Την ώρα που η πανδημία έχει αρχίσει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και στο δημόσιο διάλογο το θέμα της ανεξέλεγκτης προσέλευσης των πιστών στους ναούς τίθεται επί τάπητος, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο δήμο Παύλου Μελά, σχεδιάζουν να παραχωρήσουν το 3ο Δημοτικό Σχολείο προκειμένου να λειτουργήσει ως Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης.

Η τέλεση λειτουργιών στο χώρο του σχολείου έχει ξεκινήσει από το 2007, αλλά εδώ και 18 μήνες οι λειτουργίες έχουν σταματήσει λόγω της πανδημίας, για την προστασία των μικρών μαθητών. Ωστόσο όπως αναφέρει η δικηγόρος, Ηλιάνα Χονδροματίδου, κάτοικος της περιοχής και μητέρα μικρού μαθητή που φοιτά στο σχολείο,”η απόφαση να λειτουργεί και πάλι η Αγία Αικατερίνη εντός του σχολικού συγκροτήματος έχει ανακοινωθεί από τον παπά της ενορίας του Αγίου Ελευθερίου, με έναρξη την Κυριακή 14 Νοεμβρίου”.

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από την Σχολική Επιτροπή με το αίτημα να έχει κατατεθεί στις 5/11. «Είμαστε κι εμείς χριστιανοί και φυσικά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την τέλεση των Θείων Λειτουργιών. Όμως με 8.500 κρούσματα την ημέρα και με τα ημερήσια κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, δεν μπορούμε να ανεχτούμε να λειτουργεί εντός του σχολείου η Εκκλησία όπου θα προσέρχονται οι πιστοί χωρίς κανένα έλεγχο», τονίζει και σχολιάζει πως είναι ανησυχητικό και το ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού στις μερίδες του πληθυσμού που είθισται να προσέρχονται στις εκκλησίες αλλά και κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα υγιεινής. Όπως εξηγεί «οι πιστοί που ανεξέλεγκτα θα εισέλθουν στον αυτοσχέδιο ναό που δημιουργείται εντός του χώρου του σχολείου μας, με καθισματάκια από τις τάξεις των παιδιών μας, θα ασπαστούν εικόνες που στολίζουν το σχολείο, θα χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες και θα αγγίξουν μανουάλια και ό,τι άλλο θα υπάρχει” ενώ σημειώνει ότι το σχολείο διαθέτει μόνο μια καθαρίστρια, που φυσικά δεν επαρκεί για τις καθημερινές ανάγκες καθαριότητας του σχολείου.

Όπως επίσης αναφέρει, επικοινώνησε με το γραφείο Παιδείας που στεγάζεται εντός του κτιρίου του Πολιτιστικού Κέντρου Σταυρούπολης Χρήστος Τσακίρης, αλλά οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν γνώριζαν αν το θέμα. Την ίδια ώρα από την Σχολική Επιτροπή δηλώνουν ότι πρόκειται για προειλημμένη απόφαση η οποία όμως πρέπει να επικυρωθεί από τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη. Επίσης διαβεβαίωσαν ότι αν τελικά πραγματοποιηθεί η λειτουργία, το σχολείο θα απολυμανθεί.

Πάντως τα ερώτημα που εγείρονται είναι πολλά όπως και οι επιφυλάξεις για την παραχώρηση του σχολείου, την ώρα που η πανδημία καραδοκεί, τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ της πόλης έχουν γεμίσει από ασθενείς με covid. Συνεπώς ο δήμος Παύλου Μελά και η διοίκηση του, αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη, αν υπάρξει έξαρση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα μεταξύ των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους. Αλήθεια έχει ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο; Έχει ζητηθεί η γνώμη υγειονομικών για τους κινδύνους που εγκυμονούν;

Οπως τονίζει στην Parallaxi ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Δημήτρης Θεοδοσιάδης, το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει ενημερωθεί σχετικά και η αρμόδια Επιτροπή Παιδείας δεν έχει ακόμα αποφανθεί. “Εμείς ως παράταξη διαφωνούμε και θα το θέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο” σημειώνει. Δεν υπάρχουν Εκκλησίες

Γιατί γίνεται η Θεία Λειτουργία μέσα στο σχολείο; Όπως αναφέρει η κ. Χονδροματίδου, η δικαιολογία είναι ότι “η περιοχή ‘’στερείται’’ εκκλησιών, καθώς η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου που βρίσκεται στην οδό Λαγκαδά, δεν επαρκεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ποιμνίου.

Επιπλέον, λειτουργεί και ο ναός της Αγίας Βαρβάρας εντός του στρατοπέδου του Παύλου Μελά, αλλά και πάλι θεωρείται μεγάλη η απόσταση από τις γειτονιές κάτω της οδού Λαγκαδά, οπότε η λειτουργία του ναού της Αγίας Αικατερίνης εντός του σχολικού κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σταυρούπολης θεωρήθηκε αναγκαία”.

Πως θα γίνει η Θεία Λειτουργία την Κυριακή; Είναι χαρακτηριστική και διαφωτιστική η παρακάτω ανάρτηση όπου αναφέρεται σε ανάλογη τελετή του 2017: “την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον «Ναό» της Αγίας Αικατερίνης που δέκα χρόνια τώρα φιλοξενείται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης”.

Το άρθρο στο parallaxi υπενθυμίζει το παλαιότερο άρθρο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο «Ναό» της Αγίας Αικατερίνης στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.