Προβληματισμό προκαλούν στη Λευκωσία τα προσχέδια των εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν ανεπίσημα στον ΟΗΕ, για τις Καλές Υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τα προσχέδια θα τεθούν σε διαβούλευση στις 18 Ιουλίου και αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση και υιοθέτηση τα τέλη Ιουλίου.

Για ακόμα μια φορά στα προσχέδια του ΟΗΕ τηρούνται ίσες αποστάσεις από τον ΟΗΕ, ενώ και στα σημεία που υπάρχει εξόφθαλμη παραβίαση των σχετικών με την Κύπρο ψηφισμάτων, δεν γίνεται σαφής αναφορά στην Τουρκία. Το σημαντικό στοιχείο ωστόσο, που σημειώνει η Λευκωσία στις εκθέσεις είναι η απουσία αναφορά στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού.

Ειδικότερα ο Αντόνιο Γκουτέρες, αφού αναφέρεται στην απουσία εκ του σύνεγγης διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, για ακόμη μια φορά αποφεύγει να επιρρίψει ευθύνες προς την άλλη πλευρά, η οποία όχι μόνο έχει μετατοπίσει τη θέση της σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά φέρνει προσκόμματα και στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου. Σε ότι αφορά τις προκλήσεις και τα τετελεσμένα των Τούρκων στα Βαρώσια, δεν μπορεί να προκαλεί ικανοποίηση η σύντομη αναφορά που περιλαμβάνεται στα προσχέδια, για την ανησυχία του Γενικού Γραμματέα. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, πέραν της ανησυχίας που εκφράζει, υπενθυμίζει τα ψηφισματα, αποφεύγωντας όμως να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες.

Το ίδιο και ακόμα χειρότερα πράττει σε σχέση με τις προκλήσεις γύρω από την Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τις νόμιμα αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία, με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ο Γενικός Γραμματέας καλει όλα τα μέρη να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τιην ένταση.

Το ίδιο συμβαίνει και για το θέμα των αγνοουμένων, όπου ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν κατονομάζει την τουρκική πλευρά, ως αυτήν που αρνείται να δώσει πρόσβαση, σε αρχεία που ενδεχομένως να ξεκλειδώσουν την προσπάθεια για ανεύρεσή τους.

Ένα άλλο σημείο που ξεχωρίζει η Λευκωσία από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, ειναι πως για πρώτη φορά γίνεται λόγος για τη δεινή οικονομική κατάσταση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι όπως είναι γνωστό το τελευταίο διάστημα, βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για τμ οικονομικό μνημόνιο που υπέγραψε το ψευδοκράτος με την Άγκυρα και ουσιαστικά, μετατρέπει την Τουρκία σε τουρκική επαρχία.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά γίνεται λόγος για δεινή οικονομική κατάσταση των Τουρκοκυπρίων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.