ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ : Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΙΕΒΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΝ ΟΝΟΥΦΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ !.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE – Ραγδαίες εξελίξεις στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΙΕΒΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΝ ΟΝΟΥΦΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΦΑΝΙΟ.

ΕΙΠΕ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ:

Ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται ηρωικά τη γη και την ελευθερία του. Εκατομμύρια πολίτες πεθαίνουν και υποφέρουν. Εκπρόσωποι του ρωσικού κράτους, που το lukavo αυτοαποκαλείται “Ορθόδοξο”, καταστρέφουν ναούς, στερούν ζωές ακόμη και από παιδιά και sv â дер жаennoslu žitelív.
Την ίδια στιγμή, οι γενναίοι πολεμιστές μας, υπερασπιζόμενοι την Μητέρα Πατρίδα, επιδεικνύουν εξαιρετικό ηρωισμό και αυτοθυσία. Πολλοί από αυτούς, ως αληθινοί Χριστιανοί εμπνευσμένοι από την αγάπη του Χριστού, έχουν ήδη καταθέσει «την ψυχή τους για τους φίλους τους» (Ιωάν. 15, 13). Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας θα προσεύχεται πάντα για τις ψυχές τους, και τα ονόματά τους θα μείνουν για πάντα στην ιστορία της Ουκρανίας ως ονόματα των ιπποτών του φωτός.

Με τις ενέργειές της, κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, η ηγεσία του Πατριαρχείου Μόσχας έθεσε τον εαυτό της στο πλευρό του κατακτητή και του επιτιθέμενου. Υπό τέτοιες συνθήκες, το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού του βουλευτή του UOC, η περαιτέρω παραμονή του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία, που ευλογεί τον πόλεμο, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία. Η αληθινή Εκκλησία πρέπει να σταθεί με τους ανθρώπους της, με την πλευρά της αλήθειας. Θα μοιραστεί λύπες και χαρές, θα εμπνεύσει και θα υποστηρίξει, θα ευλογεί να νικήσει τον εχθρό.

Θα έπρεπε να υπάρχει ανεξάρτητη εκκλησία σε ανεξάρτητο κράτος! Βγήκα από αυτό, ξεκινώντας τον αγώνα για την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στις αρχές της δεκαετίας του 90. Στη συνέχεια αυτή την πορεία υποστήριξαν ο πρώτος πρόεδρος της Ουκρανίας Leonid Kravchuk, η Verkhovna Rada και η Κυβέρνηση. Ο χάρτης του Πατριάρχη Μόσχας Αλεξέι Β ́ για την ανεξαρτησία και την ανεξαρτησία στη διοίκηση του UOC, ο οποίος πλέον αρέσει να αναφέρεται στον βουλευτή του UOC, δεν ήταν πράξη γενναιοδωρίας της Μόσχας, ήταν αποτέλεσμα δύσκολης δουλειάς, σκληρών συζητήσεων . . Θεώρησα αυτή την Εκκλησία ως το πρώτο βήμα για την πλήρη αυτοκεφαλία.
Η ίδια η ιστορία απέδειξε ότι ο τοπικός καθεδρικός τότε ακόμα η μόνη ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία από 1-3 Νοεμβρίου 1991, υπό την ηγεσία μου, είχε δίκιο, ζητώντας ομόφωνα να δοθεί “UOC πλήρης κανωνική αυτονομία, δηλαδή αυτοκεφαλία” και ελπίζοντας και τι θα γίνει το Πατριαρχείο Κιέβου. Υπενθυμίζω ότι κάτω από αυτή την ιστορική έκκληση υπάρχουν και υπογραφές, ειδικότερα, ο νυν επικεφαλής του βουλευτή UOC Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος και Μητροπολίτης Συμφερόπολης και Κριμαίας Λαζάρ (και τώρα αυτός και η επισκοπή του έχουν κράτος d ότι δεν συμφωνώ Уt ʹs â με η απόφαση του Τοπικού Καθεδρικού Ναού του βουλευτή του UOC από 27 Μαΐου 2022 για την πλήρη ανεξαρτησία αυτής της Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας και να παραμείνει υπό τον ομόφορο του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, στη δικαιοδοσία του ROC.
Δυστυχώς, η τότε šníj διαδικασία του διαγωνισμού της μοναδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας για αυτοκεφαλία σταμάτησε τη Μόσχα, διοργανώνοντας 27-28 Μαΐου 1992 τον μη κανονικό, λεγόμενο, καθεδρικό του Χάρκοβο, που δίχασε την Εκκλησία μας, που γενίκεψε την κα μη σύμφωνη απόφαση του θέματος. Και τριάντα χρόνια μετά, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε την ενότητα.
Ως γνωστόν, σήμερα η Ορθοδοξία της Ουκρανίας χωρίζεται σε τρεις κλάδους, δηλαδή: Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό την επιμέλεια του Κωνσταντινουπόλεως Πατριάρχη και της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Κιέβου Π ατριαρχης arhatu. Αυτή είναι μια μεγάλη καταστροφή για όλο τον ουκρανικό λαό, γιατί αποδυναμώνει πνευματικά την Ουκρανία.
Εμείς, ο ορθόδοξος επίσκοπος, ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί, σε καιρό πολέμου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό με την ενότητά μας, να προστατεύσουμε την πατρίδα μας. Σε αυτούς τους τρομερούς μήνες για τον καθένα μας έχουμε ιδιαίτερα σχετικά lunati τα λόγια του πνευματικού ύμνου της Ουκρανίας: Θεέ, ημάς ενότητα δώσε!
Η ανάρτηση της μοναδικής τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ανεξάρτητη από ξένα θρησκευτικά κέντρα με υπεύθυνο τον Πατριάρχη, θα φέρει πνευματική εδραίωση στο ουκρανικό έθνος και θα επιταχύνει τη νίκη μας επί του άθεου επιτιθέμενου και θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την περαιτέρω ανάπτυξη του κράτους μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενώσουμε όλη την Ορθοδοξία της Ουκρανίας σε μία Εκκλησία.
Η τρέχουσα απεμπλοκή είναι αποτέλεσμα όχι μόνο ιστορικών συνθηκών, αλλά και έργου των εχθρών της Ουκρανίας που ενδιαφέρονται να μην έχουμε ούτε μία ισχυρή πνευματική δύναμη ικανή να εδραιώσει την κοινωνία. Επίσης, δεν θέλουν όλοι στον ορθόδοξο κόσμο να εμφανιστεί η μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία σε περίπτωση συγχώνευσης γίνεται η τοπική Αποστολική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πολλοί επιδιώκουν να κοιτάξουν εμάς, τους κληρονόμους της χιλιοχρονης χριστιανικής παράδοσης του Κιέβου, ως νεοφύτες, άπειρα παιδιά που χρειάζονται έναν οδηγό ή έναν πατέρα.
Το μεγαλείο μας της χρυσοκορυφής Κιέβου, η πνευματική παράδοση φτάνει χιλιάδες χρόνια. Έχουμε κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι. Άγιοι Πατέρες της ουκρανικής γης, ιδιαίτερα εκείνοι που είναι άφθαρτοι στην Ιερά Κοιμήσεως Κιέβου-Pechers ʹkíj Λαύρα, καθώς και δείγματα θεολογικής, αμφιλεγόμενης λογοτεχνίας, θρησκευτικής τέχνης, αρχιτεκτονικής, παραδοσιακής πανελλαδικής ευσέβειας και βαθιά πίστη – αυτή είναι η απόδειξη.
Σταθερά πεπεισμένοι ότι όλοι οι κλάδοι της διαιρεμένης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας μπορούν να ενωθούν γύρω από την ιδέα της πλήρους αυτοκεφαλίας με υπεύθυνο το Πατριαρχείο. Οποιαδήποτε εξάρτηση από άλλους θρόνους είναι ένδειξη κατωτερότητας και λειτουργεί για τη διάλυση της Ουκρανίας. Μόνο ο Πατριαρχικός Θρόνος του Κιέβου μπορεί να συσπειρώσει όλους μας και να εξασφαλίσει τη σωστή ανάπτυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Δεν είναι μάταιο ακόμα ο Άγιος Μητροπολίτης Κιέβου Πέτρος Τάφος επεδίωξε να συγκροτηθεί στο Πατριαρχείο της Ουκρανίας. «Νομίζω ότι η ουκρανική αυτοκεφαλία εκκλησία πρέπει να έχει τον δικό της Πατριάρχη ως απόλυτα λογική ολοκλήρωση της ιεραρχικής αρχιτεκτονικής της και της εξέλιξης της εθνικής μας σκέψης, της εθνικής εκκλησιαστικής μας ιδεολογίας», έγραψε ένας εξέχων πολιτικός Nij Φιγούρα Simon Petlyura (Παππούς του πρώτου μας Πατριάρχη Mstislava).
Η Ουκρανική Εκκλησία έχει όλους τους λόγους να είναι Πατριαρχείο και κανένα κανωνικό, θεολογικό ή οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο σε αυτό.
Θετικά συζητώντας, ανεξάρτητες φιλοδοξίες που ξεκίνησαν στο περιβάλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας και έλαβαν την εκδήλωσή τους στις αποφάσεις του Τοπικού Καθεδρικού Ναού της 27ης Μαΐου 2022. Προφανώς, αυτοί είναι παροδικός και εκτεθειμένος. Η Ορθοδοξία δεν γνωρίζει την υπόσταση της “ανεξάρτητης” εκκλησίας, και υπάρχουν έννοιες αυτονομίας Право ή autokefal ʹnoí,. Εάν ο επίσκοπος, ο κληρικός, ο επιστράτευσης και οι πιστοί του βουλευτή του UOC αποφασίσουν σταθερά να διαχωριστούν από το Πατριαρχείο Μόσχας, η πορεία τους αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην αυτοκεφαλία, και εδώ ανοίγει την προοπτική της γενικής ορθόδοξης ενότητας του UOC kraine, η ευκαιρία να θεραπεύσω μια παλιά πληγή εκκλησίας . .
Υποστηρίζω επίσης την απόφαση του αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις 24 Μαΐου 2022. Περί διακοπής του μνημείου στο diptyhu που πήρε το όνομα του επικεφαλής του Πατριαρχείου Μόσχας Κύριλλου Γκουντ âεφ, επειδή πριν από τρία χρόνια κατηγορηματικά δεν συμβούλευε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος να μνημονεύσει τον Πατριάρχη Κύριλλο ενόψει ότι από το 2014 ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη.
Διαβάζοντας προσεκτικά τις αποφάσεις του Τοπικού Καθεδρικού Ναού του βουλευτή UOC από 27 Μαΐου 2022 και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της ΟΚΕ από 16 Μαΐου 2022 πιστεύω ότι δηλώσεις για την αμφιβολία της κανωνικής ιροτονίας (θέματα της Αποστολικής δικαιοδοσίας) επί της θ το ένα χέρι, χειραγωγώντας το θέση του Θωμά Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, η εφαρμογή καταστολής κατά εκπροσώπων άλλης Εκκλησίας (με ύφος Πατριαρχείων Μόσχας) – από την άλλη πλευρά, δεν ωφελούνται από παρεξήγηση και στήσιμο διαλόγου. Αυτή την υπεύθυνη στιγμή, όταν οι Ουκρανοί θυσιάζουν υπερασπίζονται την ελευθερία και υπερασπίζονται την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του κράτους στο πεδίο της μάχης, οι πάστορες πρέπει επίσης να επιδείξουν αυτοθυσία, να απορρίψουν το δευτερογενή και να επιδιώξουν να ενωθούν κοντά στο κύριο – κοινό Chash και αυτό του Χριστού. Σήμερα ο πόλεμος ακονίζεται όχι μόνο για την κρατική και εδαφική ανεξαρτησία από τη Μόσχα, αλλά και για την πνευματική ελευθερία. Και κάθε πάστορας πρέπει ξεκάθαρα να αποφασίσει ποιος είναι: οι κατακτητές ή οι υπερασπιστές της Ουκρανίας;
Για χάρη της ενότητας, ζητώ από όλους να απορρίψουν την υπερηφάνεια, τη φιλοδοξία, να ξεχάσουν τις προσβολές, να συνειδητοποιήσουν την υψηλή ευθύνη προς τον Θεό και την Θυμηθείτε τα λόγια του Κυρίου μας: «Ο μεγαλύτερος από σας ας είναι δούλος σας» (Μτφ. 23, 11).
Ως γηραιότερος με εντολή και κατά ηλικιακό αρχιπέλαγος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ξεκινάω τη σύγκληση του Πανουκρανικού Τοπικού Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού, στον οποίο θα συμμετείχαν εκπρόσωποι και των τριών κλάδων της Ορθοδοξίας της Ουκρανίας. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο καθεδρικός ναός θα πρέπει να αποφασίσει να συγχωνευθεί στη μόνη τοπική Αποστολική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία με πατριαρχική διαχείριση και να κηρύξει πλήρη αυτοκεφαλία. Πριν από αυτό, καλώ τους εκπροσώπους της Εκκλησίας να συναντηθούν για να συζητήσουν τους κανονισμούς του καθεδρικού ναού και να καθορίσουν την ημερομηνία εφαρμογής του.
Δηλώνω ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου θα συμμετάσχει σε έναν τόσο ενωμένο Πανουκρανικό Ορθόδοξο καθεδρικό ναό για να πει σε όλους: Ο Κύριος είναι ανάμεσα μας! Προσωπικά, είμαι έτοιμος να συναντήσω ανά πάσα στιγμή με τον ευδαιμονία Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο και τον ευδαιμονία Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο για έναν αδελφικό διάλογο στο πνεύμα της αγάπης του Χριστού για την άφιξη του πνεύματος ενότητα του κριού.
Πεπεισμένος ότι αυτός ο πραγματικά ιστορικός σύλλογος θα υποστηρίξει όλη την ουκρανική κοινωνία, γιατί λέγεται “να είμαστε όλοι ένα: όπως εσύ Πατέρα, σε μένα, και εγώ σε σένα, έτσι και ας είναι μέσα μας ο μόνος – να πιστέψουμε τον κόσμο που μου έστειλες” (Jn. 17, 21-23).
Με πίστη ότι ο Παντοδύναμος Κύριος θα διατηρήσει και θα προστατεύσει την Ουκρανία, θα χαρίσει τη νίκη, αλλά και θα μας δώσει τη δύναμη να χτίσουμε τη μόνη τοπική πατριαρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Με την αγάπη του Χριστού,
ΦΙΛΑΡΕΤΟ,
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΙΒΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.