Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε στην πόλη του Καΐρου, η εορτή του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στην περιοχή του Ζεϊτούν της Ιεράς Μητροπόλεως Μέμφιδος.

Ο περικαλλής Κοινοτικός Ιερός Ναός πρόσφατα με την άοκνη προσπάθεια του οκείου Ιεράρχου Μητροπολιτου Νικοδήμου, ανακαινίσθηκε εκ βάθρων με την ευγενή χορηγία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και την επιστασία του εφημερίου Αρχιμανδρίτου Θεοδώρου Σούσου.

Όμορφες κατανυκτικές αγιογραφίες στολίζουν τους τοίχους του και στην οροφή του δεσπόζει επιβλητικός ο Παντοκράτωρ Κύριος.

Στο τέμπλο εκτός των των κεντρικών εικόνων υπάρχουν και οι εικόνες των Αγίων Ενδόξων νεομαρτύρων Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων και Κωνσταντίνου του Υδραίου.

Μαρτυρία ότι σε αυτήν την περιοχή ζούσαν χριστιανοί προερχόμενοι από την Ήπειρο, από την Ύδρα και τη Ρόδο

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β! και συνευχομένου του Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου.

Διπλή χαρά των πολλών εκκλησιασθέντων πιστών Πρώτη χαρά, η εορτή του Μυροβλύτου προστάτου και εφόρου της ενορίας. Δεύτερη χαρά τα επίσημα θυρανοίξια του Ναού μετά την ανακαίνιση του.

Η ενορία του Αγίου Δημητρίου έχει αναδειχθεί μία όμορφη πνευματική κυψέλη, μέλος της οποίας είναι και ευσεβής νέος Γεώργιος φοιτητής του Πανεπιστημίου Καΐρου, τον οποίο ο Μακαριώτατος χειροθέτησε σε Εκκλησιαστικό προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα ευπρεπιστού του Ιερού Ναού.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου Δημητρίου και ανέλυσε τον όρο Μεγαλομάρτυς.

Τόνισε τις αρετές που τον στόλιζαν και έδιδαν το ψυχικό κάλλος και πως μπορεί να γίνει πρότυπο μιμήσεως για τους νέους μας αλλά και για όλους τους Χριστιανούς.

Ενθυμήθηκε με νοσταλγία τα φοιτητικά του χρόνια στην πόλη του Αγίου Δημητρίου ,την όμορφη Θεσσαλονίκη και τον ευχαρίστησε για τις πλούσιες ευεργεσίες Του

Ζήτησε τις προσευχές των κληρικών και των χριστιανών για το επικείμενο ταξίδι του στη μακρινή Ρουάντα. Εκεί θα βρεθεί κοντά στα άλλα του παιδιά.

Θα εγκαινιάσει τον περίλαμπρο Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου ως επίσης σχολεία και ιδρύματα τα οποία θα φιλοξενήσουν και θα ανακουφίσουν τους πονεμένους Αφρικανούς αδελφούς μας.

Μίλησε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική και τις συναντήσεις του εκεί με τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της κ. Τζόν Μπάιντεν με άλλα υψηλά πρόσωπα αλλά και Έλληνες απόδημους, τους οποίους ενημέρωσε για την ιεραποστολική πορεία του Πατριαρχείου ως επίσης και για τα ποικίλα προβλήματα που υπάρχουν στις χώρες της Αφρικής.

Με πατρική αγάπη ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό του Επίτροπο στο Κάϊρο για την όλη μέριμνα και φροντίδα του, όχι μόνο για τα της Επιτροπείας, αλλά και για την Θεόσωστο Επαρχία του.

Εις ένδειξη τίμης και αγάπης πρόσφερε στον εφημέριο του ναού πολύτιμο Επιγονάτιο τονίζοντας την ευγένεια την σεμνότητα και την εγρατικότητσ του .

Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου παρέστησαν η κ. Χρυσάνθη Σκιυφαρίδου ,υπεύθυνη των Εκκλησιών, ως και πολλά μέλη της.

Επίσης εκπρόσωποι από την εκπαιδευτική κοινότητα, από τις Αδελφότητες τους Συλλόγους της Ελληνικής Παροικίας και εκ της Κοινότητος των Ορθοδόξων Αρραβωφώνων Καΐρου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.