ΒΟΣΤΩΝΗ. Η κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Γουέμπστερ της Μασαχουσέτης με ενέργειες του ιερατικού προϊσταμένου της π. Λουκά Βερώνη, κατόρθωσε και πλήρωσε τα ιατρικά χρέη 2.200 οικογενειών τα οποία ανέρχονται συνολικά σε $3,5 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μία πρωτοφανή και πρωτόγνωρη ενέργεια Ελληνορθόδοξης κοινότητας στην ιστορία του εκκλησιαστικού και ομογενειακού μας βίου. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» ο π. Λουκάς Βερώνης εξηγεί ακριβώς τις ενέργειές του και το επίτευγμα της κοινότητας.

Ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας από την πανδημία του κορωνοϊού, και στην ερώτηση πώς εκείνος και η κοινότητά τους αντιμετωπίζουν την πανδημία αυτούς τους 17 μήνες, ο π. Λουκάς είπε πως «είναι πρόκληση για όλους και φυσικά η Εκκλησία αντιμετωπίζει τις δικές της δυσκολίες. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν έλθει στην εκκλησία επειδή πρέπει να φορούν μάσκα, ενώ άλλοι δεν έρχονται επειδή φοβούνται. Πρέπει να τους αγαπούμε όλους και να τους διακονούμε. Δόξα τω Θεώ όμως αρκετοί επέστρεψαν στην εκκλησία στη διάρκεια της Τεσσαρακοστής και του Πάσχα». Συμπλήρωσε πως «θέλαμε να ολοκληρώσουμε την εκατοστή μας επέτειο με κάποιον αλησμόνητο τρόπο, κι αυτό μας οδήγησε να ξεπληρώσουμε τα ιατρικά χρέη 2.200 οικογενειών τα οποία ανέρχονται συνολικά σε $3,5 εκατομμύρια δολάρια. Σκεφθείτε τι είναι για αυτές τις οικογένειες να λάβουν ξαφνικά ένα αναπάντεχο γράμμα που να τους λέγει ότι ‘η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από το Γουέμπστερ Μασαχουσέτης έχει πληρώσει την ιατρική σας οφειλή για την οποία αγωνίζεσθε επί πολλά χρόνια’».

Στην ερώτηση «τι είναι αυτός ο Οργανισμός RIP (Medical Debt Organization); Πού εδρεύει; Πώς τον ανακαλύψατε;», ο π. Λουκάς είπε πως «κατά τα δύο περασμένα χρόνια είχα διαβάσει και ακούσει στη ‘Νιου Γιορκ Τάιμς’, στην ‘USA Today’ και στο Δημόσιο Ραδιόφωνο για εκκλησίες οι οποίες έχουν ξεχρεώσει τις ιατρικές οφειλές πολλών οικογενειών που αγωνίζονταν επί χρόνια με το βάρος του χρέους τους. Αυτές οι ιστορίες με ενέπνευσαν και με έκαναν να θέλω να καθοδηγήσω την εκκλησία μας να κάνει κάτι παρόμοιο.

Το RIP (Medical Debt Organization) ιδρύθηκε το 2014 από δύο πρώην αξιωματούχους εισπρακτικών εταιρειών (collections). Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός τους εδρεύει στο Rye της Νέας Υόρκης, χρησιμοποιεί δωρεές για να αγοράζει μεγάλα χαρτοφυλάκια ιατρικών οφειλών σε χαμηλή τιμή της αξίας τους και στη συνέχεια αποσβήνει σημαντικά ποσά οφειλών. Το έτος 2020 ο Οργανισμός εξόφλησε το ποσό των $1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων οφειλών για περισσότερες από 830.000 οικογένειες.

Η εκκλησία μας έδωσε μία συγκεκριμένη δωρεά η οποία στάθηκε ικανή να συντείνει στην αποπληρωμή $3,5 εκατομμυρίων σε 2.200 οικογένειες. Θέλω να υπογραμμίσω πως η προσπάθειά μας έγινε εφικτή διότι κάποιο ανώνυμο πρόσωπο είχε εμπνευσθεί από αυτό που κάναμε με το πρόγραμμα ‘του καλού και πιστού οικονόμου’. Το πρόσωπο αυτό έκανε μία σημαντική δωρεά στην εκκλησία μας και ζήτησε εάν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι ωραίο το οποίο θα ωφελούσε άλλους. Το πρόσωπο αυτό αισθάνθηκε ευλογημένο από τον Θεό και ήθελε να μοιραστεί αυτή του την ευλογία με άλλους και εμπιστεύθηκε την εκκλησία μας πως θα το έκανε γι’ αυτόν. Αυτό είναι το πνεύμα να δίνει κάποιος και της γενναιοδωρίας που θέλουμε να καλλιεργήσουμε ανάμεσα στους ανθρώπους».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν Ελληνορθόδοξες οικογένειες ανάμεσα στις οικογένειες εκείνες που ωφελήθηκαν, απάντησε πως «δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε συγκεκριμένες οικογένειες που θα ωφελούντο από αυτήν την προσπάθεια, αλλά μπορούσαμε να επιλέξουμε την περιοχή ή την κομητεία από την οποία θα προέρχονταν. Κι έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι ωφελήθηκαν ήταν από τις πολιτείες της Νέας Αγγλίας και λάβαμε κατάλογο από ποια κομητεία προερχόταν η κάθε οικογένεια και πόσο χρέος αποσβέστηκε από κάθε οικογένεια».

Όταν τον ρωτήσαμε «πώς αισθάνεστε όχι μόνο ως ιερέας, αλλά και ως άνθρωπος που απελευθερώσατε τόσους πολλούς ανθρώπους από το βάρος της ιατρικής οφειλής τους;», ο π. Λουκάς απάντησε πως «είμαστε ευλογημένοι από τον Θεό με αναρίθμητους τρόπους και η κλήση μας είναι να μοιραζόμαστε με γενναιοδωρία αυτές τις ευλογίες με τους άλλους, κι αυτός είναι ένας από τους τρόπους που συνοψίζω την Χριστιανική Ορθόδοξη Πίστη μας. Είμαστε ευλογημένοι για να μπορούμε να ευλογούμε άλλους. Κι ακόμα δεν πρέπει να μοιραζόμαστε τις ευλογίες μας ως άτομα, αλλά έχουμε επίσης υποχρέωση ως κοινότητα πίστης να εκτείνουμε τη βοήθειά μας στον ευρύτερο κόσμο».
Ο π. Λουκάς είπε επίσης πως «το έτος 2015 αυτή η κοινότητα βρισκόταν σε κρίση και μάλιστα υπήρχαν φόβοι ίσως έπειτα από 15 χρόνια να έκλεινε λόγω της πτώσης του αριθμού των μελών της. Όμως, κατά τα περασμένα 15 χρόνια βιώνουμε μία θαυμάσια αναγέννηση. Οχι μόνο τα παλαιά της μέλη που είχαν φύγει έχουν επιστρέψει, αλλά και νέα μέλη έχουν έλθει. Εχουμε μία καινούργια αντιληπτική για το τι σημαίνει να είναι κάποιος μαθητής του Χριστού». Πρόσθεσε πως «θέλουμε να είμαστε μία κοινότητα η οποία δεν είναι γνωστή μόνο από το Ελληνικό της Φεστιβάλ».
Υπογραμμίζεται πως η κοινότητα έχει λάβει αναρίθμητες επιστολές ευχαριστίας από οικογένειες που ευεργετήθηκαν από την πρωτοβουλία της για την αποπληρωμή των λογαριασμών των ιατρικών τους εξόδων που τους κρατούσαν σε διαρκή αγωνία.
Ο π. Λουκάς είπε πως «κοινότητες και αρκετοί άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μου ρωτώντας πώς μπορούν να συμβάλλουν κι αυτοί να αποπληρωθεί το χρέος ιατρικών λογαριασμών από οικογένειες οι οποίες έχουν ανάγκη».

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.