Ένα ιστορικό, πνευματικό και θεομητορικό γεγονός συντελείται την Κυριακή του Αντίπασχα στην πόλη της Κοζάνης. Πανδήμως ο φιλάγιος λαός της αρχόντισσας της δυτικής Μακεδονίας τίμησε μεγαλοπρεπώς για άλλη μια χρονιά την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ζιδανιώτισσας, την οποία ευλαβείται όλως ιδιαιτέρως.

Κάθε χρόνο, όπως και τώρα, την Παρασκευή της Διακαινησίμου η σεπτή Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, η οποία φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στην Ιερά Μονή Παναγίας Ζιδανίου νομού Κοζάνης, μεταφέρεται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης, και το απόγευμα της Κυριακής του Αντίπασχα με μεγαλειώδη πομπή λιτανεύεται στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Εκατοντάδες Κοζανίτες και προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή, μικροί και μεγάλοι, με κεριά στα χέρια, πολλοί εξ αυτών και δάκρυα στα μάτια γεμίζουν ασφυκτικά τον περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων και περιμένουν καρτερικά στους δρόμους κατά τους οποίους διέρχεται η Ιερή και θαυματουργή Εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου. Μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των χρόνων και τηρείται με ευλάβεια κάθε χρόνο, εκζητούντες άπαντες την πρεσβεία της Παναγίας και την μεσιτεία της.

Του λαμπρού Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου, πλαισιουμένων από σύσσωμο τον Ιερό Κλήρο της τοπικής Εκκλησίας.

Το καύχημα των Κοζανιτών, την πανσεβάσμια Εικόνα της Παναγίας, συνόδεψαν οι Φιλαρμονικές των Δήμων της Βόρειας Κέρκυρας, Τρικκαίων, Εορδαίας, Γρεβενών και Κοζάνης καθώς και 9ης Ταξιαρχίας, οι οποίες παιάνισαν δημιουργώντας μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα με όμορφες μελωδίες, τα λάβαρα της Αναστάσεως όλων των Ενοριών, εκατοντάδες εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων της Κοζάνης ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, Πρόσκοποι της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, τιμητικό άγημα του Στρατού και της Αστυνομίας και πολυμελής αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η λιτανεία μέσω των κεντρικών δρόμων κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλεως, με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της Κοζάνης να τελεί δέηση μπροστά από το Δημαρχείο, ενώ πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό από το ιστορικό Καμπαναριό του Αγίου Νικολάου.

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Κοζάνης κ. Παύλος τόνισε το συγκινητικό γεγονός της μαζικής συμμετοχής στην παράδοση της λιτανείας, υπογραμμίζοντας την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό που καταθέτει ο ευσεβής λαός στην Παναγία, τη Μητέρα του Αναστάντος Κυρίου μας, που παρέχει τη θεία προστασία στον κόσμο ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι έλαβαν μέρος για να λάβουν την ευλογία της Παναγίας.

Υπογράμμισε ότι ο Έλληνας έχει τρία πράγματα πάντοτε στο μυαλό του, το Θείο, την πατρίδα και την οικογένεια. Είναι μάταιη, είπε, η προσπάθεια να τους αλλάξουν τον τρόπο σκέψης, αφού γι’ αυτά αγωνίζεται και στο παρελθόν θυσιάστηκε, προ Χριστού υπέρ βωμών και εστιών, μετά Χριστού, για του Χριστού την πίστη την Αγία!

Να σημειωθεί ότι η Ιερή Εικόνα θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου και θα τεθεί προς προσκύνηση σε όλες τις Ενορίες της πόλεως για ισάριθμο διάστημα έως και τις 1 Αυγούστου, οπότε και θα επιστρέφει στο “σπίτι” της, στην Ιερά Μονή Ζιδανίου, για την πρώτη παράκληση προς την Κυρία Θεοτόκο!

Στο πνευματικό και θεομητορικό αυτό γεγονός παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.