Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εντάχθηκε στο σχίσμα, συνδέθηκε με τους σχισματικούς, έχασε τη νομιμότητα ως ο πρώτος μεταξύ των ίσων στην οικογένεια των προκαθημένων των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών” υποστηρίζει μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ.Ιλαρίων.

Παρόλο που εισερχόμαστε στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Μόσχα σε κάθε ευκαιρία επιτίθεται στον Βαρθολομαίο και επιθυμεί συνάντηση τον τοπικών Εκκλησιών χωρίς το Οικομενικό Πατριαρχείο.

“Ο Βαρθολομαίος στοχεύει να εμβαθύνει το σχίσμα, και σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να έχουμε μια συνάντηση των Προκαθημένων των Εκκλησιών” ανέφερε το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Ο Ρώσος Ιεράρχης υποστήριξε πως μια νέα συνάντηση των επικεφαλής των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών σε “μορφή Αμμάν” είναι απαραίτητη και θα είναι δυνατή μετά την χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού.

Σχολιάζοντας την έκκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς τους Προκαθημένους των Τοπικών Εκκλησιών να συνεχίσουν τον διάλογο για την επίλυση κοινών προβλημάτων, όπως πριν από ένα χρόνο στο Αμμάν, ο Ιεράρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί .

«Προφανώς, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μειωθούν οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων. «Τέλος πάντων, μια τέτοια συνάντηση είναι απαραίτητη, γιατί είναι πολύ σημαντικό για τους εκπροσώπους των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών να συναντηθούν για να συζητήσουν τα υπάρχοντα προβλήματα.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μηχανισμός που λειτούργησε μέχρι πρόσφατα, όταν ξεκίνησαν τέτοιες συναντήσεις από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, “δεν λειτουργεί πλέον, επειδή ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εντάχθηκε στο σχίσμα, συνδέθηκε με τους σχισματικούς, έχασε τη νομιμότητα ως ο πρώτος μεταξύ των ίσων στην οικογένεια των προκαθημένων των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών. Και επομένως, ακόμη και αν συγκαλέσει τέτοιες συναντήσεις, τότε, ίσως, μερικές Εκκλησίες θα πάνε σε αυτές, αλλά πάρα πολλές θα το αποφύγουν με διάφορα προσχήματα.”

Ο Μητροπολίτης εξήγησε ότι ο επικεφαλής του Φαναρίου παραβίασε τη θεμελιώδη αρχή της συνύπαρξης των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών.

«Έγινε διάσπαση, κάτι το οποίο εμβαθύνεται και ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης εργάζεται για να εμβαθύνει περαιτέρω αυτό το διαχωρισμό. Στην υπό εξέταση κατάσταση, είναι σημαντικό να συναντηθούν οι Ορθόδοξοι προκαθήμενοι. Ελπίζω ότι θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση», τόνισε

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.