Συν Θεώ, εν μέσω των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας αλλά και των ιδιαιτεροτήτων που προκάλεσε η εορτή του Ραμαζανίου των Μουσουλμάνων στις ισλαμικές χώρες της Βορείου Αφρικής, εορτάσθηκε κατά τα ειωθότα η Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιον Πάσχα στην Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης.

Εν Τύνιδι, έδρα της Μητροπόλεως, όλες τις ημέρες ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος εχοροστάτησε και ελειτούργησε εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου.

Εις τις λατρευτικές συνάξεις παρευρέθησαν μαζί με το ευσεβές ορθόδοξο πλήρωμα των πιστών, ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Τσαούσης, η Ερίτιμ. Πρόξενος κα Σοφία Κανταρά, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος κ. Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος και αρκετοί ορθόδοξοι Διπλωμάτες άλλων χωρών.

Η τελετή της Αναστάσεως και η πασχαλινή Θεία Λειτουργία ετελέσθησαν κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής, λόγω της βραδινής απαγορεύσεως της κυκλοφορίας.

Προ της Απολύσεως ανεγνώσθη η Πασχαλινή Εγκύκλιος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και ευλογήθησαν τα πασχαλινά ωά. Λόγω της συμμετοχής πιστών εκ διαφόρων χωρών, ο αναστάσιμος παιάνας ″Χριστός Ανέστη″, το Σύμβολο της Πίστεως και η Κυριακή Προσευχή απαγγέλθησαν εις 8 διαφορετικές γλώσσες, ήτοι, ελληνικά, γαλλικά, αραβικά, σερβικά, ρουμανικά, ιταλικά, κορεατικά και πορτογαλικά.

Μετά την Θεία Λειτουργία, η Ελληνική Κοινότητα Τυνησίας παρέθεσε προς άπαντας εόρτιο γεύμα.

Την Δευτέρα της Διακαινησίμου, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάσθη ο Πολιούχος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Τύνιδος, Μεγαλομάρτυς Άγιος Γεώργιος.

Μαζί με την ιερά εικόνα του Αγίου Γεωργίου, ελιτανεύθησαν πέριξ του Ναού και τα ιερά Λείψανα της Οσίας Ματρώνης της Αόμματης που εόρταζε την προηγουμένη ημέρα.

Την Τρίτη της Διακαινησίμου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη εις την πόλη Μπιζέρτα και ιερούργησε εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου, μετά του Πρωθιερέως Δημητρίου Νετσβετάγιεφ.

Ωσάυτως και εν τω Βασιλείω του Μαρόκου εορτάσθη με κατάνυξη και λαμπρότητα το Αγιον Πάσχα.

Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Σταματάκης ετέλεσε τις ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καζαμπλάνκας και μετέφερε προς τους πιστούς τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου και του οικείου Ποιμενάρχου.

Μετά των Ελλήνων Χριστιανών εκκλησιάσθησαν Ορθόδοξοι εκ διαφόρων χωρών οι οποίοι διαβιούν στη χώρα.

Επίσης, προσήλθε ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Αργυρός εκ του Ραμπάτ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Μαρόκου κ. Τάκης Κακαγιάννης μετά των μελών του Δ.Σ. προσέφεραν πασχαλινό γεύμα προς τους εκκλησιαζομένους.

Δυστυχώς, και κατά την εορτή του Πάσχα δεν μπόρεσαν να μεταβούν εθελοντές κληρικοί προς εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των ορθοδόξων στις χώρες της Αλγερίας και της Μαυριτανίας, λόγω των αυστηρών μέτρων καραντίνας και αποκλεισμού των συνόρων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.