ΕΚΚΛΗΣΙΑ : Την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπάτηση της εκκλησιαστικής περιουσίας καταγγέλουν οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού.

Την καταστρατήγηση των κανόνων της συνθήκης της Λωζάνης κατήγγειλαν εκπρόσωποι του Ελληνισμού στην Τένεδο την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Στο νησί καταπατείται η εκκλησιαστική περιουσία (κάτι που δημιουργεί προσκόμματα στην επιστροφή των Ελλήνων).

Στη Βουλή , ο εκπρόσωπος του συλλόγου ΄΄Ο Τέννης΄΄, και η Πρόεδρος του Συλλόγου ΄΄Το Κοινόν των Τενεδίων, Ουκουμούσης, Χατζηκυριάκου, κατήγγειλαν κεκαλυμένο σχέδιο κατεδαφίσεων ξωκλησιών στην Τένεδο.

Ακόμη και τώρα που μιλάμε γκρεμίζονται ξωκλήσια ανέφεραν.

Η Παναγία Φανερωμένη καταπατήθηκε από τον Τουρκικό Στρατό ως παρατηρητήριο, μετά έγινε αποθήκη και το 2019 γκρεμίστηκε.

Η Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου γκρεμίστηκε και στη θέση του το 2020 χτίστηκε μύλος ως τουριστικό αξιοθέατο.

Το Ξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα χρησιμοποιειται ως αποθήκη τα τελευταία πέντε χρόνια από Τούρκο ιδιοκτήτη διπλανής βίλας ενώ πολλά ξωκλήσια όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Ισίδωρος, η Αγία Κυριακή δεν επιτρέπεται να ανακαινιστούν καθώς δεν περιέχονται στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία του νησιού της Τενέδου κατείχε 120 τίτλους , έχουν επιστραφεί οι 27 από τους οποίους οι 12 έχουν ζητηθεί πίσω και εκκρεμούν δικαστήρια.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιώργου Λυκουρέντζου στην αυριανή REAL NEWS

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.