Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δυστυχώς το Άγιο Όρος με τις ενέργειες κάποιων παραγόντων που δεν εκφράζουν το σύνολο των μοναχών, μας θυμίζει περισσότερο αστυνομικό κράτος παρά αυτό που το ανέδειξε επί αιώνες, δηλαδή τον φάρο της Ορθοδοξίας.

εν Αγίω Όρει τη 13/26-7-2016
Σύναξις Άρχαγγέλου Γαβριήλ, Στεφάνου Σαββαίτου

Ο διωγμός των ορθοδόξων μοναχών εντός του Αγ. Όρους πλέον κλιμακώνεται. Εχθές έλαβε χώρα στην Ι.Μ.Μ. Λαύρας η -ερήμην- δίκη του ομολογητού μοναχού Σάββα.
Ερήμην διότι, ενώ απαιτείτο η επιστροφή του εν λόγω μοναχού κοντά στον ασθενούντα πατέρα του (έχοντος καρκίνο τελικού σταδίου), οι διοικούντες, καίτοι εγνώριζαν το πρόβλημα, επροχώρησαν εσπευσμένα στην εν απουσία του κατηγορουμένου δίκη-καταδίκη του.

Ως αφορμή της δίκης ήταν η κοινοποιηθείσα επιστολή της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου (Χανίων Κρήτης), προς την Ι.Μ.Μ. Λαύρας, την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους καθώς και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, σύμφωνα με την οποία, συκοφαντικώς, εκατηγορείτο ο γέρων Σάββας για πρόκληση “ταραχής” στο ποίμνιο της εν λόγω μητροπόλεως.

Το ορθόδοξο πεπαρρησιασμένο κήρυγμα ενός αγιορείτου μοναχού, ο οποίος στοιχώντας στο διαχρονικό αξίωμα, το οποίο εκφράζεται χαρακτηριστικά διά του αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου ήτοι: “έργον δε μοναχού μηδέ το τυχόν ανέχεσθαι καινοτομείσθαι το ευαγγέλιον” (PG 99, 1049), ενόχλησε τους οικουμενιστές, οι οποίοι και “ετάχυναν εις το διώξαι”.

Η σύναξη της Μονής προχώρησε έτσι στην επιβολή της ποινής της έκπτωσης εκ του αξιώματος του προισταμένου, δηλαδή στην εκβολή του πατρός Σάββα εκ της Γεροντίας της Μονής. Χαρακτηριστική επίσης είναι η άρνηση, τόσο της Μονής όσο και της Ιεράς Κοινότητος, και τούτο κατά πλήρη παράβαση των αρμοδίων άρθρων του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους, στο αίτημα του γέροντος Σάββα αποστολής του φακέλου με το έγγραφο κατηγορητήριο και την επίσης έγγραφη και ενυπόγραφη (εκ των μελών της συνάξεως) καταδίκης του.

Καθηκόντως ενημερώνουμε το πιστό Λαό του Θεού για τις νέες αυτές εξελίξεις και αναμένουμε τις απαντήσεις εκ της Μονής καθώς και εκ της Ιεράς Κοινότητος.

Αγιορείτες Πατέρες

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.