

Τσιμπάμε εδώ και εκεί όλη την επιφάνεια του ψωμιού με ένα πιρούνι και κάνουμε λακουβάκια με τα δάχτυλά μας.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε τη λαγάνα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180′ βαθμούς των αντιστάσεων για 3/4 της ώρας περίπου. Ελέγχουμε μετά τα 30′ λεπτά με ένα πιρούνι τσιμπώντας το εσωτερικό της.

Μόλις είναι έτοιμη, βγάζουμε από το φούρνο και την μεταφέρουμε σε σχάρα.

Καλή επιτυχία και Καλή Σαρακοστή

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.