Ι.Μ. ΣΥΜΗΣ, ΤΗΛΟΥ, ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ

Με την γνωστή πατροπαράδοτη ευσέβεια εορτάστηκε στην Σύμη σήμερα, Τρίτη 14η Σεπτεμβρίου 2021, η εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, με επίκεντρο τον γραφικότατο ομώνυμο Ιερό Ναό του «Σταυρού του Πολέμου» και τον ομώνυμο Ενοριακό Ναό του Σταυρού, ο οποίος ευρίσκεται στο επάνω μέρος του Χωριού της Σύμης.

Στο τέλος της Δοξολογίας κατά την τάξη, εξήλθε εκ του Αγίου Βήματος ο Τίμιος Σταυρός, ο οποίος εισοδεύτηκε από τον π. Ελευθέριο στο μέσον του Ι. Ναού, όπου επιτελέσθηκε και η ύψωση, επιλέγοντας το «Σοφία ορθοί» και το Απολυτίκιον «Σώσον, Κύριε τον λαόν σου…». Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν από τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Χρυσόστομο, οι πέντε στάσεις υπέρ των ζώντων αλλά και των τεθνεώτων, των Χορών λεγόντων το «Κύριε ελέησον» εις αντίστοιχες εκατοντάδες. Κατόπιν ακολούθησε η κυρίως ύψωση από τον Μητροπολίτη μας, ο οποίος ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό ψάλλοντας το κοντάκιο: «Ο Υψωθείς εν τω Σταυρώ εκουσίως…» και ευλόγησε τον λαό, που προσήλθε να τον προσκυνήσει και να λάβει κλάδο βασιλικού από τον Αρχιερέα.

Στη συνέχεια έγινε η έναρξη της Θ. Λειτουργίας, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίκαιρα στο πολυπληθές εκκλησίασμα για το νόημα της εορτής. Τέλος, με την μέριμνα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας και των κυριών αυτής προσφέρθηκαν στους πολυπληθείς εκκλησιαζομένους καφές και νηστήσιμα κεράσματα στο προαύλιο του Ναού, προκειμένου το κλίμα της πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, να επισφραγισθεί και με την ευλογημένη ευκαιρία της διαπροσωπικής επικοινωνίας και επαφής των ανθρώπων.

Στον «Σταυρό του Πολέμου», το βράδυ της παραμονής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου-Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από τον π. Παντελεήμονα Μακρόπουλο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.

Το ι. αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Νικήτας Βογιατζής και κ. Πανορμίτης Κακακιός. Αρκετοί ήσαν και οι πιστοί που ανέβηκαν στην κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται από αιώνες χτισμένος ο Ναός της Υψώσεως, για να συμμετάσχουν στην εσπερινή ακολουθία, να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό, αντλώντας δύναμη και κουράγιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αγώνα της ζωής. Μετά τον εσπερινό οι προσκυνητές απόλαυσαν εκτός από την μοναδική θέα της κορυφής και τα πατροπαράδοτα κεράσματα που με περισσή φροντίδα πρόσφερε σ’ όλους η ευλαβής οικογένεια των επιστατών του Ναού. Το επόμενο πρωί ετελέσθη πανηγυρικά η Θεία Λειτουργία της εορτής από τον π. Παντελεήμονα, στην οποία συμμετείχαν ευάριθμοι Χριστιανοί.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.