Στις 14 Μαΐου η Αλεξανδρούπολη εόρτασε την 104η επέτειο των "Ελευθερίων" της και της ενσωματώσεώς της στον εθνικό κορμό της Πατρίδος μας.

Για τον εφετινό εορτασμό, ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, με τον Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη και τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Ζαμπούκη, προσκάλεσαν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιο, με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την εισβολή των Τούρκων στην Μεγαλόνησο.

Ο Αρχιεπίσκοπος απεδέχθη την πρόσκληση και έφτασε στην Αλεξανδρούπολη συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνο Πολυκάρπου.

Την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο Μέγας Πρωθιεραρχικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Διδυμοτείχου και Αλεξανδρουπόλεως.

Πριν το τέλος του Εσπερινού, ο Ποιμενάρχης μας προσφώνησε τον Μακαριώτατο ( Διαβάστε την προσφώνηση εδώ ).

Αντιφωνώντας, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και εξέθεσε στο πολυπληθές εκκλησίασμα και στην σύσσωμη πολιτική, πνευματική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου μας, το φλέγον εθνικό ζήτημα της Κύπρου και την ανάγκη να μην λησμονηθεί.

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνος της Παναγίας της Ελευθερωτρίας και του λαβάρου της Αναστάσεως. Πάροντες στον Εσπερινό ήταν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, οι Βουλευτές Έβρου κ.κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης και Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, ο Διοικητής της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, Υποστράτηγος Κορρές Ιωάννης, ο Αστυνομικός Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης Υποστράτηγος Καραμανλής Ιωάννης, ο Πλοίαρχος της κανονιοφόρου «ΚΑΣΟΣ» (που κατέπλευσε ειδικά για τους εορτασμούς και αγκυροβόλησε στο λιμάνι της πόλεως), Αξιωματικοί Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας, Πρόεδροι Συλλόγων της περιοχής και εκπρόσωποι Αρχών.

Την Τρίτη 14 Μαΐου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Πρωθιεραρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.

Πριν την Δοξολογία ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε προς το εκκλησίασμα τονίζοντας το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και πώς αυτό επί 50ετία δεν αποδίδεται από την Διεθνή Κοινότητα στην Κύπρο και πώς η αδικία αυτή προσβάλλει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο.

Ακολούθως, εκφωνήθηκε από τον Διευθυντή του Σχολείου μας κ. Βάϊο Τερζούδη, το επίσημο Πρωτόκολλο των «Ελευθερίων» της πόλεως (Διαβάστε το εδώ) και τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία.

Την Κυβέρνησή μας εκπροσώπησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Τον «πανηγυρικό» της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Ιωάννης Ζαμπούκης.

Παρόντες ήταν ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Κωστίδης Γεώργιος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, ο Διοικητής Δ´ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Παπασταθόπουλος Σταύρος, οι Βουλευτές Έβρου κ.κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Παράσχος Παπαδάκης, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χριστόδολος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Διοικητής της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Κορρές Ιωάννης, οι Δήμαρχοι, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, Σουφλίου κ. Παναγιώτης Καλακίκος και Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ρούλα Τσιρτσίδου, ο Μουφτής Διδυμοτείχου κ. Χαμζά Οσμάν, ο Αστυνομικός Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης Υποστράτηγος κ. Καραμανλής Ιωάννης, ο Διευθυντής της Αστυν. Διευθύνσεως Αλεξανδρουπόλεως Ταξίαρχος Τσιάρας Λάμπρος, ο Διοικητής της Π.Υ. Αλεξανδρουπόλεως κ. Πασχάλης Χουρτερούδης, ο Λιμενάρχης κ. Σάββας Ιωάννου, ο Πλοίαρχος της κανονιοφόρου «ΚΑΣΟΣ», Πρόεδροι Συλλόγων της περιοχή μας και εκπρόσωποι Αρχών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας πραγματοποιήθηκε στο Ηρώον της πόλεως, κατάθεση στεφάνων και στη παραλιακή λεωφόρο, πολυπληθής μαθητική παρέλαση των μαθητών των σχολείων και των μελών των πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού.

Ακολούθησε μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων και τροχοφόρων ενώ τους αιθέρες της πόλεως έσκισαν με τις διελεύσεις τους μαχητικά αεροσκάφη F16.

Μετά το πέρας της παρελάσεως ο Μακαριώτατος ανέβηκε στο κτίριο της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού και ενημερώθηκε από τον Αρχηγό Γ.Ε.Σ., τον Σωματάρχη και τον Μέραρχο σχετικά.

Επισκέψεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Νομό Έβρου

Το απόγευμα της 14ης Μαΐου 2024, ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το Μουσείο της Καππαδοκικής Εστίας όπου ο Πρόεδρος κ. Φάνης Ισαακίδης και τα μέλη του τον ξενάγησαν στις υπόσκαφες κατασκευές του, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και δώρησε την φιλντισένια ράβδο του στο ναίδιο του Μουσείου.

Στη συνέχεια στην ανακαινισμένη ιστορική «Αποθήκη» του λιμένος, ο Δήμαρχος της πόλεως, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι επίσημοι του τόπου και πλήθος λαού, έλαβαν μέρος στην τελετή ανακηρύξεως του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου σε Επίτιμο Δημότη της Αλεξανδρουπόλεως.

Συγκινημένος ο Μακαριώτατος ομίλησε σχετικά (διαβάστε την ομιλία του εδώ) και καταχειροκροτήθηκε από όλους.

Μετά το πέρας της τελετής, οι Αλεξανδρουπολίτες που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, το προαύλιο και τις προβλήτες του λιμανιού, συνόδευσαν τον Αρχιεπίσκοπο στην εκδήλωση – αναπαράσταση της μεταφοράς της εικόνος της Παναγίας Τριφώτισσας από την Αίνο.

Από ειδική εξέδρα ο Μακαριώτατος μίλησε στις χιλιάδες λαού που κατέκλυσαν το λιμάνι (διαβάστε την ομιλία του εδώ) και άρχισαν οι εορταστικές χορευτικές εκδηλώσεις.

Προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου χόρεψαν παραδοσαικούς χορούς με τραγούδια οι Κύπριοι φοιτητές της Θράκης και έπειτα ακολούθησαν τα τοπικά παραδοσιακά σωματεία.

Την 15η Μαΐου ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο μετέβη στην Ορεστιάδα προκειμένου να σναντήσει τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό και τους τοπικούς άρχοντες και στη συνέχεια στον περικαλλή Ναό των Αγίων Θεοδώρων, να ομιλήσει σε κοινή συνάθροιση των ιερέων των δύο Μητροπόλεων του Νομού μας. (Διαβάστε την ομιλία του εδώ)

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη μας, πραγματοποιήσε επίσκεψη στην Ιερά Μονή ”Παναγίας του Έβρου” Μάκρης.

Η Ηγουμένη Μακρίνα μοναχή και σύσσωμη η αδελφότητα υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά τον Μακαριώτατο, ζητώντας την ευλογία του.

Έπειτα, η Ηγουμένη ξενάγησε τον Μακαριώτατο στους χώρους του μοναστηριού.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την αδελφότητα για την θερμή υποδοχή και επέδωσε για ευλογία μια εικόνα του Αποστόλου Βαρνάβα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.