Μπροστά στην θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας, της επονομαζόμενης «το χρυσό μήλο», τέλεσε την ιερά παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, στις 8 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πλόβδιβ (Φιλιππουπόλεως) κ. Νικόλαος στον παλαιό ιερό ναό του φρουρίου Ασένοβο «Παναγία Πετρίτσκα».

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Με τον Σεβασμιώτατο, στην ακολουθία του Εσπερινού και της Παρακλήσεως συνιερούργησαν οι δύο βοηθοί Επίσκοποί του, ο Ζνεπόλεως κ. Αρσένιος και ο Σμολιάν κ. Βησσαρίων και άλλοι ιερείς τόσο από τη Φιλιππούπολη όσο και από τον Στενήμαχο (Ασένοφγκραντ).

Στον ναό, που ανεγέρθηκε πριν από μια χιλιετία, ήταν παρόντες: ο δήμαρχος του Ασένοφγκραντ Χρίστο Γκρούντεφ, εκπρόσωποι των φιλοχρίστων στρατιωτικών και πολλοί λαϊκοί.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικόλαος ομίλησε με πατρικό λόγο για την Υπεραγία Θεοτόκο.

Την ακριβώς επόμενη ημέρα, 9 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως τέλεσε τον Αρχιερατικό Εσπερινό με τον Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χάσκοβο, όπου και εκόμισε την θαυματουργή ιερά εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, το «Χρυσό Μήλο». Την εικόνα υποδέχτηκαν με κωδωνοκρουσίες και ευλάβεια οι θεόφιλοι χριστιανοί.

Στις ακολουθίες παρευρέθησαν ο δήμαρχος του Χάσκοβο κ. Στανισλάβ Ντέτσεβ, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τάνια Χαριζάνοβα, εκπρόσωποι του φιλοχρίστου στρατού από το μηχανικό τάγμα 31ο, κρατικοί και δημοτικοί υπάλληλοι.

Στο τέλος του παρακλητικού κανόνος, όλοι γονάτισαν με ευγνωμοσύνη, ευχαριστώντας με την καρδιά τους την Κυρά του Κόσμου, της οποίας τη βοήθεια έχουν νιώσει περισσότερες από μία φορές στη ζωή τους.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με εμπνευσμένο λόγο για τη σημασία της ύπαρξης της Θεοτόκου στη σωτήρια αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού.

Οι πιστοί πήγαιναν στον ναό να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα έως αργά το βράδυ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.