ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : Δείτε αποκλειστική φωτογραφία σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από το Κοιμητήριο Περιστερίου.

Η τελευταία κατοικία των Μακαριστών Μητροπολιτών Περιστερίου Κλήμη και Αλέξανδρου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κυρός Αλέξανδρος. (1907-1978).
(Εκκλησία της Ελλάδος).

Ο Αλέξανδρος Καντώνης γεννήθηκε στην Αμισό του Πόντου το 1907. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Χάλκης το 1937. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1936 και Πρεσβύτερος το 1939. Υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ιεροκήρυκας στην Κωνσταντινούπολη, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στις 21 Νοεμβρίου 1965 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Στις 22 Μαΐου 1974 εξελέγη πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Περιστερίου. Εκοιμήθη στην Αθήνα στις 5 Μαΐου 1978.

Ο ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΛΗΜΗΣ

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης Κοτσομύτης (1954-2021) ήταν Έλληνας επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδας που διετέλεσε Μητροπολίτης Περιστερίου από το 2019 έως το 2021. Την περίδο 2019-2019 διετέλεσε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και επίσκοπος Μεθώνης, ως Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης γεννήθηκε στην Αίπεια Καλαμάτας το 1954. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή και το Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 15 Αυγούστου 1982 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Σαγματά. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Αυγούστου 1982 και Πρεσβύτερος την 1 Μαΐου 1985 από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο, λαμβάνοντας την ίδια ημέρα και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (1982-1999), εκδίδοντας την μηνιαία εφημερίδα «Εκκλησιαστική Μαρτυρία». Το 1999 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίστηκε Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Παγκρατίου. Παράλληλα διορίστηκε Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως B’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος (2008-2011) και Α’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος (2011-2014) της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στις 10 Οκτωβρίου 2014 τοποθετήθηκε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ακολούθως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξελέγη Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 13 Οκτωβρίου 2014 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου Επίσκοπος.

Στις 20 Μαρτίου 2019 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Περιστερίου.

Ως Μητροπολίτης Περιστερίου μερίμνησε για την ανακαίνιση των ενοριακών αιθουσών συσσιτίων, τη δημιουργία νέων ενοριών και τη νομική κατοχύρωση των ιδρυμάτων της μητρόπολης. Επίσης εγκαινίασε κοινωνικές δομές όπως ένα ξενώνα φιλοξενίας ασθενών και συνοδών που επισκέπτονται νοσοκομεία της Αθήνας για θεραπείες και εξετάσεις.και το ωδείο της Μητροπόλεως Περιστερίου.

Τον Ιούλιο του 2021 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος διόρισε Έξαρχο Τοποτηρητή στην Μητρόπολη Περιστερίου τον Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα, γιατί αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του λόγω των προβλημάτων υγείας του. Απεβίωσε στις 14 Αυγούστου 2021 στο Θριάσιο Νοσοκομείο από καρκίνο.

Η κηδεία του τελέστηκε στον ιερό μητροπολιτικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου στις 16 Αυγούστου προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, παρουσία μητροπολιτών, κληρικών, του δημάρχου του Δήμου Περιστερίου και αρκετού κόσμου. Ετάφη στο δημοτικό κοιμητήριο Περιστερίου

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.