Παναγία Μυρτιδιώτισσα: Η εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης αποτελεί το ιερότερο κειμήλιο των Κυθηρίων.

Το σημαντικότερο λατρευτικό κέντρο του νησιού είναι το μοναστήρι στην περιοχή Μυρτιδίων, εκεί που τον 12ο αιώνα βρέθηκε η εικόνα από ένα βοσκό κρυμμένη μέσα στις μυρτιές. Ο βοσκός έφτιαξε ένα μικρό ναό, στο σημείο εύρεσης, για να φυλάξει εκεί την εικόνα. Σύμφωνα με την παράδοση έγινε ο πρώτος μοναχός που έταξε τη ζωή του στην προστασία της εικόνας της Παναγίας. Με το πέρασμα των χρόνων η φήμη της εικόνας διαδόθηκε και οδήγησε στη δημιουργία αυτού του μοναστηριού, που μπορούσε πλέον να φιλοξενεί προσκυνητές που έρχονταν από διάφορα μέρη.

Η εικόνα της Παναγίας, την εποχή της εύρεσης είχε μικρότερες διαστάσεις αλλά αργότερα τοποθετήθηκε εντός ξύλινου πλαισίου. Η εικόνα είναι μελανή και δεν διακρίνονται χαρακτηριστικά στα πρόσωπα της Θεοτόκου και του Σωτήρος. Η χρυσή επένδυση κατασκευάστηκε το 1837 από τον Θεόφιλο Σπιθάκη. Στο άνω τμήμα της χρυσής επένδυσης απεικονίζονται δύο άγγελοι κρατούντες το στέμμα της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, το οποίο στολίζεται με διαμάντια.

Αριστερά και δεξιά των αγγέλων αναγιγνώσκονται οι ψαλμοί «Χαίρε ότι υπάρχεις Βασιλέως καθέδρα» και «Χαίρε ότι βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα». Κάτω από τον αριστερό άγγελο απεικονίζεται ο Προφητάναξ Δανιήλ κρατώντας στα χέρια του ειλητό με στίχους από τον 44ο Ψαλμό που αναφέρει: «Παρέστη η Βασίλισσα εκ δεξιών σου. Κάτω από τον δεξιό άγγελο απεικονίζεται ο Προφήτης Σολομών κρατώντας ειλητό με στίχο από τις «Παροιμίες» που αναφέρει.

Η συνέχεια στο άρθρο Η εικόνα της Μυρτιδιώτισσας και το έθιμο της λιτανείας

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.