Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ της Ρωσικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον κ.Βαρθολομαίο να αποδίδει τη σύγκρουση στις επιδίωξη της Μόσχας να ηγηθεί της ορθόδοξης κοινότητας. Σε μια εξομολόγηση του Πατριάρχη με Ουκρανούς δημοσιογράφους πριν από λίγες μέρες σε συνάντηση που είχαν στο Φανάρι υποστήριξε οτι δεν υπάρχει κανένα σχίσμα και πως όλα όσα γίνονται για την αύξηση της επιρροής της Ρωσίας στους ορθοδόξους ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ!

«Το όνειρο των αδελφών μας των Ρώσων είναι να έχουν την ηγεσία της ορθοδοξίας. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ» , ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Για το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας επανέλαβε οτι δεν προέκυψε πριν από τρία χρόνια αλλά πριν δεκαετίες ενώ η δημιουργία Τοπικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας υπήρξε πάντα αίτημα του ουκρανικού λαού. «Και τώρα ήρθε η ιστορική στιγμή, η Μητέρα – Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως να πραγματοποιήσει αυτό το παλαιό όνειρό σας».

Ο κ.Βαρθολομαίος επιτέθηκε στη Μόσχα και για την απουσία της από την Πανορθόδοξη της Κρήτης το 2016 ,μια ενέργεια που σημοτοδότηση της έναρξη μιας κόντρας που συνεχίζεται:

«Οι αδελφοί μας οι Ρώσοι λένε ότι έγινε “σχίσμα”. Δεν υπάρχει σχίσμα. Εάν υπάρχει σχίσμα, το έκαναν εκείνοι, διακόπτοντας την Κοινωνία με τέσσερις Εκκλησίες. Αυτό το “σχίσμα” ξεκίνησε από πλευράς Ρωσίας το 2016, όταν η Εκκλησία της Μόσχας και -με την επίδρασή της- άλλες τρεις Εκκλησίες, δεν ήρθαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης». Μάλιστα ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα συμμετείχε στην προετοιμασία της Συνόδου μέχρι τελευταίας στιγμής: «Αυτή την Σύνοδο την ετοιμάσαμε όλοι μαζί. Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016 στη Γενεύη, που είχαμε την τελευταία σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων, όλες οι Εκκλησίες, και οι Ρωσία, ετοιμάζαμε αυτή την Σύνοδο. Και την τελευταία στιγμή οι Ρώσοι και άλλες τρεις Εκκλησίες δεν ήρθαν.Προφανώς δεν ήθελαν στην πραγματικότητα να πραγματοποιηθεί μια τόσο σπουδαία Σύνοδος υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου» .

Για την δράση της ρωσικής εκκλησίας τόσο στην Ουκρανία όσο και στα Βαλκάνια ο κ.Βαρθολομαίος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα :«Το όνειρο των αδελφών μας των Ρώσων είναι να έχουν την ηγεσία της Ορθοδοξίας. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ διότι οι Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η πράξη της Εκκλησίας -δια μέσω των αιώνων- το πρωτείο το έχουν δώσει στον Κωνσταντινουπόλεως. Κωνσταντινούπολη θα είναι πάντα πρώτη Εκκλησία, εις το σύστημα των Ορθοδόξων Εκκλησιών, και η Αδελφή Ρωσική Εκκλησία θα είναι πέμπτη.μείς δεν έχουμε πρόβλημα με τους Ρώσους. Είναι παιδιά της Κωνσταντινουπόλεως».

Επίσης ,απάντησε και για τις κατηγορίες των Ρώσων περί Παπισμού:

«Με υβρίζουν οι Ρώσοι αδελφοί μας λέγοντας ότι έχω παπικές αξιώσεις και τα λοιπά. Αυτά τα συγχωρώ, τα αντιπαρέρχομαι, ειλικρινα δεν με ενδιαφέρουν, τι θα πουν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, ο Αντώνιος Μπορίσπολ και οι άλλοι. Ας πούνε ό,τι θέλουν. Αυτό που μας ενοχλεί είναι όταν αμφισβητούνται τα δικαιώματα και τα προνόμια του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, του Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως. Διότι αυτά μας τα έδωσαν οι Οικουμενικές Σύνοδοι, δεν τα πήραμε μόνοι μας. Σε αυτά όταν τα αμφισβητούν οι Ρώσοι είναι αγνώμονες και είναι αδιάβαστοι».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.