Πέντε απανωτοί θάνατοι μέσα σε 20 μέρες στη Μονή Φιλοθέου, ενώ 6 με 7 μοναχοί φέρονται να νοσούν βαριά. ● Από τα προπύργια των αντιεμβολιαστών η συγκεκριμένη μονή.

Τα θύματα ήρθαν αμέσως μετά τις δηλώσεις του διοικητή Αθ. Μαρτίνου πως το Αγιο Ορος «είναι απολύτως ασφαλές στους προσκυνητές. Δεν υπάρχει διασπορά του ιού». ● «Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε σε μια περιφέρεια της χώρας ο περιφερειάρχης δεν θα έκανε τίποτα;», διερωτώνται στη μοναστική κοινότητα.
«Είναι κάποιοι φανατικοί που φαίνονται, υπάρχουν κι όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς που φαίνονται και τους χρησιμοποιούν. Τώρα βέβαια μετά τόσους θανάτους μαζεμένους στη Μονή Φιλοθέου τηρούν σιγήν ιχθύος» λένε Αγιορείτες μοναχοί στην «Εφ.Συν.» περιγράφοντας το κλίμα στο Ορος και ασκώντας κριτική στον διοικητή Αθανάσιο Μαρτίνο.

Οπως διερωτώνται, «δηλαδή αν κάτι τέτοιο συνέβαινε σε μια περιφέρεια της χώρας ο περιφερειάρχης δεν θα έκανε τίποτα;». Η σύγκρουση έφτασε μέχρι και σε καταγγελίες ανθρώπων που σχετίζονται με το Ορος και κατονομάζουν αντιεμβολιαστές.

Οι πέντε απανωτοί θάνατοι σε είκοσι μέρες στη Μονή Φιλοθέου –λέγεται ότι άλλοι 6-7 νοσούν βαριά– έχουν πάντως συνταράξει την κοινότητα, πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη μονή είναι από τα προπύργια των αντιεμβολιαστών και μέχρι πριν από λίγες μέρες απαγόρευε ακόμη και την είσοδο σε επισκέπτες που φορούσαν μάσκα.

Τα απανωτά κρούσματα ήρθαν μάλιστα αμέσως μετά από δηλώσεις του κ. Μαρτίνου που προσπαθώντας να τηρήσει ισορροπίες δήλωνε ότι το Αγιο Ορος «είναι απολύτως ασφαλές στους προσκυνητές. Δεν υπάρχει διασπορά του ιού. Οι μοναχοί και οι πολίτες, εργαζόμενοι και δημόσιοι υπάλληλοι είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε έχουν νοσήσει στο παρελθόν».

Σημείωνε ότι «συγκεκριμένα, 50% των μοναχών έχουν νοσήσει και 30% είναι εμβολιασμένοι. Το 100% των υπηρετούντων σε σώματα ασφαλείας και πολιτικής προστασίας είναι εμβολιασμένοι. Συνεπώς έχομε στο Αγιον Ορος μια σχετική ανοσία και τα χειρότερα έχουν περάσει.

Ολοι οι εισερχόμενοι προσκυνητές και μοναχοί υπόκεινται σε έλεγχο rapid test στις πύλες εισόδου της Ουρανούπολης και Ιερισσού από τον Δεκέμβριο του 2020. Το Κέντρο Υγείας επιλαμβάνεται άμεσα όποιων κρουσμάτων και έχει εποπτεία της διαχείρισης της πανδημίας με αρωγό την πολιτική διοίκηση».

Σφοδρή επίθεση στη διοίκηση για την κατάσταση στο Ορος εξαπολύει ο διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και άμισθος σύμβουλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Κώστας Μυγδάλης, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει κάνει σειρά παρεμβάσεων με αποκορύφωμα την εμφάνισή του στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

Εκεί δήλωσε: «Η πολιτική διοίκηση υπολείπεται στο έργο της. Δεν έχει καταστήσει σαφές ότι στο Αγιον Ορος υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα. […] Με κέντρο κάποια σπίτια, κάποιες καλύβες και πάνω απ’ όλα την άθλια κατάσταση της Μονής Εσφιγμένου, η οποία εδώ και 50 χρόνια είναι υπό κατάληψη. Αυτοί οι τύποι κυκλοφορούν παντού και τρομοκρατούν τους υπόλοιπους».

Κάνοντας μάλιστα ένα βήμα μπροστά κατονόμασε αντιεμβολιαστή, όχι όποιον κι όποιον, αλλά τον πρωτεπιστάτη της Αθωνικής Πολιτείας. «Δεν γίνεται ο πρωτεπιστάτης να μην είναι εμβολιασμένος και να είναι αντιεμβολιαστής. Υπάρχουν και συμβολισμοί. Πάνε πρωθυπουργοί, πάνε υπουργοί, προσωπικότητες στο Ορος».

Μοναχοί όμως που θα ήθελαν μια πιο αποφασιστική δράση σημειώνουν πως «αντιλαμβανόμαστε πως ο διοικητής είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος, είναι λεπτή η θέση του, έχει κάνει προσπάθειες και δουλειά για τα εμβόλια και τα τεστ, έχει διαθέσει και δικά του χρήματα και είναι σωστό ότι στις εισόδους του Ορους ισχύουν τα μέτρα, οι υπάλληλοι είναι εμβολιασμένοι, αλλά τι τα θες, μπαίνουν οι επισκέπτες από ασφαλή δίοδο για να πάνε σε μονές που οι αντιεμβολιαστές κυριαρχούν». Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «δυστυχώς είμαστε στο σημείο να διαψεύδει τον διοικητή η πραγματικότητα».

Το Ορος μοιάζει διχασμένο. Οι Μονές Βατοπεδίου, Μεγίστης Λαύρας και Ξηροποτάμου είναι κλειστές και δεν δέχονται επισκέπτες. Αντιθέτως στην Κωνσταμονίτου και την Καρακάλλου δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο, όπως και στη Φιλοθέου μέχρι πρότινος. Αλλες όπως η Γρηγορίου είναι σε ιδιότυπο διχασμό απόψεων και στάσεων. Πλήρως εμβολιασμένοι είναι οι μοναχοί στη Σιμωνόπετρα, την Ξενοφώντος, την Παντοκράτορος, την Ιβήρων και στη νόμιμη διοίκηση της Εσφιγμένου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.