ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Η Συνταγματική Πράξη της Δανίας (δανικά: Danmarks Riges Grundlov) είναι το Σύνταγμα της Δανίας. Τέθηκε σε ισχύ στις 5 Ιουνίου 1849, όταν υπογράφηκε από τον Βασιλιά Φρειδερίκο Ζ΄. Η υπογραφή του σηματοδότησε τη μετάβαση της χώρας στη συνταγματική μοναρχία, βάζοντας τέλος στην απόλυτη μοναρχία που είχε εισαχθεί στη Δανία από το 1660.[2] Το σύνταγμα έχει αναθεωρηθεί 4 φορές από το 1849.

Βασικός στόχος του συντάγματος του 1849 ήταν ο περιορισμός των εξουσιών του μονάρχη. Έτσι, πλέον καθιερωνόταν ένα κοινοβούλιο δύο σωμάτων, εξασφαλίζονταν τα πολιτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα περί ιδιωτικής περιουσίας και η ελευθερία του λόγου. Το σύνταγμα βασίζεται στη διάκριση των εξουσιών σε τρεις κύριους τομείς: τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία.

Το Βασίλειο της Δανίας ή Δανιμαρκία ή απλά Δανία (δανικά: Danmark)[6] είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει από ξηράς μόνο με τη Γερμανία, ενώ από θαλάσσης γειτνιάζει με τη Σουηδία, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Απλώνεται πάνω στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης και πάνω σε εκατοντάδες νησιά, άλλα μεγάλα όπως το Σγιέλαν (7.031 τ.χλμ.) και άλλα μικρά και ακατοίκητα.

Η συνολική ακτογραμμή είναι αρκετά μεγάλη και φτάνει τα 7.314 χλμ.. Η Δανία είναι μία τελείως επίπεδη χώρα, καθώς το υψηλότερο σημείο της μόλις που ξεπερνάει τα 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στη Δανία ανήκουν τα αυτόνομα νησιά Φερόες καθώς και η τεράστια Γροιλανδία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο δείκτη ειρήνης για το 2016, η Δανία ήταν η δεύτερη πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, μετά την Ισλανδία.

Η χώρα επίσης κατατάσσεται ως αυτή με τη λιγότερη διαφθορά το 2016 στον Δείκτη Διαφθοράς.

Ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται για το 2020 σε 5.822.763 κατοίκους

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.