Την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων προσκληθείς από τον εκλεκτό προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιώς Πρωτοπρ. Ιωάννη Παναγιώτου και με την άδεια του οικείου Μητροπολίτου Σεβασμιωτάτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας στον ανωτέρω Ναό,πλαισιωμένος από τους ευλαβείς ιερείς του Ναού.

Εις τον οικείον τόπον αναγνώσθηκε βαρυσήμαντο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς επί τη εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ελαβε χώρα η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων εντός του Ναού και πέριξ αυτού.

Προ της Λιτανεύσεως ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε μερικές σύντομες σκέψεις και είπε:

Τίθεται ένα ερώτημα: Γιατί η Εκκλησία έδωσε και δίνει τόση σημασία στις Ι. Εικόνες, ώστε η αναστήλωσή τους να θεωρείται θρίαμβος της Ορθοδοξίας;

Αφού ο Υιός του Θεού ενανθρώπισε, προσέλαβε δηλ.πήρε ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη και μορφή,άρα μπορούμε να εικονίζουμε την ανθρώπινη μορφή του Χριστού.

Η Εκκλησία στην απόρριψη των εικόνων είδε τον κίνδυνο να αμφισβητηθεί η πραγματική ενανθρώπιση.

Οπότε καταρρέει όλο το οικοδόμημα της Εκκλησίας. Και αφού εικονίζουμε τον Χριστό, φυσικό είναι να εικονίζουμε και τους Αγίους, που ήσαν άνθρωποι με ανθρώπινη μορφή και αποδείχθηκαν εικόνες Χριστού με την ζωή τους.

Βέβαια η Εκκλησια πάντοτε προειδοποιεί και προστατεύει τους πιστούς από τις υπερβολές. Δεν λατρεύουμε τις Εικόνες.

Αυτό θα ήταν ειδωλολατρία. Προσκυνούμε τιμητικά τις Εικόνες και η τιμή “επί το πρωτότυπον διαβαίνει”. Δηλ.η τιμή απευθύνεται στο εικονιζόμενο πρόσωπο.

Επειδή είμαστε και σωματικά όντα με αισθήσεις, η εικόνα μας βοηθεί να καλλιεργήσουμε μια προσωπική, καρδιακή, πνευματική,υπαρξιακή σχέση με το εικονιζόμενο πρόσωπο του Χριστού, της Παναγίας, των Αγίων.

Γι’αυτό είναι πολύτιμη η προσφορά της Εικόνας και ορθώς η Εκκλησία εορτάζει την θριαμβευτική νίκη των Εικόνων,ως νίκη της Ορθοδοξίας.

Μετά το πέρας της Λιτανείας αναγνώστηκαν οι καθορισμένες περικοπές από το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.

Τέλος ευχήθηκε σε όλους ο Σεβασμιώτατος καλή Μ.Τεσσαρακοστή με υγεία ψυχής και σώματος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.