Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Γ' Κυριακής των Νηστειών τελέστηκε, την Κυριακή 7η Απριλίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιουστίνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, συμπροσευχομένου του ιερού κλήρου της τοπικής Εκκλησίας και πλήθους πιστών.

Την ιερουργία του θείου και ιερού λόγου διηκόνησε ο Αρχιμανδρίτης π. Ρωμανός Κενανίδης, αδελφός του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδας Πανοράματος, με θέμα «το μαρτύριο της συνειδήσεως και η άρση του Σταυρού».

Ο π. Ρωμανός έκανε, αρχικά, εκτενή αναφορά στον ρόλο που διακατέχει η συνείδηση στη ζωή των χριστιανών, ως έμφυτο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Στη συνέχεια, επεσήμανε πως η ζωή του ανθρώπου είναι ένας διαρκής και επίπονος Σταυρός, ένα σταυρικό και ανηφορικό μαρτύριο, το οποίο δεν στερείται ελπίδος, αλλά εκβάλει στα έσχατα και στη σωτηρία του ανθρώπου.

Αυτόν τον Σταυρό, είτε ως μαρτύριο αίματος, είτε ως μαρτύριο συνειδήσεως, καλείται να αναλάβει ο κάθε χριστιανός, έχοντας πάντοτε ως παρηγοριά και στήριγμα τον Ιησού Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο.

Μετά το πέρας του Εσπερινού οι πιστοί, που είχαν κατακλύσει τον Ναό, είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο Τιμίου Ξύλου καθώς και λίθο εκ του βράχου του Γολγοθά.

Να σημειωθεί ότι την επομένη Κυριακή, στον Κατανυκτικό Εσπερινό, ομιλητής θα είναι ο Αρχιμανδρίτης, π. Νήφων Καψάλης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.