Τα τρέχοντα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα απασχόλησαν την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων η οποία συνήλθε χθες, Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ’.

Ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας συζήτησε με τα μέλη της Συνόδου διάφορα θέματα σχετικά με τα εκκλησιαστικά και ποιμαντικά διοικητικά ζητήματα τα οποί απασχολούν το Πατριαρχείο, τις μονές, τους ναούς, τον κλήρο και τις κοινότητες.

Επίσης ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις προετοιμασίες για την Ανάσταση του Κυρίου, ευχόμενος σε όλους τους Αγιοταφίτες Πατέρες ευλογημένη συνέχεια της Σαρακοστής και ενίσχυση στην πνευματική πορεία προς το Πάσχα.

Προσευχές ύψωσαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ζητώντας την ανάπαυση της ψυχής του αειμνήστου Αρχιμανδρίτη Θεοδώρητου, πνευματικού προϊσταμένου της Μονής Αγίου Συμεών. Συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Γάζα και στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου υπό το πρίσμα των οδυνηρών γεγονότων, καθώς ο Μακαριώτατος μίλησε για τον ρόλο που έπαιξε το Πατριαρχείο παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Ο Μακαριώτατος και η Ιερά Σύνοδος εξέτασαν επίσης την έκθεση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνας Νεκταρίου, σχετικά με τις επισκευές και ανακαινίσεις που έγιναν σε ορισμένα μοναστήρια και ιερά που ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μακαριώτατος και η Ιερά Σύνοδος εξέτασαν επίσης τον οικονομικό απολογισμό που υπέβαλε ο Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Επιπλέον έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου των αιρέσεων που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.

Η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε ακόμη για τα όσα παρουσίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Κύπρου, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του εκ μέρους του Μακαριωτάτου και της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων στην κηδεία του αειμνήστου Πατριάρχη Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου.

Επιπρόσθετα, ο Μακαριώτατος προέβη σε νέους διορισμούς.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος, τόνισε, επίσης τη σημασία του ποιμαντικού ρόλου των κληρικών και της πνευματικής ευθύνης που τους αναλογεί απέναντι στα πνευματικά τους παιδιά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε.

Επίσης, ο Μακαριώτατος προέτρεψε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και μέσω αυτών όλους τους κληρικούς της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, να εργαστούν για τη φροντίδα των ψυχών με πνεύμα ευθύνης που πηγάζει από τον ζήλο για τη διακονία τους.

“Συμπερασματικά, ο Μακαριώτατος και οι Πατέρες της Ιεράς Συνόδου προσέδωσαν προσευχές και ικεσίες στον ελεήμονα Θεό μας να χαρίσει την ειρήνη Του στους Αγίους Τόπους μας και να ενισχύσει τις ψυχές των πιστών με το Άγιο Πνεύμα Του και να τους χαρίσει τα πλούσια ελέη Του”, καταλήγει το ανακοινωθέν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.