Στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαμίας, τον τ. Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως χοροστάτησε και ωμίλησε το πρωί της Μ. Δευτέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών ωμίλησε για το «πρόβλημα της αδικίας, της ανισότητας, το πρόβλημα της διαχείρισης των διαπροσωπικών σχέσεων, το πρόβλημα της συμβίωσης μεταξύ των ανθρώπων. Αν θέλουμε να είμαστε Χριστιανοί, δεν πρέπει να είμαστε σαν τους κοσμικούς ανθρώπους, σαν τους ανθρώπους του έξω κόσμου, αλλά όποιος θέλει να είναι «μέγας εν υμίν θα γίνει διάκονος όλων και όποιος θέλει να γίνει πρώτος εν υμίν θα γίνει δούλος όλων». Μια άλλη προσέγγιση της εξουσίας, μια άλλη προσέγγιση της ισχύος, μια άλλη προσέγγιση της δυνάμεως» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η εξουσία του Χριστιανού είναι να αγαπά, να συγχωρεί, να χαμογελά, να προσφέρει, να βοηθά, να συμπαρίσταται. Όλα αυτά μας παρουσιάζει σήμερα ο Βασιλεύς της Δόξης, διότι γι’ αυτό είναι Βασιλεύς των Βασιλευόντων. Γιατί ανεβαίνει στον Σταυρό για το Βασίλειό Του, για το ποίμνιό Του, για τα παιδιά Του, για τους ανθρώπους . Αυτή είναι η αληθινή Αγάπη, η αγάπη του Νυμφίου της Εκκλησίας μας».

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στον Εφημέριο της Ενορίας, ιερομόναχο π. Εφραίμ Πανταζίδη, δίνοντας του ευχές και συμβουλές.

Το απόγευμα της Μ. Δευτέρας ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το μικρό χωριό Αμαλώτα Υπάτης, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου και στον λόγο του αναφέρθηκε στην αξία που έχει το Πάσχα στο χωριό, τόσο και εν καιρώ πανδημίας, όσο και σε κανονικές συνθήκες.

Ο κ. Συμεών χειροθέτησε Αναγνώστη και ένα νέο παιδί, μαθητή της Γ’ τάξης του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας, τον κ. Γεράσιμο Μίχο τονίζοντας ότι η χειροθεσία αυτή έχει και έναν συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, καθότι τα νέα παιδιά οφείλουν να έχουν επαφή με μικρά χωριά, ώστε να διδάσκονται την αγνότητα της πίστης και το γνήσιο ήθος της ζωής από τους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου.

Ακολούθως ο κ. Συμεών ετέλεσε την Ακολουθία του Νυμφίου στον αρχαιοπρέπή Ναό της Αγίας Παρασκευής Κομποτάδων, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι την αποψινή Ακολουθία, εκτός από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Φθιώτιδος, την μετέδωσε και ο εξ Αθηνών ραδιοφωνικός σταθμός «Παραπολιτικά fm», ο οποίος και θα μεταδίδει μέσα από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 fm), όλες τις Ιερές Ακολουθίες από το Λειτουργικό πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών ωμίλησε με αφορμή την φράση του ψαλμωδού «Τόν Νυμφίον ἀδελφοί ἀγαπήσωμεν» και υπογράμμισε:

«Όλη η υμνολογία της Εκκλησίας μας, όλη η διδασκαλία της, αλλά θα έλεγα και όλη η ατμόσφαιρα την οποία ζούμε, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πρόκληση και μια πρόσκληση να διαλέξουμε εάν θα αγαπήσουμε τον Νυμφίο και θα Τον ακολουθήσουμε ή αν θα διαλέξουμε να τοποθετηθούμε στην μεριά εκείνων που δεν Τον αγάπησαν και δεν Τον ακολούθησαν. Και γι’ αυτό, αυτοί οι κόσμοι τίθενται συνέχεια μπροστά μας, τους βλέπουμε τόσο από πρόσωπα όσο και από καταστάσεις.

Έρχεται και μας ρωτά: θέλετε να με αγαπήσετε, θέλετε πραγματικά να με ακολουθήσετε;

Όταν αγαπάς και ακολουθείς κάποιον, διακινδυνεύεις την λογική σου, την υπόστασή σου, τον κόσμο σου, διακινδυνεύεις το είναι σου ολόκληρο και αυτό είναι που κάνει την Αγάπη ως το πιο συναρπαστικό γεγονός ,που μπορεί να συμβεί, μέσα στην ζωή των ανθρώπων.

Μας ρωτά ο Χριστός: «Θέλεις να με αγαπήσεις; θέλεις να με ακολουθήσεις; θέλεις πραγματικά να γίνεις ένα μαζί μου;». Και αυτό έρχεται και μας ρωτά ο Χριστός και σήμερα και κάθε μέρα στην ζωή μας, κάθε στιγμή της πορείας μας, τώρα που πορεύεται προς τον Σταυρό, τώρα που πορεύεται προς την ήττα, τώρα που πορεύεται προς την οδύνη. Έρχεται στον κάθε έναν από εμάς, έρχεται μέσα στην καρδιά μας, έρχεται μέσα στην ψυχή μας, έρχεται μέσα στο είναι μας και μας λέει ξεκάθαρα: «Ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα». Ναι πηγαίνω να σταυρωθώ, ναι πηγαίνω να θανατωθώ, ναι πηγαίνω να θυσιαστώ! Θέλεις να με ακολουθήσεις, θέλεις να είσαι μαζί μου, θέλεις να με αγαπήσεις, θέλεις να βαδίσεις αυτόν τον δρόμο της θυσίας, της ταπείνωσης και της ήττας ή θέλεις να εγκλωβιστείς στα απέραντα ερωτήματα σου;

Ο Χριστός μας προσκαλεί και μας προκαλεί σε μεγάλη περιπέτεια, διότι όποιος αγαπά τον Χριστό μπαίνει σε περιπέτεια.

Είναι περιπέτεια η αγάπη, αλλά είναι η πιο συναρπαστική περιπέτεια, η οποία καταξιώνει την ύπαρξή μας και δίνει νόημα στην ζωή μας και έμπνευση σε κάθε μας πράξη, σε κάθε μας σκέψη, σε κάθε μας βήμα».

Στην Ακολουθία του Νυμφίου στις Κομποτάδες μεταξύ των πιστών παρέστη και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.