“Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος”, λέει ο Καβάφης. Προσπαθώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που προέκυψε Μητροπολίτης – έκπληξη από αρχιερατική κάλπη.

Τελευταία φορά ίσως ήταν στην περίπτωση του Μητροπολίτη Φιλίππων Στέφανου. Τότε άλλος “ράφτηκε” και “στη στροφή” προέκυψε ο κ. Στέφανος. Οι Μητροπολίτες πάντως, συνήθως είναι έτοιμοι. Πανέτοιμοι θα έλεγα.

Αρχιερείς με μεγάλη εμπειρία και λίγες πια φιλοδοξίες, υπενθυμίζουν στους νέους τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν. “Όπως είχαν προβάρει και ταίριαζαν απόλυτα στα μέτρα τους τις στολές τους, ευχόμαστε να είναι προετοιμασμένοι και για τα προβλήματα που θα βρουν μπροστά τους. Μακάρι να τους αγαπήσει το ποίμνιό τους και να αφήσουν σφραγίδα στον τόπο που τους έστειλε η ιεραρχία”, μου εκμυστηρεύτηκε έμπειρος αρχιερέας με 30 χρόνια αρχιερατείας.

Σημείωση που μου τέθηκε και έχει τη σημασία της: σπανιότερα πια στον χειροτονητήριο λόγο τους οι νέοι Μητροπολίτες αναφέρουν κάποιον πνευματικό τους. Αυτό το κομμάτι , τουλάχιστον στον χειροτονητήριο λόγο τους, το ακούσαμε από λίγους. Εκεί είναι που “πονάει” ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό. Και θέλει έναν καπετάνιο να τους δείξει το δρόμο.

Προκλήσεις
Τα έχουμε πει αρκετές φορές από αυτές εδώ τις γραμμές. Η πρόκληση για τους νέους Μητροπολίτες είναι να αφυπνίσουν τις τοπικές κοινωνίες. Να εμπνεύσουν ξανά τους νέους να επιστρέψουν στις Εκκλησίες. Να μπουν στους ναούς. Γιατί η εμπιστοσύνη χάνεται μέρα με τη μέρα σε ταλαιπωρημένες Μητροπόλεις.

Είναι προτεραιότητα να επιβιώσει οικονομικά η Μητρόπολη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ας ελπίσουμε πως θα παραμείνουν στις επαρχίες τους. Να σηκώσουν τα μανίκια και να μην αρχίσουν τις βόλτες και τα συλλείτουργα πριν καν αναλάβουν το πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας.

Δεν τον ξέχασε
Λίγοι Μητροπολίτες θυμούνται μετά από καιρό τους προκατόχους τους και τους τιμούν όπως πρέπει. Ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτωνας, ένα είχε πάντοτε στο μυαλό του πριν κάνει οτιδήποτε ως Μητροπολίτης: να τιμήσει τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη.

Όχι μόνο ως τον προκάτοχό του στη Μητρόπολη που τον εξέλεξε η ιεραρχία. Ο Πλάτωνας ήταν ένας από τους λίγους που συνδεόταν πολύ στενά ο μακαριστός Ιωάννης. Πάντοτε έδινε μάχες για τον Πλάτωνα. Και να που ο Θεός τα έφερε έτσι, ώστε να διαποιμάνει την επαρχία του.

Αν ζούσε, και ο Ιωάννης σίγουρα τον Πλάτωνα θα ήθελε για διάδοχό του. Γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που θα κάνει πληροφορούμαι ο κ. Πλάτωνας μόλις ενθρονιστεί, είναι να τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη. Κίνηση συμβολισμού και παράδειγμα προς μίμηση.

“Μελχισεδέκ”

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.