ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ– Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της Ελλαδικής Εκκλησίας για τη φιλοξενία των προσφύγων από τον πόλεμο στην ουκρανία .Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου έλαβαν σήμερα οι μητροπόλεις ενώ την ίδια ώρα είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία του Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος στο τηλεφώνημα που έκανε στον κ. Επιφάνιο του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ενημέρωσε πως έχει αποστείλει Εγκύκλιο Συνοδικό Σημείωμα σε όλες τις Μητροπόλεις για το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επικοινώνησε τηλεφωνικά, σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 το πρωί, με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο και του εξέφρασε, για μία ακόμη φορά, την αμέριστη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον χειμαζόμενο ορθόδοξο λαό της Ουκρανίας.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ιδιαίτερα ότι η παντοειδής στήριξη της αδελφής Εκκλησίας της Ουκρανίας απασχολεί ουσιαστικά την Εκκλησία της Ελλάδος, γι’ αυτό ήδη έχει αποσταλεί Εγκύκλιο Συνοδικό Σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τις Ιερές Μητροπόλεις Αυτής, με το οποίο ζητείται η ενημέρωση περί
της δυνατότητος αυτών να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία και ιδιαιτέρως παιδιά και ασυνόδευτα ανήλικα.

Ολοκληρώνοντας την αδελφική αυτή επικοινωνία τους, ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο κ. Επιφάνιο ότι ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της Εκκλησίας της Ελλάδος προσεύχονται αδιαλείπτως κατά την ευλογημένη αυτή περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ώστε άμεσα να επικρατήσει ειρήνη και οι Ορθόδοξοι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας, και ολόκληρος ο κόσμος να εορτάσουν το Άγιο Πάσχα.

Η ΕΓΚΥΓΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε η Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να ενημερώσουν για τη δυνατότητα που έχουν να προσφέρουν φιλοξενία σε Ουκρανούς πρόσφυγες.

Στην εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος, επισημαίνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία ενημέρωσης ήταν η 9η Μαρτίου (Τετάρτη).

Η Ιερά Σύνοδος επομένως έχει ενημερωθεί για τη δυνατότητα που έχουν οι Μητροπόλεις να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία σε εκκλησιαστικούς χώρους και ιδρύματα (κατασκηνώσεις, οικοτροφεία, ιερές μονές) ή και σε κενά διαμερίσματα και οικήματα εκκλησιαστικών νομικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή “της βίαιης εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία”, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, έχει θέσει σε ετοιμότητα τους ξενώνες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Συνύπαρξις” της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ στη διάθεση της πολιτείας τέθηκαν μέσω του Οργανισμού “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” όλες οι δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη φιλοξενία εάν χρειαστεί, των προσφύγων από την Ουκρανία.

Επίσης, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι θα ακολουθήσει και νέα ενημέρωση για τυχόν προσφορές ειδών ένδυσης, διατροφής, φαρμακευτικού υλικού και γενικότερης ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες του πολέμου.

Ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο σήμερα το πρωί, για το εγκύκλιο σημεία που εστάλη προς τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία.

“Η Εκκλησία θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να φανεί αντάξια των αναγκών”
Τη διαβεβαίωση ότι η Εκκλησία θα στηρίξει όσο μπορεί τις ανάγκες που θα παραστούν με την ενδεχόμενη άφιξη Ουκρανών προσφύγων, έδωσε εξάλλου χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Είχε ανακοινώσει επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και θα έλθει σε επαφή με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο για να τον ενημερώσει.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.