Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Βαρβάρας άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του πανοσιολ. αρχιμ. π. Αντωνίου Πακαλίδη, Ιερατικού Προϊσταμένου του Ιερού Ενοριακού Ναού αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας, ο οποίος, σε ένα εκτενές κήρυγμα, αναφέρθηκε, στον βίο της αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και πριν την απόλυση μετέφερε στο ευλαβές εκκλησίασμα, τις αρχιερατικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Καθώς επίσης ευχαρίστησε θερμά για την φιλοξενία που επιφύλαξαν οι ιερείς του ι. Ναού, ιδιαιτέρως, στον Ιερατικό Προϊστάμενο, αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Κυριάκου, στον ίδιο αλλά και στους συμμετέχοντες υπολοίπους φιλοξενούμενους ιερείς.

Αργότερα τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία με τη συμμετοχή του αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευθυμίου Μερτζάνη, εφημερίου του Ιερού Βυζαντινού Ναού της αγίας Αικατερίνης.

Την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκαν δύο Θείες Λειτουργίες προς διευκόλυνση των πιστών αλλά και λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα.

Η πρώτη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε με προεξάρχοντα λειτουργό, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μ.Θ., πανοσιολ. αρχιμ. π. Φώτιο Ζαρζαβατσάκη ο οποίος και κήρυξε λίγο πριν την απόλυση και αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός της παρουσίας των αγίων στην ζωή του κάθε πιστού και για την ευλογία που έχει αυτή η ενορία να τιμάται η μνήμη της αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, η οποία δεν πτοήθηκε από τις πιέσεις και τα μαρτύρια των δημίων της, αλλά υπέστη τα φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος παρέδωσε την ψυχή της στον έναν και μοναδικό Θεό.

Η δεύτερη πανηγυρική Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ.Θ., πανοσιολ. αρχιμ. π. Ιάκωβο Αθανασίου ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο αμέσως μετά την ανάγνωση της ευαγγελικής περικοπής (Μρ Ε΄ 24-34), όπου και συνέδεσε εμπεριστατωμένα την ευαγγελική περικοπή με το μαρτύριο της αγίας Βαρβάρας.

Προ του τέλους της απολύσεως και των δύο Θείων Λειτουργιών, αμφότεροι οι προεξάρχοντες λειτουργοί, μετέφεραν τις αρχιερατικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και ευχαρίστησαν θερμά τις εκκλησιαστικές επιτροπές για την άρτια προετοιμασία της πανηγύρεως όπως επίσης και στον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Κυριάκου, ο οποίος και έχει όλον τον συντονισμό της πανηγύρεως και επίσης τον συνεφημέριό του, πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Βούλτσιο.

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Το απόγευμα σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα τελεσθή ο μεθέορτος Εσπερινός, Ιερά Παράκλησις και το Ιερό Ευχέλαιο των Χριστουγέννων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.