«Το Αγρίνιο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Αχελώου και τον Παντελή Κούτσικο ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, προ ολίγων ημερών.

Ο κ. Ιερόθεος απάντησε σε μια σειρά απο ερωτήματα που του τέθηκαν , όχι μόνον για την δική του πορεία στην Εκκλησία και την Ιεραρχία, αλλά και για την κρίση στην Ουκρανία, τις σχέσεις Εκκλησίας – επιστήμης αλλά και για το «καυτό» θέμα της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Μετά την την εκδημία του μακαριστού Κοσμά, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου είναι πλέον τοποτηρητής της τοπικής Μητρόπολης και όπως πολλές φορές έχει πει κατά το πρόσφατο παρελθόν, έτσι και στην συνέντευξη του στον «Αχελώο», δεν θέλησε να πάρει θέση στα της διχοτόμησης.
Αναφέρθηκε όμως στην διαδικασία που ακολουθήθηκε, μέχρι η Δ.Ι.Σ. πάρει την απόφαση για να ζητήσει την διχοτόμηση.

Τόνισε ακόμη πως ρωτήθηκε σχετικά με την αλλαγή των ορίων της Μητρόπολής του. Οπως είναι γνωστό η απόφαση της ΔΙΣ προβλέπει την αλλαγή των ορίων της Μητρόπολης Ναυπάκτου και της νέας Μητρόπολης Αγρινίου, εφόσον αυτή συσταθεί. Η πρόταση προβλέπει την απόδοση της περιοχής των Παρακαμπυλιων στη νέα Μητρόπολη και την απόδοση της περιοχής του Θέρμου στην δικαιοδοσία της Μητρόπολης Ναυπάκτου. «Συμφώνησα σε αυτήν την αλλαγή, αφού όμως σημείωσε πως η Μητρόπολη Ναυπάκτου, δεν μπορει να μικρύνει κι άλλο» διευκρίνισε ο κ. Ιερόθεος. Με αυτόν τον τρόπο έγινε και η «ανταλλαγή» της περιοχής των Παρακαμπυλίων με την περιοχή του δήμου Θέρμου που η πρόταση της ΔΙΣ προβλέπει την μεταφορά της στην Μητρόπολη Ναυπάκτου.

Συμπλήρωσε ακόμη πως τα διοικητικά όρια των Μητροπόλεων, εναρμονίζονται με τα διοικητικά όρια των δήμων. Εξήγησε ακόμη τους λόγους που ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ήταν εκείνος που έκανε την σχετική εισήγηση στην ΔΙΣ. Τον κ.Σεραφείμ , ο κ. Ιερόθεος τομν χαρακτήρισε «γνώστη» του θέματος, ενώ έκανε γνωστό πως και την τελευταία φορά που το θέμα ειχε τεθεί στην Ιεραρχία, υπήρχε και τότε η πρόταση της διχοτόμησης με την σύμφωνη γνώμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που προσέκρουσε όμως στην άρνηση της κυβέρνησης και της τότε υπουργού Παιδείας και πρόσφατα εκλιπούσης Μαριέτας Γιαννάκου.

Εξέφρασε πάντως και την πικρία του για το γεγονός ότι δέχεται επιθέσεις απο κάποιους που θεωρούν πως διαδραματίζει ρόλο στην διχοτόμηση της; Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Στην ίδια συνέντευξη, μπορεί μεν να μην πήρε θέση για την διχοτόμηση, τόνισε όμως πως όποια κι αν θα είναι η τελική απόφαση, που ανήκει στην κυβέρνηση, μεγαλύτερη σημασία έχει το ποιος ή ποιοι θα είναι οι νέοι Μητροπολίτες, περιγράφοντας σε γενικές γραμμές τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων Ιεραρχών, που ο ίδιος κρίνει ως ιδανικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη στην σχέση του με το Αγρίνιο, ενώ άξια προσοχής είναι η ανάλυση του για το Ουκρανικό ζήτημα, ως προς την εκκλησιαστική του διάσταση και τον ρόλο του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.