Ιερομονάχου Ειρηναίου Σεγκελία, κληρικού του Πατριαρχείου Γεωργίας: Σήμερα οι καρδιές μας είναι λυπημένες, ο φόβος και η αδικία κυριαρχούν γύρω μας! Η δίωξη είναι ένας αχώριστος «φίλος» του χριστιανού και της χριστιανικής πίστης γενικά, αλλά σήμερα, όταν ο κόσμος έχει αναπτυχθεί τόσο υλικά και τεχνολογικά, ο πολιτισμός υποτιμάται όπως ποτέ άλλοτε σε κανέναν αιώνα.

Μην σκεφτεί κανείς ότι η Αγία Σοφία ανήκει μόνο στο Βυζάντιο, ή σε περιούσιο ελληνικό λαό του Θεού, αλλά ότι ανήκει σε όλους μας! Είναι ζωντανό εικονίδιο του παρελθόντος μας, σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας! Η Αγία Σοφία δεν είναι ένας απλός ναός αλλά είναι ένας ισχυρός πυλώνας της Αποστολικής Εκκλησίας, όπου συγκλήθηκαν οι Οικουμενικές και Τοπικές Σύνοδο οι οποίες καθόρισαν τα της πίστεώς μας και την πορεία μας. Είναι ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας, Καθολικής και Ορθοδόξου μας Εκκλησίας.
Η Αγία Σοφία είναι απόδειξη ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι Καθολική! Ότι το κέντρο του Χριστιανισμού είναι στη νέα Ρώμη και από ‘κεί ξεκινάν όλα! Έχει ήδη ειπωθεί ότι δεν υπάρχει Πρώτη και Δεύτερη Ρώμη, οπότε δεν μπορεί να υπάρξει η Τρίτη Ρώμη επειδή υπάρχουν δύο Ρώμες στον κόσμο: η Παλιά Πρεσβυτέρα Ρώμη και η Νέα Ρώμη – Κωνσταντινούπολη! Η Αγία Σοφία είναι το κέντρο της Νέας Ρώμης και η πτώση της μπορεί να θεωρηθεί απόπειρα κατά την πτώση της Νέας Ρώμης, κάτι το οποίο δεν θα γίνει ποτέ!
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι η Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική μας Εκκλησία δεν είχε μια φωνή κατά του βανδαλισμού της του Θεού Σοφίας! Μια φωνή που μπορεί να γκρεμίσει ακόμα και τα τείχη της Ιεριχώ!
Δεν ακούγονται οι σάλπιγγες! Δεν ακούγονται οι ήχοι των καμπανών! Δηλαδή δεν γκρεμίζεται η Ιεριχώ…
Αυτή η δοκιμασία είναι μια κοινή δοκιμασία που αφορά όλη την χριστιανοσύνη, και ιδιαίτερα εμάς, τους Ορθοδόξους. Αυτή η δοκιμασία δεν μπορεί να λυθεί με κατάρα, αφορισμούς, προφητείες ή βία! Αλλά μόνο και μόνο «ἐν ἑνὶ στόµατι καὶ µιᾷ καρδίᾳ», αλλά σήμερα λόγω της αιρέσεως των αιρέσεων που λέγεται ο «εγωισμός» χάσαμε την ενότητα! Ήρθε η ώρα για ενότητα, η Αγία Σοφία είναι δική μας!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.