Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου τελέστηκε ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ.Επιφανίου Καραγεώργου, Κληρικού της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ο Σταυρός στην διδασκαλία του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού».

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος καλωσόρισε, με λόγους θερμούς, τον εκλεκτό ομιλητή, με αναφορά «εις την επί 17 συναπτά έτη πιστή και αφοσιωμένη διακονία του παρά του πόδας ενός αγίου Ιεράρχου, του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κυρού Κοσμά, από την θέση του Πρωτοσυγκέλλου».

Ακολούθως αναφέρθηκε στον λόγο του Αγ. Ισαάκ του Σύρου: «Ανάλαβε τους πόνους της ασκήσεως για να ξεφύγεις τους πόνους της κολάσεως», την σημασία και το νόημα τους, και έδωσε τον λόγο στον εκλεκτό ομιλητή.

Ο διακεκριμένος ομιλητής, με λόγο απλό, κατανοητό, μεστό μηνυμάτων και νοημάτων, αναφέρθηκε στην σημασία και του Τιμίου Σταυρού ως και του σημείου του Σταυρού, με πηγές τις διδαχές του Αγίου Κοσμά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η Μεγάλη Σαρακοστή αποτελεί ευωδιαστή περίοδο εντός της οποίας ο Σταυρός κατέχει κεντρική θέση, ως και εις τις διδαχές του Αγίου Κοσμά, καθώς το σημείο του Σταυρού αποτελεί ομολογία πίστεως. Πιστεύω σημαίνει αποδέχομαι την δύναμη του Τιμίου Σταυρού.

Με το σχήμα του Σταυρού φέρνει ο Χριστιανός στο νου την θεολογία της Αγίας Τριάδος. Ο Άγιος Κοσμάς αποδίδει εσχατολογική διδασκαλία στον Τίμιο Σταυρό, καθώς οδηγεί σε ασφαλείς δρόμους. Να μάθουμε να συνομιλούμε με τον Τίμιο Σταυρό, έχει πολλά να μας πει.

Μεγάλος Σταυρός, μεγάλη Ανάσταση, ελπίδα στο τέλος της άρσης», κατέληξε ο εκλεκτός ομιλητής. Στο τέλος του Εσπερινού διένειμε, στο πολυπληθές εκκλησίασμα το οποίο με ιδιαίτερη προσοχή και προσήλωση άκουσε την ομιλία, επιστήθιους Σταυρούς, με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο να επισημαίνει την αναγκαιότητα εσωτερικής ιεραποστολής.

«Μικροί πατροΚοσμάδες καλούμεθα να γίνουμε όλοι μας. Στο σπίτι μας, την οικογένεια μας, την εργασία μας, την κοινωνία μας, χρείας επανευαγγελισμού έχει ο τόπος και η κοινωνία όλη», ανέφερε, ευχόμενος ευλογημένο υπόλοιπο Αγίας Τεσσαρακοστής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.